YÖK'ten ziraat, orman ve su ürünleri fakültelerine burs desteği







YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla, üniversitelerin Ziraat - Tarım, Orman ve Su Ürünleri programlarının yöneticileri ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.





Türkiye'deki ilgili programların bulunduğu fakülte dekanları ile meslek yüksekokul müdürlerinin katıldığı toplantıya YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Genel Kurul Üyeleri Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Prof. Dr. Rahmi Er, Prof. Dr. Mehmet Şişman, Dr. M. Emin Zararsız ile YÖK Başkan Danışmanları ve bazı daire başkanları da katıldı.





Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Saraç, ülkemiz ve yükseköğretim sistemimiz açısından stratejik önem taşıyan, Ziraat-Tarım, Orman ve Su Ürünleri odaklı lisans programlarımıza yönelik durum değerlendirmesi ve bu programlarımıza olan ilginin arttırılması kapsamında toplantıya katılan tüm paydaşlara teşekkürlerini sunarak konuşmasına başladı.





Yeni YÖK olarak yükseköğretim süreçlerimizle ilgili tüm konuları sürecin sorumlu ve ilgili kurum, kuruluş ve paydaşları ile çözmeye çalışmayı öncelik olarak gördüklerini söyleyen YÖK Başkanı Saraç, bu kapsamda ilgili paydaşların katılımları ile16 Mart 2016 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve 11 Mayıs 2016 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile biraraya geldiklerini sözlerine ekledi.





Ülkemizin bulunduğu coğrafya ve bu coğrafyanın beraberinde getirmiş olduğu her türlü zenginliğin büyük önem taşıdığı görüşünde olduğunu söyleyen Başkan Saraç, yakın gelecekteki ülkelerin kavgaları ve savaşlarının sadece petrol ve yer altı zenginlikleri odaklı değil " Su, Gıda, Doğal Zenginlikler" odaklı olacağının yaygın bir görüş olduğunu vurguladı.





Ziraat-Tarım, Orman ve Su Ürünleri programları hakkında bilgiler içeren bir sunumla konuşmasını sürdüren Saraç, eldeki veriler değerlendirildiğinde açık ve net bir şekilde öğretim üyesi ve öğretim elemanı başına öğrenci sayılarının oldukça düşük olduğunun görüldüğünü ve normal şartlarda bunun nitelik açısından istenen bir şey olduğunu belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:





"Ülkemiz ve geleceğimiz açısından bu kadar stratejik ve kritik olan bu alanlara ilginin azalıyor olması gerçekten tehdit edicidir. Yakın zamana kadar ne yazık ki YÖK olarak biz süreci sayılarla yönetmeye çalıştık. Yani talep varsa kontenjan artır, talep yoksa kontenjan azalt. Bu belki bazı programlarımız için hala uygun olabilir. Ama bu öncelikli ve stratejik alanlarımız için, kesinlikle başka yeni ve yenilikçi çözümler üretebilmeliyiz.





Bugün sizlerle bunun için biraraya gelmiş bulunuyoruz. Ancak bugüne gelmeden yaklaşık 1 yıla yakın zamandır bu konuda YÖK'te yoğun olarak çalıştık. Bununla ilgili düzenlemeler gerçekleştirdik. Bu konuda da hem kendi Dairelerimize ve hem de Maliye Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Bugün sizlerle çok önemli ve heyecan verici bir gelişmeyi açıklamak istiyorum.





Bu yıl, biraz önce isimlerini belirtmiş olduğum ziraat-orman ve su ürünleri odaklı programlarımızı tercih ederek yerleştirilecek ilk üç sıradaki öğrencilerimize eğitim süreleri boyunca burs verilecektir. Konunun doğru anlaşılması için açıklık getirmek istiyorum. 2016 LYS sistemimizde Tarım-Ziraat, Orman ve Su Ürünleri alanında devlet üniversitelerimizde toplam210 programımız bulunmaktadır. Bunların her birisine ilk üç sırada yerleşecek öğrencilerimizin hepsi, yani toplam 630 öğrencimiz bu burs imkanından faydalanabilecektir. Bu şekilde sadece belirli üniversitelerimiz için değil, tüm üniversitelerimize yerleşen başarılı öğrencilerimizi desteklemiş olacağız."





Konuşmanın ardından Ziraat-Tarım, Orman ve Su Ürünleri odaklı lisans programlarına yönelik durum değerlendirmesi yapılırken bu programlara olan ilginin arttırılması kapsamında yapılabilecek diğer girişimler üzerinde durularak fikir alışverişinde bulunuldu.

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?