TYT'de Hangi Dersten Kaç Soru Çıkıyor?
Üniversiteye giriş sınavları üzerinde yapılan köklü değişim, milyonlarca öğrenci için büyük bir merak konusu oldu. Özellikle 2017-2018 eğitim öğretim yılında sınava girecek olan adaylar, bu konuda detaylıca araştırma yapıp, sınavların işleyişi hakkında fikir sahibi olmalıdır.
YGS ve LYS yerine gelen TYT ve YKS, öğrencilerin birkaç sınavda belirlenen üniversite durumlarını daha kısa şekilde çözümlemeyi hedeflemektedir. Bu nedenle adaylara birkaç ay arayla yapılan sınavlar yerine bu iki sınavın yapılacağı duyurulmuştur. Hem TYT hem de YKS, sınav sisteminin köklü değişikliğini içermektedir.
TYT Sınav Giriş Yerlerini Öğrenmek için Tıklayınız
TYT Nedir?
TYT, Temel Yeterlilik Testi olarak açılan üniversite giriş sınavlarının ilk basamadığıdır. Öğrencilerin gireceği yeterlilik testi, tüm öğrenciler için eşit koşullara sahiptir. Dolayısıyla alandan ziyade ortak yeterlilik değerleri üzerine yapılan bir sınav olduğunu söylemek doğru olacaktır.
YGS ile benzer noktaları bulunan TYT’nin tüm öğrenciler için zorunlu olduğu bilinmektedir. Her öğrenci sınava girmeli daha sonra aldığı puana ilave olarak YKS puanını birleştirip tercihte bulunmalıdır.
TYT, sınavın ilk oturumu olarak bilinmektedir. Sınav takvimi açıklandıktan sonra öğrencilerin ilk kez bu sınava gireceği daha sonra YKS’ye girecekleri dile getirilmektedir.
TYT İçeriği Nasıl Olacak?
TYT her öğrencinin yeterlilik ve idrak donanımını ölçecektir. Dolayısıyla öğrencilerin her birinin akıl yürütme, muhakeme etme, mantığa bürüme gibi becerileri göz önünde bulundurulacaktır. Çözülecek olan sorular, öğrencilerin test etme, eleme ve analiz sonuçlandırma başarılarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Sınavda sorulacak olan içerik daha çok yorum gücüne dayalı olacaktır. Okuduğunu anlama, gidiş mantığını kullanma gibi temeller üzerinden test tamamlanacaktır. Bu şekilde öğrencilerin konuları bildikleri kadar soruları çözme donanımlarının da olması gerekmektedir. Her sorunun analizi, mantığı ve sonuca varma yolu farklılık göstermektedir. TYT’nin ölçmek istediği de bu yeterliliktir.
TYT’de Hangi Testler Olacak?
Temel Yeterlilik Testi; Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarının baz alındığı bir test olacaktır. Öğrencilerin bu 4 temel ders üzerinden yeterlilik analizleri yapılacaktır. Soruları çözebilen ve bu 4 derste başarı elde edenler, alabildikleri en yüksek puanı alacak ve sonraki oturum olan YKS’ye girecektir.
TYT’de karşılaşılacak Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri YGS’den farklı olarak daha az sayıda soruyla yapılacaktır. Bunun yanında öğrencilerin görmedikleri alandan soru çözmeleri gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.
TYT’de Hangi Konulardan Soru Çıkacak?
TYT’ye girecek olan öğrencilerin en merak ettiği detaylardan biri de konu dağılımıdır. Yapılan açıklamalar arasında konu dağılımı hakkında net bir ifade bulunmamaktadır. Bunun yanında dile getirilen en açık bilgi, lise konularının dışına çıkılmayacağıdır.
Öğrenci 4 yıl boyunca Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimlerine dair ne öğrendiyse TYT’de karşısına çıkabilme ihtimali yüksektir. Bu sebeple bu konu çıkar, şu konu çıkmaz gibi düşünüp yanlış çalışma sistemi benimsenmemelidir.
Sınav takvimi belirlendiğinde konu dağılımı hakkında net bir açıklama yapılacaktır fakat o zamana dek lise müfredatı baz alınarak çalışmak, zaman kaybetmemenize yardımcı olacaktır.
TYT’de Kaç Soru Çıkacak?
TYT’de çıkacak olan Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri derslerinin testlerinde her iki derse ait 40’ar soru, diğer iki derse ait 20’şer soru bulunacaktır. Öğrenciler, farklı konu dağılımlarından ve konulara ayrılmış sorulardan toplamda 120 adet soru çözecektir.
40 adet Türkçe, 40 adet matematik, 20 adet sosyal bilimler, 20 adet fen bilimleri sorusunun sorulması öğrencilerin her konudan yeterince soru çıkmayabilir şeklinde düşünmesine neden olmaktadır. Yapılan açıklamalar her ne kadar hangi konudan kaç soru çıkacağını vurgulamasa da görülen tüm konularda, dengeli şekilde dağılım yapılacağı belirtilmiştir.
TYT Kaç Dakika Olacak?
Temel Yeterlilik Testinin 120 soru olduğu netleşmiş olsa da kaç dakika olacağı net olarak bilinmemektedir. Yapılan açıklamalarda 135 dakikadan bahsedilse de değişikliğe uğrayabileceği de vurgulanmıştır.
Öğrencilerin en merak ettiği detaylar arasında yer alan zaman kavramı, bir süre daha araştırılıp üzerinde çalışılacaktır. Yetkililerce yapılan açıklamalarda, sınavda soru çözmek ve geriye dönmek için vakit kalabilecek şekilde düzenleme yapılacağı belirtilmektedir.
YGS ve LYS’de her soru için 1,5 -1,7 dakika ayrılmış olması aynı mı olacak sorusunu sordursa da soru sayısının az olması zamanın biraz daha kısıtlı olabileceğini düşündürmektedir. Daha önceki yıllarda yapılan ÖSS’de ise her soru başına 1 dakika zaman tanınmıştı. Öğrencilerin hemen hepsinin zorlandığı süreyi dengeli kullanma konusu, bir süre daha merak edilecek gibi görünmektedir.
TYT’de Testlerin Ağırlıkları Nasıl Olacak?
TYT’ye girmesi gereken öğrencilerin merak ettiği bir başka konu, ağırlık hesaplamalardır. Türkçe ve matematik testinden 40 adet sorunun olması hangisinin daha ağırlıklı puan taşıyacağı tartışmalarını meydana getirmiştir. Yapılan açıklamalar sonrasında TYT sonrasında hesaplamalar yapılırken her iki dersin de eşit ağırlıkta olacağı dile getirilmiştir. Dolayısıyla Türkçe ve sosyal bilimlerin %50, matematik ve fen bilimlerinin de %50 etkili olacağını söylemek doğru olacaktır.
Öğrencinin matematikten yapmış olduğu herhangi bir yanlış, Türkçeden yapmış olduğu herhangi bir yanlışla aynı ağırlığa sahiptir.
TYT Puanı Neden Önemli?
TYT’ye giren öğrencilerin, aldıkları puan YKS’ye girişleri üzerinde etkili olacaktır. Toplam puan üzerinde de söz sahibi olan TYT’den en az 150 puan almak gerekmektedir. 150 ve üzeri puan alabilen öğrenciler bir sonraki sınava girmeye hak kazanmaktadır. Bu yönüyle öğrenci üniversite okumak istiyorsa 150 ve daha fazla puan almak zorundadır.
TYT puanı 180’den fazla olan öğrenciler herhangi bir lisans alanını tercih etmeye hak kazanmaktadır. Tüm bunların yanında öğrencinin 200 ve üzeri puan alması halinde sahip olduğu puanı bir sonraki yıl için kullanmaya da hakkı olacaktır. Girdiği yıl 200 ve üzeri puan alıp herhangi bir bölümü tercih etmeyen öğrenciler, istedikleri takdirde aldıkları bu puanı bir sonraki yıl içinde kullanabilirler.
TYT’de Puan Türleri Nelerdir?
TYT henüz sınavın ilk basamağı olduğu için puan türü yalnızca sorulan derslere yönelik olacaktır. Öğrencinin henüz YKS gibi bir alan sınavına girmediği için puanının kendi alanıyla ilgili herhangi bir türe bölünmesi mümkün değildir. Bunun yanında ilk sınavdan tercih yapmak isteyenler, eşit ağırlık, sözel ve sayısal bölümlere ait puan türlerinden tercih yapabilmektedir.
Öğrenci istediği puanı alabildikten sonra tercih hakkını elde edecektir. Sonrasında ikinci oturuma girip YKS puanını da elde ettikten sonra tüm puan türlerinde kendi elde ettiği puanı görebilmesi mümkün olacaktır.
TYT Puanı Genel Puan Üzerinde Ne Kadar Etkilidir?
TYT’ye giren öğrenciler daha önceki yıllarda yapılan YGS ile hemen hemen aynı puan etkisini gözlemleyeceklerdir. Temel Yeterlilik Sınavı, elde edilen genel sınav üzerinde %40 oranında etkileyici değere sahiptir. Azımsanamayacak kadar ciddi bir ölçü olan %40, sıkı bir çalışmayı da gerekli kılmaktadır. Bu nedenle diğer alan derslere yoğunlaşıldığı kadar Türkçe ve matematiğe de yoğunlaşılması gerekecektir.
TYT Ne Zaman Yapılacak?
TYT’nin ne zaman yapılacağına dair değişken bilgiler olduğu için net bir açıklama yapılmamış olsa da sınavın ilk olarak 23 Haziran’da yapılması beklenmektedir. Haziran ayının sonlarına doğru yapılacağı düşünülen bu sınavın YKS ile aynı hafta sonu yapılacağı bilinmektedir. Bu şekilde bir haftada her iki sınav da yapılacak ve bitecektir. Sınavın birinci oturumu olacağı için TYT’nin cumartesi günü sabah saatlerinde olması beklenmektedir.
TYT net hesaplama sihirbazı indir
Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir
YÖK TYT başarı sırası sihirbazı indir
Konular
- Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
- MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
- ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
- OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
- Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
- Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
- İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
- KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
- Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
- YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
- TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
- Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
- Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
- Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
- Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
- TYT sıralamalar nasıl olacak?
- MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
- TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
- YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
- Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
- TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
- Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
- Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
- Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
- YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
- YKS sınav tarihi değişti mi?
- TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
- Üniversite sınavlarının tarihi değişti
- Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
- İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?