TYT için Son Viraj Yaklaşıyor... İşte Dikkat Edilmesi Gerekenler







TYT son bir ay kala öğrencilerin kalan zamanı nasıl değerlendirmesi gerektiğine yönelik tavsiyelerde bulunan Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, “TYT bir bilgi ölçme aşamasıdır. Öğrenciler son bir ayda bol bol deneme sınavı çözüp eksikliklerini belirlemeliler” dedi.





Üniversiteye girişte önemli bir basamağı oluşturan TYT’ye bir aydan az bir zaman kaldı.Haziran 2018 Cumartesi günü gerçekleştirilecek sınav öncesi uzmanlar, öğrencileri son hazırlıklarını yapmaları konusunda uyarıyor.





Bu dönemde öğrencilerin sosyal etkinlikleri en aza indirerek sınava hazırlanmaları gerektiğini ifade eden Nazik Kösegil, “Üniversiteye girişti önemli bir aşamayı oluşturan TYT’nin Haziran ayında yapılacak TYT çok ciddi etkileri olacak. O nedenle bu son bir ayda öğrencilerin TYT ile ilgili bir eksiklik çalışması yapması gerekiyor. Öğrenciler TYT’de çıkacak konuları çıkarıp eksikliklerine göre bir analiz dosyası oluşturmalılar. Bu dosyaya göre bilmedikleri konuları öğrenip bildiklerini de pekiştirmek gibi bir amaçları olması gerekiyor. Bunu en kolay yapabilecekleri yöntem ise deneme sınavları çözmektir. Bu testleri çözerken öğrenciler testi çözdüm doğru mu yanlış mı baktım diye değil de hangi soruyu neden yanlış yaptım konu eksiğim mi var yoksa soru mu zordu diye bir değerlendirme yapmaları daha doğru olacaktır. Bu şekilde TYT’de çıkacak tüm konuların tekrarını yapmış olacaklar, hangi konularda eksik olduklarını daha hızlı görecekler, parça parça eksiklikler çıkacağından kalan zaman zarfı içerisinde bunları tamamlama şansları olacak. Bunu yaparken de bu önemde özellikle sosyal etkinlikleri en aza indirmeleri gerekiyor. Bütün enerjilerini TYT hazırlığına harcamaları çok önemli” diye konuştu.





YKS SINAVI DAHA ÖNEMLİ





TYT’nin bir aşama olduğunu belirten Kösegil öğrencilerin bu dönemde YKS çalışmalarına da günde en az iki saat yer ayırmalarının altını çizdi. Haziran ayında yapılacak YKS’nin meslek seçiminde ve üniversiteye yerleşmede daha yüksek önem sahip olduğunu da vurgulayan Kösegil, “TYT önemli bir aşama fakat önemli olan YKS. Çünkü TYT netleri YKS’ye yüzde 20 ile 40 arasında bir etkide bulunuyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde sınav puan oluşumunun büyük bir bölümü YKS’ye kalıyor. YKS’ye kalan süreye baktığımızda da çok bir zaman olmadığını görüyoruz. TYT konu ve soru bazı olarak YKS’ye göre daha kolay bir sınav. Öğrencilere bu dönemde tavsiyemiz sosyal aktiviteleri azaltmak, olabildiğince çalışma saatini arttırmak ve iki sınava da bu dönemde olabildiğince dengeli çalışmak. Deneme sınavları bu dönemde öğrenciyi hızlandıracaktır. Çünkü TYT YKS sınavlarını bu dönemde öğrenmek öğrenciyi zorlayacaktır. Bu nedenle TYT ile ilgili denemeler çözerek yanlışların üzerine çalışmalar yapmak ve her gün en az 2 saat YKS’ye hazırlanmak gerekiyor. TYT’den sonra öğrencilerde bir ferahlık olacak tekrar toparlayıp YKS’ye odaklanmak biraz zor olabilir. Bu nedenle öğrenciler bu son bir ayda YKS ile ilgili bağlantıyı koparmamalı ve TYT için özel bir hazırlık yapmalılar” ifadelerini kullandı.





TIP VE HUKUK FAKÜLTELERİNİ TERCİH EDECEK ÖĞRENCİLER DİKKAT!





TIP ve Hukuk Fakülteleri’nde yapılan değişikliğe de dikkat çeken Kösegil, “Değişiklik Hukuk Fakülteleri’nde yapılan bir puan değişikliği ile başladı. Puan türü olarak TM ile öğrenci alan fakülte TM-3 puan türüne geçti. Yani Hukuk Fakülteleri’nde geçmiş yıllarda Matematik ağırlıklı bir alım varken yeni puan türü sonrası bu Edebiyat-Coğrafya ağırlıklı oldu. Bu da Hukuk Fakültelerini tercih edecek öğrencileri Edebiyat ve Sosyal Bilgiler ağırlıklı çalışmaya çekti. Bu nedenle hukuk isteyen öğrenciler TYT’de Matematik kadar Türkçe ve Sosyal Bilgiler testlerine de önem versinler. Hukuk ve Tıp Fakültelerine bir taban puanı geldi. Yapılan değişikliğe göre Tıp’ta 40 bininci başarı sırasının üstünde Hukuk Fakültesinde ise 150 binin üzerinde kalanlar bu bölümleri tercih edemeyecekler. Öğrenci Tıp ve Hukuk Tercih etmek istiyorsa TYT YKS için ciddi hazırlıklar yapmalılar. Çünkü bu başarı sıraları yüksek puanlar getiriyor” ifadelerine yer verdi.





AİLELER KAYGIYA NEDEN OLABİLİYOR





Ailelerin çocuklar üzerinde kaygıya neden olabileceğini söyleyen Kösegil, “Veliler sınav konusunda hassaslar ve sınavı önemsiyorlar. Ancak sınav sürecince öğrencilerin faydasına kullandıkları cümleler öğrenciler üzerinde zamanla kaygı oluşturmaktadır. Velilerimiz öğrencilerin kaygı düzeyini düzeltmeye çalışırken daha da ok kaygılanmalarına neden olabiliyorlar. Bu nedenle son bir ay boyunca velilerimize tavsiyemiz öğrencilere güvenlerini sürekli dile getirmeleridir. Hayatlarının sınava bağlı olmadığını ve kendilerini sevdiklerini dile getirsinler. Ayrıca öğrenciye ciddi anlamda güvensinler öğrenciler bu sınav için ciddi emek harcıyorlar biraz güvene biraz da sevgiye ihtiyaçları var” dedi.





ÖSYM Ana Sayfa Girişi için Tıklayınız








TYT net hesaplama sihirbazı indir





Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir





YÖK TYT başarı sırası sihirbazı indir

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?