Yüksek öğretim programlarına kayıt işlemleri için gerekli belgeler







Üniversiteye ilk adım olan YGS'de barajı geçtikten sonra LYS'ye giren öğrenciler üniversite tercihlerinin ne zaman yapılacağını araştırmaya başladı. Peki 2017-2018 dönemi üniversite tercihleri ne zaman alınacak? İşte detaylar...





Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) ardından adaylar, üniversite tercihlerinin ne zaman yapılacağını araştırmaya başladı. Merakla beklenen bu sorunun cevabını ÖSYM, yayımladığı 2017 ÖSYS tercih kılavuzu ile cevap verdi. Peki 2017 üniversite tercihleri ne zaman alınacak? İşte tüm detaylar haberimizde...





2017 ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN ALINACAK?





Üniversite hayali kuran öğrenciler tercih işlemlerini, Temmuz - Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleştirebilecek. Tercih bildirim işlemleri tamamlandıktan sonra tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklik yapılabilecektir.





2017 ÖSYS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ





TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?





2017-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar, 2017-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar ile sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar, 2017-ÖSYS merkezi yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapabilecek.





Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan istedikleri programları sırasıya koyarak tercih


bildiriminde bulunacaklar.





2017-YGS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 150 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak YGS yerleştirme ve varsa LYS yerleştirme puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten kendileri yapacaklar.





Sadece sınavsız geçiş için başvuran adaylar ile 2017-YGS'de hiçbir puan türünde 150 veya daha fazla puan alamayan adaylardan sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar da tercih bildirimini aynı şekilde yapacak.





2017-YGS'de 150 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olan adaylar, tercihlerini, sınavlı veya sınavsız geçişi göz önünde tutmadan istedikleri sırada yapabilecekler. 2017-YGS'de hiçbir puan türünde 150 veya daha yüksek puan alamayanların sınavsız geçiş hakları yoksa bu adaylar tercih bildiriminde bulunamayacak.





YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARINA KAYIT İŞLEMLERİ





2017-2018 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.





Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, Aralık 2017 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.





KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER





* Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi





* Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.





* 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf





* Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge





* Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.





Üniversiteye e kayıt işlemleri için tıklayınız

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?