LYS Maratonu Bitti Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?







Yaklaşık 2 milyon adayın iyi bir üniversite ve bölüme girmek için yarıştığı LYS maratonu sona erdi.





Son oturum olan LYS-3 (edebiyat-coğrafya) saat 12.00’de tamamlandı. Sırada sınav sonuçlarının açıklanması ve tercih dönemi var.





LYS-3’te (edebiyat-coğrafya) adaylara Türk dili ve edebiyatı testinde 56 soru yöneltildi ve 85 dakika süre verildi. Coğrafya-1’de ise adaylar 24 soruyu 35 dakikada tamamladı. LYS-3’ün saat 12.00’de bitmesiyle bu yılki üniversite sınav maratonu sona ermiş oldu.





Sırada sınav sonuçlarının açıklanması, tercih, yerleştirme ve üniversitelere kayıt süreci var. Sınav sonuçlarına göre tercihler Temmuz - Ağustos 2017 tarihleri arasında alınacak. Ardından yerleştirme sonuçları açıklanacak ve üniversitelere kayıtlar Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak. Online ortamda e- kayıt yapmak isteyen adaylar ise Ağustos 2017 tarihleri arasında işlemlerini gerçekleştirebilecek.








LYS SORU VE CEVAPLARI NE ZAMAN YAYINLANACAK?





ÖSYM, LYS-2 ve LYS-3 sorularını son sınavın yapılacağı yarın saat 16.00’da adaylara açacak. Soruların tamamı kamuoyu ile paylaşılacak. Ancak adaylar şifreleri ve TC kimlik numaraları ile girdikleri sınavların soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını görebilecek.





LYS soru ve cevaplarına ulaşmak için tıklayınız





LYS PUANLARI NASIL HESAPLANACAK?





LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:





YGS net hesaplama sihirbazı indir





Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir





YÖK YGS başarı sırası sihirbazı indir





• Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.





• Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.





• Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.





• Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.





• Hesaplanan standart puanlar ve adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır.





• ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürü- lerek LYS puanları oluşturulacaktır. ALYS puanları LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının % 20’si oranında ham puan alan adayların 180 LYS puanı almaları sağlanacaktır.





LYS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?





LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları, açık öğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacaktır. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.





LYS SONUÇLAR NASIL DUYURULACAK?





Adaylar LYS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. Sonuçlarda şu bilgiler bulunacaktır:





LYS sonuçlarını Öğrenmek için tıklayınız





• LYS testlerindeki doğru ve yanlış cevap sayısı





• YGS puanları ve başarı sıraları





• LYS puanları ve başarı sıraları





• Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)





• Yerleştirme puanları ve başarı sıraları





ÜNİVERSİTEYE KAYITLAR NASIL YAPILACAK?





Sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler için üniversite tercih süreci başlayacak. Bu yıl tercihler Temmuz - Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Üniversite kayıtları ise Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak. Geçen yıl 32 devlet üniversitesinde pilot uygulama olarak gerçekleştirilen e-kayıt sistemi, bu yıl tüm devlet üniversitelerinde kullanılacak. Ancak bu şekilde kayıt, adayların isteğine bağlı olacak. E-kayıt sistemiyle üniversiteye yapılacak kayıtlar Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.





E-OKUL'DA NOT SORGULAMA DUYURUSU





2017-YGS/LYS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ve sınavsız geçişle yerleştirme işlemlerinde kullanılacak olan Ortaöğretim Başarı Puanını (OBP) oluşturan diploma notları ve eğitim bilgileri, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile yapılan çalışmalar neticesinde Merkezimiz tarafından MEB e-Okul sisteminden Haziran 2017 tarihinde alınarak ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kaydedilmiştir. Diploma notunun yanı sıra okul birinciliği bilgisi de MEB e-Okul sisteminden alınacaktır. Bu sisteme KKTC Okulları dâhil değildir.





2017-ÖSYS’ye başvuran adayların e-Okul Sisteminden temin edilen eğitim bilgileri, kontrol edilmesi amacıyla Haziran 2017 tarihi itibarıyla;





https://kkis.osym.gov.tr internet adresinden ilgili okullara


https://ais.osym.gov.trinternet adresinden 2017-ÖSYS adaylarına


açılmıştır.





Adaylar, Haziran 2017 tarihleri arasında eğitim bilgilerinde düzeltme işlemleri için kendi okullarına başvuru yapacaklardır. Okul birinciliğine ilişkin itirazlar da okul müdürlüklerine yapılmalıdır. Eğitim bilgilerinde değişiklik yapılması gereken adaylar için okul müdürlükleri e-Okul Sistemi üzerinden değişikliklerin yapılmasını en geç Haziran 2017 mesai saati bitimine kadar sağlayacaklardır. Adayların bireysel olarak veya ortaöğretim kurumlarının doğrudan Merkezimize yapacakları değişiklik/düzeltme talepleri kabul edilmeyecektir.





Düzeltme işlemlerinin bitmesi ardından, Merkezimiz tarafından eğitim bilgisi MEB e-Okul Sisteminden Haziran 2017 tarihinde ikinci kez elektronik ortamda alınarak ÖSYS kayıtlarına yansıtılacaktır. Bu nedenle değişiklik isteklerinin Haziran 2017 mesai bitimine kadar MEB e-Okula bildirilmesi önemlidir. Adaylar, MEB e-Okul Sistemindeki güncellenmiş eğitim bilgilerine Haziran 2017 tarihinden itibaren https://ais.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir.





https://kkis.osym.gov.tr kullanıcı bilgileri https://bmis.osym.gov.tr kullanıcı bilgileri ile aynıdır. https://kkis.osym.gov.tr kullanıcı bilgilerini hatırlamayan Okul Müdürlükleri bu bilgilerini, 444 6796 (ÖSYM) numaralı Çağrı Merkezinden öğrenebileceklerdir.





Üniversite tercih ve kayıt tarihleri belli oldu





2017 üniversitelere yerleştirme tercih tarihleri belli oldu. YÖK’ten alınan bilgiye göre bu yıl üniversite tercihleri Temmuz - Ağustos tarihleri arasında alınacak.





Yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelere kayıtlar ise Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak. Online ortamda e- kayıt yapmak isteyen adaylar ise Ağustos 2017 tarihleri arasında işlemlerini gerçekleştirebilecek.





Üniversite e kayıt işlemleri için tıklayınız

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?