TYT Nedir Nasıl Uygulanır?







Temel Yeterlilik Testi yani TYS nedir, kimler girebilir, kimler katılabilir, başvuru şartları nelerdir, ne zaman yapılacaktır, süresi ne kadardır, kaç dakikadır, nasıl yapılır, içeriği, soru sayısı gibi Temel Yeterlilik Testi hakkında detaylı bilgiler verdik.








Üniversiteye girmek için uygulanacak olan sistemin tamamen değiştirileceğinin açıklanmasının ardından, yeni sistemin nasıl olacağı bu sene sınava girecek olan yüz binlerce kişi tarafından merak ediliyordu. Nihayet yeni üniversite giriş sistemi belli oldu. Halen çok sayıda detay belirsizliğini korusa da yeni sistem hakkında oldukça fazla bilgiye sahibiz. Adaylara yapılacak olan sınavların bir tanesi de Temel Yeterlilik Sınavı yani TYS sınavıdır. Peki Temel Yeterlilik Sınavı nedir, ne demektir, kimler bu sınava katılmak zorunda, kaç dakika sürecek, kaç soru sorulacak, hangi derslerden sorular yer alacak? Temel Yeterlilik Sınavı hakkında tüm merak ettiklerinize yazımız devamından ulaşabilirsiniz.





Temel Yeterlilik Sınavı (TYS) Nedir, Ne Demektir?





Yeni üniversiteye giriş sisteminde adaylar bundan önceki senelerde olduğu gibi çeşitli sınavlara tabi tutulacaklar. Bu sınavların adına ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı denilmiş. Bu sınav iki farklı oturum şeklinde yapılacak. Öğrencilerin girecek oldukları iki oturumdan, önce yani sabah yapılacak olanın adı ise Temel Yeterlilik Sınavı yani TYS olarak belirlenmiş. Öğrenciler üniversitelerde eğitim görebilmek için Temel Yeterlilik Sınavı’na zorunlu olarak girmeleri gerekiyor. İster sayısal, ister sözel, isterse de eşit ağırlık bölümlerinde öğrenim görüyor olsun tıpkı YGS sınavında olduğu gibi adayların Temel Yeterlilik Sınavı’na da katılmaları zorunlu tutulmuş.





Yeni üniversiteye giriş sisteminde adaylar birisi sabah birisi de öğleden sonra olmak üzere iki oturuma girecekler. Burada adayların girecekleri ilk sınav yani sabah oturumunda girecek oldukları sınav ise Temel Yeterlilik Sınavı. Bu sınavda Matematik ve Türkçe testleri yer alacak. Adaylara 40 Matematik ve 40 Türkçe olmak üzere toplamda 80 soru yöneltilecek ve bunların puana olan ağırlıkları da %50 – %50 olacak.





Temel Yeterlilik Sınavı ( TYS) Ne Zaman Yapılacak?





Temel Yeterlilik Sınavı yani TYS, Haziran ayında yapılacak. Haziran ayında bir Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan TYS sınavının tarihi ise henüz açıklanmadı.





Temel Yeterlilik Sınavı Süresi Ne Kadar, Kaç Dakikadır?





Temel Yeterlilik Sınavı 40 Matematik ve 40 Türkçe olmak üzere 80 sorudan oluşuyor. Bu testler Milli Eğitim Bakanlığı ortak müfredatına dayanmaktadır. Sınav ile bireylerin temel yetenek seviyeleri ölçümlenecek. Sınavın süresi ise henüz netlik kazanmayan konuların başında yer alıyor. Sınavın kaç dakika olacağı açıklandığında detaylı bilgileri yine buradan paylaşacağız.





Kimler Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na Girebilir, Katılabilir?





Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim lisesi) son sınıfında okumakta olan öğrenciler Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar





Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar





Üniversiteye girişte puanınız hesaplanırken Temel Yeterlilik Sınavı yani TYS sonucunda almış olduğunuz puanın %40’ı alınmaktadır. Bu sebepten dolayı geçmiş yıllarda olduğu gibi temel yeteneklerin ölçüldüğü bu sınav oldukça önemlidir. Temel Yeterlilik Sınavında yani ilk sınavda adayların üniversitelerin lisans bölümlerine yerleşebilmeleri için 180 puan barajını aşmaları isteniyor. Üniversite tercihlerini yapmak için ise 150 puanı aşmış olmanız gerekmektedir.





Bu yazımızda Temel Yeterlilik Testi yani TYS nedir, kimler girebilir, kimler katılabilir, başvuru şartları nelerdir, ne zaman yapılacaktır, süresi ne kadardır, kaç dakikadır, nasıl yapılır, içeriği, soru sayısı gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Sizlerin de konu hakkında sorusu var ise yorum bölümümüzden bu sorularınızı dile getirebilirsiniz.

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?