2017-ÖSYS Kılavuz ve Başvuru Bilgileri







2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Başvuruları Nasıl Yapılacak? 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvurular, 4-18 Ocak 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.





2017-ÖSYS başvuruları 2 aşamadan oluşmaktadır:





1) Aday bilgilerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine işlenmesi ve onay kodunun sisteme girilmesi (Başvuru işlemi)





2) Sınav/sınavsız geçiş ücretinin yatırılması (Başvurunun tamamlanması)





2017-ÖSYS başvuru işlemlerinde yapılan aşağıdaki yenilikler yapılmıştır:





1) Başvuru işlemi yapıldıktan sonra sınav/sınavsız geçiş ücreti yatırılacaktır. Başvurusunu bir başvuru merkezinden veya ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapan adaylar, daha sonra kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda başvuru süresi içinde sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.





2) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı (MEB) bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanların/olacakların eğitim bilgileri, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacak, adaylar bu bilgilerini başvuru ekranında görebileceklerdir.





3) MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi bulunanların eğitim bilgileri, MEB e-okul verilerine uyumlu olması amacıyla ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenmiştir.





Başvuruların yapılması:





— Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanlar, başvurularını kendi okullarından yapacaklardır.








— ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar, başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapacaklardır.











— Diğer tüm adaylar (kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı (*) veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar), başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan ekte listesi bulunan başvuru merkezlerinin herhangi birinden yapacaklardır.








* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.





** Eğitim bilgisi: MEBe-okul sistemindeki eğitim bilgileri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılmıştır. MEBe-okul sisteminde eğitim bilgileri bulunmayan adayların ise ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki eğitim bilgileri, ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenerek ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılmıştır.








ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgileri kayıtlı olan adayların başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresine TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak sistemde mevcut eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekmektedir.








MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayan adaylar ile MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki eğitim bilgisinde değişiklik olanların başvuru için bir başvuru merkezine giderken diploma/mezuniyet vb. öğrenim belgelerinin onaylı bir örneğini yanlarında bulundurmaları ve başvuru merkezi görevlisine teslim etmeleri gerekmektedir. Sistemde mevcut eğitim bilgilerinin düzeltilmesi/değiştirilmesi amacıyla Merkezimize gönderilen dilekçeler/belgeler işleme alınmayacaktır.








Sağlık/engel bilgileri hariç tüm bilgi değişiklikleri/düzeltmeler, başvuru merkezlerinden veya aday tarafından ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.





2017-ÖSYS’ye başvuru işlemleri, 2017-ÖSYS Kılavuzunda ayrıntılı olarak yer almaktadır. 2017-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların, 2017-ÖSYS’ye (Sınavsız Geçiş dâhil) ilişkin başvurma, başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemlerin ayrıntılı olarak belirtildiği bu Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. Adaylar, 2017-ÖSYS Kılavuzuna ve Başvuru Merkezleri Listesine, aşağıdaki bağlantılardan erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar isterlerse başvuru merkezlerine gönderilen örnek kılavuzları da, başvuru süresi içinde başvuru merkezlerinde inceleyebileceklerdir.





Adayların, sınav/sınavsız geçiş ücretini ödeyerek ÖSYS’ye başvuru işlemini tamamladıktan sonra, başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinerek ÖSYS’nin diğer aşamalarından gerekebileceğinden özenle saklamaları gerekmektedir.2017-ÖSYS Kendi Okulu Başvuru Merkezi Olan Son Sınıf Öğrencileri Hariç Diğer Adayların Başvuru Yapabilecekleri Başvuru Merkezlerinin Listesi (Kendi okulu Başvuru Merkezi olan son sınıf öğrencileri başvuru işlemlerini kendi okullarında yapacaklardır.)








2017-ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu





2017-ÖSYS Başvuru İşlemleri için Tıklayınız


-------------------------------------------------------------------





2017-ÖSYS Başvurularında Dikkat Edilmesi Gerekenler





*** 2017-ÖSYS’ye başvuru işleminizi kılavuzda belirtildiği şekilde yaptıktan sonra sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırınız. 2017-ÖSYS başvuru bilgilerinizi, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden başvuru süresi içinde kontrol ediniz. Aday başvuru kayıt bilgilerinizin dökümünü edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklayınız.








*** Başvuru bilgilerinizin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine girilmiş olması 2017-ÖSYS’ye başvuru için yeterli değildir. Sınav/sınavsız geçiş ücretini başvuru süresi içinde yatırmadığınız takdirde başvurunuz tamamlanmamış olacağından sisteme girilmiş olan başvuru bilgileriniz geçersiz sayılacak ve işleme alınmayacaktır.








*** ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı olan adaylardan başvuru işlemini bir başvuru merkezinde yapacak olanların, başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresine TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak sistemde mevcut eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekmektedir.





2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45. maddesi kapsamında yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçme ve yerleştirme esaslarını belirleyen bu kılavuzun yayımlanması ve uygulanması, Yükseköğretim Genel Kurulunun 25.12.2014 tarihli toplantısında kabul edilmiştir.





* ÖSYS’ye başvuran adaylar kılavuzlarda ve ilgili mevzuatta yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar. 6114 sayılı Kanun’un 7. maddesinin 5. fıkrası gereği ÖSYS ile ilgili açıklama ve duyurular; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının İnternet sayfasında yapılır. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. ÖSYM tarafından sınav/ yerleştirmelerle ilgili olarak alınan yeni kararlar ve gerekli görülen değişikliklere ilişkin bilgiler, ÖSYM’nin İnternet sayfasından kamuoyuna duyurulacaktır. Bu nedenle ilgililerin ÖSYM’nin İnternet sayfasını sık sık kontrol etmeleri yararlarına olacaktır.





2017 ÖSYM YGS-LYS Sınav Ücretleri Ne Kadar?





YGS Sınav Ücreti geçen yıl, 55,00 TL





LYS Sınav Ücretleri (Girmek istediğiniz LYS Sınav Ücretleri her bir LYS için) 35,00 TL (Farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2016-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri önerilmektedir.)





Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti 15,00 TL


Başvuru Hizmeti Ücreti 3,00 TL


ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Şifre Edinme Ücreti 5,00 TL


ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Fotoğraf Güncelleme Ücreti 10,00 TL





DİKKAT! Kılavuzda yer alan ücretlerin dışında; yeniden şifre edinme, sonuç- lara veya sorulara itiraz, belge çıkarma vb. nedenlerle, adaylardan alınacak diğer ücretler, ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve ÖSYM’nin İnternet sayfasından kamuoyuna duyurulur. Başvuru merkezleri ve bankalar tarafından, kılavuzda ve ÖSYM’nin İnternet sayfasında belirtilen ücretlerin dışında herhangi bir işlem için adaylardan ücret talep edilemez. Başvurusunu veya tercihini yapmayan, başvurusu veya tercihi geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran veya aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez/devredilmez. Ücretlerin doğru yatırılmasının sorumluluğu adaya aittir. Başvuru merkezleri ta- rafından başvurusunu tamamlayan adaydan sadece başvuru hizmeti ücreti alınır, başvuru esnasında ayrıca fotoğraf ve şifre için ücret alınmaz.





2017 YGS-LYS Sınav Tarihleri / Saatleri ve Süreleri






Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Tarihleri 4-18 Ocak 2017 YGS Tarihi, Saati ve Süresi 12 Mart 2017 (Pazar), 10.00, 160 dakika





Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru Tarihleri 4-17 Nisan 2017





LYS 4 Sosyal Bilimler Tarihi, Saati ve Süresi 10 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika





LYS 1 Matematik Tarihi, Saati ve Süresi 11 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 135 dakika





LYS 5 Yabancı Dil Tarihi, Saati ve Süresi 17 Haziran 2017 (Pazar), 14.30, 120 dakika





LYS 3 Edebiyat-Coğrafya Tarihi, Saati ve Süresi 17 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 120 dakika





LYS 2 Fen Bilimleri Tarihi, Saati ve Süresi 18 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika








ÖSYM ile İletişim Bilgileri





ADRES (ÖSYM) ÖSYM Başkanlığı 06800 Bilkent-ANKARA





Başvuru, sınav ve sınav sonuçları konusunda adaylarca gönderilecek her tür dilekçe için; ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent-ANKARA





ÖSYM İnternet Adresi http://www.osym.gov.tr





Sonuçlar İçin İnternet Adresi https://sonuc.osym.gov.tr





Çağrı Merkezi Telefon Numarası 444 ÖSYM (444 67 96)








ÖSYS İçin Aday İşlemleri (Başvuru, bilgi kontrol, değişiklik, düzeltme, tercih yapma vb.) https://ais.osym.gov.tr





ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinin adres ve iletişim bilgileri ÖSYM’nin (http://www.osym.gov.tr) İnternet adresinde yer almaktadır.








2017-ÖSYS Kendi Okulu Başvuru Merkezi Olan Son Sınıf Öğrencileri Hariç Diğer Adayların Başvuru Yapabilecekleri Başvuru Merkezlerinin Listesi (Kendi okulu Başvuru Merkezi olan son sınıf öğrencileri başvuru işlemlerini kendi okullarında yapacaklardır.)





Alan/Dal Dönüşüm Tablosu








2017 YGS Kamu Spotu





‘SINAVA DOĞRU’ ÖSYM Single

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?