Geleceğin Meslekleri için nasıl bir tercih?







Üniversite sınavı sonuçlarından sonra gençlerin aklına ilk gelen soru hangi mesleği yapmak istedikleri olacak kuşkusuz. Bundan 10 yıl evvel popüler olan mesleklerin büyük bir çoğunluğu şuan geçerliliğini yitirmiş gibi gözüküyor. Bu yüzden ebebeyinlerin gençlere kendi gençlik yıllarının meslekleri ile öneride bulunmaları doğru olmayacaktır.





Nüfus artışı, bilişim teknolojilerinin gelişmesi, insanların yaş ömrünün artması, dijital veri tabanlarının her geçen gün büyümesi, bireysel kullanım araçlarının artması, kent yaşam oranının, kırsala oranla artması, bugünün ve geleceğin mesleklerinin belirlenmesinde önemli kriterler arasında sayılabilir.





Geleceğin yeni meslekleri için eğitim sistemindeki en önemli kavramlar arasında yaşam boyu öğrenme, bilişim teknolojileri öğretimi, bilgi okuryazarlığı, yaratıcı-eleştirel düşünme becerisi, ahlak öğretimi sayılabilir. Gençler ilkokuldan üniversiteye kadar bu temel kavramlar doğrultusunda bir eğitim sisteminden öğrenim görmesi gerekir. Yanlızca okul sıraları ile sınırlı kalmayıp sürekli kendi öğrenme sorumluluğunu alan yaşam boyu öğrenen bireyler yetiştirilmelidir. Bu bireyler aynı zamanda bilgisayar programlarını etkili kullanabilen, bilgiyi araştırıp, nasıl kullanabilecceğini bilen bireyler olmalıdır. Böyle bir eğitim sisteminde bilgilerin öğrenilmesi değil aynı zamanda bilişsel ve iletişim becerilerinin kazanılması da gereklidir. Herşeyden önemlisi insanlar arasındaki farklılıkları görebilen, hoşgörülü,saygılı, etik değerleri olan bireyler yetiştirilmelidir. Howard Gardner (2007) ise günümüz dünyasının en çok aranan insanların özelliklerinden birinin en az bir disiplinde uzman olan kişiler olduğunu vurgulamaktadır.





Geleceğin meslekleri arasında ABD’deki bir araştırmaya göre bilgisayar ve sistem mühendisleri, ekolog, finans analistliği, kumar ve spor kitabı yazarları ve uzmanları, kriminolog (suçları tespit eden uzman), estetik uzmanları, hemşirelik, diş hekimi asistanlığı, veri tabanı yöneticileri, fizyoterapist, evlilik ve aile terapistliği, ruh sağlığı ve madde bağımlılığı çalışanları, ecza teknikeriliği, davranış bozukluğu ve madde bağımlılığı danışmanları, veterinerlik, sağlık teknikeri, kişisel bütçe danışmanlığı, evde hasta bakımı personeli şeklinde belirlenmiştir.





OSYM’nin (2017) açıklamalarına göre geleceğin meslekleri mobil uygulama geliştirici ve pazarlama pozisyonları, yazılım geliştirme mühendisi, veritabanı yöneticisi, dijital pazarlama uzmanı, yeşil yakalılar (yenilenebilir enerji, doğal kaynaları etkili kullanma,organik tarım),sosyal medya uzmanlığı, beslenme ve gıda mühendisliği şeklinde sıralanmaktadır.





Üniversite rektörlerinin görüşüne göre geleceğin meslekleri biyomedikal mühendisliği, mekatronik, hukuk, psikoloji, mühendislik, mimarlık, hemşirelik, sosyal hizmet, biyomedikal ve tıp, yenilenebilir enerji mühendisi, nano teknolog, biyo teknolog, sağlık teknoloğu, siber güvenlik uzmanı, gıda mühendisliği, geri dönüşüm uzmanlığı, psikolog, sosyolog, tasarımcı, senaryo yazarı, tıbbi teknikerlikler, nörolog, sistem biyoloğu, havacılık işletme çalışanları, kabin memurluğu, pilotluk, enerji, malzeme mühendisliği, iş güvenliği uzmanlığı, okul öncesi ve özel eğitim öğretmenliği, yaşlı bakıcısı, grafik animasyon/yazılımcısı, biyomedikalcilik, otomotiv çalışanları şeklinde sıralanmaktadır.





Eğitim sektöründe en çok ihtiyaç duyulan meslekler ise bana göre şunlardır: Küçük yaş grubu (1,5-3 yaş) öğretmeni, özel eğitim öğretmeni, eğitimli bebek ve çocuk bakıcısı, eğitim araştırmacısı, bilişim teknolojisi öğretimi uzmanı, mobil araçlar için eğitim uygulama yazılımcıları, eğitim proje yöneticisi, eğitim psikoloğu, ahlak bilgisi öğretmenliği, eğitim yazılımı uzmanı.





YGS net hesaplama sihirbazı indir





Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir





YÖK YGS başarı sırası sihirbazı indir

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?