Adaylar TYT ve YKS'de hangi derslere ne kadar ağırlık vererek çalışmalı?



YÖK'ün yeni üniversite sınavı YKS'ye girecek adayların, soruların puanlamaya yapacağı etkiyi marttaki kılavuzla öğreneceği ortaya çıktı.

YÖK, 2 ay önce açıkladığı yeni üniversite sınavı YKS'nin tüm adayların gireceği ilk aşaması olan TYT'de, 40 Türkçe ve 40 matematik sorusu sorulacağını, bu soruların TYT puanına etkisinin ise yüzde 50 yüzde 50 olacağını bildirmişti. Ancak TYT'de sosyal bilimler ve fen bilimler derslerinin branşlarından soru sorulmayacak olması, özellikle okullarda bu derslere ilginin azalacağı eleştirilerine sebep olunca YÖK, TYT sorularında düzenlemeye gitme kararı aldı.

Sosyal ve fen eklendi

Yeni sınav sistemi açıklandıktan tam 1 ay sonra TYT'ye 40 Türkçe ve 40 matematik testinin yanı sıra 20 sosyal bilimler, 20 de fen bilimleri sorusu eklendi. Soruların dağılımının ise beş tarih, beş coğrafya, beş felsefe, beş din kültürü ve ahlak bilgisi; yedi fizik, yedi kimya ve altı biyoloji şeklinde olacağı ifade edildi. Ancak yeni eklenen testlerin, adayların TYT puanına nasıl etki edeceğine ilişkin o günlerde detay verilmedi.

Sınavdan 3 ay önce

TYT'ye eklenen sosyal ve fen bilimleri testlerinin TYT puanlamasına yapacağı etkinin martta yayımlanacak kılavuzda açıklanacağı ortaya çıktı. Buna göre adaylar, hangi testten ne kadar soru çözerlerse kaç puan alacaklarını, bir başka deyişle hangi derslere ne kadar ağırlık vererek çalışmaları gerektiğini sınavdan ancak 3 ay önce öğrenebilecek.

Harry Potter da var

Öte yandan önceki gün ÖSYM, TYT sınavının örnek sorularını internet adresi üzerinden yayımladı. Örnek kitapçıkta genel olarak soruların ÖSS dönemine benzer şekilde hazırlandığı görüldü. 40 soruluk Türkçe testinde, 20'yi aşkın uzun paragraf sorusu bulunması ve bazı paragraf sorularının 180 kelimeyi bulması dikkati çekti.

Testte altı soru cümle yapısı ve cümlenin anlamından, üç soru noktalama işaretlerinden, iki soru yazım yanlışlarından, sekiz soru ise doğrudan dilbilgisinden soruldu.

Türkçe testinde tarih bilgisini içeren bazı sorulara da yer verildi. Örnek sorularda Borges, Platon, Erasmus, Machiavelli, Montaigne, Rubinstein'ın yanı sıra Mevlana, Yunus Emre gibi isimlerle ilgili paragraflar yer aldı.

Paragraflarda ayrıca Game of Thrones ve Harry Potter ile ilgili bilgilerin de yer alması dikkat çekti.

ÖSS'ye benzer sorular

Sosyal bilimler testinin içindeki tarih sorularında genel olarak çıkarım yerine bilgi soruları soruldu. Beş soruluk coğrafya testinin tamamı bilgiye dayalı sorulardan oluşurken, felsefe ve din testlerinde hem bilgi hem de yorum soruları yer aldı.

Matematik testinde ise genel olarak eski ÖSS sınavına benzer soruların sorulduğu görüldü. Adayın çıkarım yapmasını gerektiren bazı sorulara da yer verilirken, testteki sorular sayılar, olasılık hesapları, kümeler, polinom, fonksiyon, grafik okumaları, problemler ve geometriden geldi. Fen bilimleri testinde de fizik, kimya ve biyolojide adaylara bilgi ile yorum birlikte soruldu.

Konular