Açık uçlu sınavlar ile çoktan seçmeli sınavlar arasındaki farklar nelerdir?







Açık uçlu sorular bu yıl ilk defa, 10-11 ve 17-18 Haziran’da yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) çıkacak. Tüm LYS’lerde toplamda 15 açık uçlu soru adaylara yöneltilecek. Çoktan seçmeli sorulara göre açık uçlularda şık yer almıyor. Yani doğru cevabı bilmekten başka şansınız yok. Peki, bunlar teste göre daha mı zor? Nasıl bir çalışma tekniği uygulanmalı? Yanıtları, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal veriyor.





ÜST BECERİYİ ÖLÇÜYOR





Açık uçlu sınavlar, çoktan seçmeli sınavlara göre daha zor. Açık uçlu sorularla daha üst düzey diye tanımlanabilecek uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme gibi özellikler ölçülebiliyor. Çoktan seçmeli sınavlarda yer alan sorular, daha alt düzey özelliklerin ölçülmesi için daha uygun. Açık uçlu soruda doğru cevabı bilmiyorsanız, cevap veremezsiniz. Çoktan seçmeli soruda ise doğru cevap bilinmese bile şansla bulabilirsiniz. Sonuçta 5 şık arasında yüzde 20 şansınız var. Eğer şanslı olup da iki şıkka kadar eleme yapabilirseniz, şansınız yüzde 50’ye çıkıyor.





SALLAYAMAZSIN





Açık uçlu sınavlardaki soruların temel özelliği, hiçbir şık sunulmadığı için cevabı sizin bulmanız. Çoktan seçmeli sorunun cevabı ise soru formu içerisinde yer alıyor. Bu tip sorularda doğru cevabı tahminle bulma şansınız var. Ancak açık uçlu sorunun cevabını bilmiyorsanız, tahminle bulamazsınız.





KODLARKEN DİKKAT EDİN








Lisans Yerleştirme Sınavları’nda çıkacak açık uçlu soruların cevapları kodlama sistemiyle alınıyor. Soruların süreç değil, sonuç odaklı cevaplanması gerekiyor. Doğru yolu izleyip yapılan küçük bir hatayla yanlış bir sonuca ulaşmak mümkün. Bu da büyük bir kısmını doğru yaptığınız bir sorudan puan kaybetmenize neden olabilir. LYS’de çıkacak açık uçlu sorular sözel ve sayısal içerikli. Sözel içerikli soruların cevapları kısa. Yani cevap en fazla on karakterden oluşan bir kelime. Bu nedenle sözel içerikli sorularda yanıtın cevap kâğıdına yazılması ve sonra da bunun dikkatli bir şekilde kodlanması gerekiyor. Cevabı doğru yazsanız bile kodlamada yapacağınız hata nedeniyle puan kaybedebilirsiniz.





HEMEN KARAR VERMEYİN





Çoktan seçmeli veya açık uçlu sorularda, ne tür de olursa olsun öncelikle yapılması gereken sorunun okunup, iyice anlaşılması. Soruyu hızlıca okuyup, hemen karar vermeyin. Açık uçlu sorularda celdirici şıklar olmasa bile soru içerisinde kullanılan ifadeler ve tam olarak neyin cevabının beklendiği konusunda emin olun.





ELEME YOK





Sınava hazırlık kurslarında öğrencilere çoktan seçmeli sorularda doğru cevabı buldurmaya yönelik teknikler öğretiliyor. Zayıf olanların elenmesi yoluyla seçenek sayısı azaltılarak doğru cevaplama şansının nasıl artırılabileceği gösteriliyor. Açık uçlu sınavlarda seçenek eleme mümkün olmadığından cevabın öğrenci tarafından oluşturulması gerekiyor. Bu nedenle özellikle sayısal içerikli soruları aceleye getirmeden, sakin bir şekilde çözün. Sözel içerikli sorularda da ilk akla gelen cevabı kodlamadan önce diğer alternatifleri düşünün. Açık uçlu soruları, bütün çözüm aşamalarıyla birlikte sistematik bir şekilde çözmek ve bunu alışkanlık haline getirmek avantaj sağlar.





BOL BOL OKUYUN





Açık uçlu soruların çoktan seçmelilere göre farkı, cevabın öğrenci tarafından bulunup yazılması ve kodlanması. Bu nedenle sözel içerikli sorularda anlama ve cevabı yazılı ifade edebilme, sayısal içerikli sorularda ise problem çözebilme ve sonucu bulma becerisi gerekiyor. Sözel içerikli soruların daha iyi cevaplanabilmesi için okuduğunu anlamayı ve yazmayı kolaylaştıracak, kelime dağarcığını artıracak etkinliklerin en önemlisi olan okumayı bol bol yapmakta fayda var. Ayrıca sayısal içerikli sorular için de çok sayıda problem çözmek yararlı olacak.





2017 LYS’LERDE ÇIKACAK AÇIK UÇLU SORULARIN DAĞILIMI





LYS-1 (Matematik): Matematik testi (3)


LYS-2 (Fen Bilimleri): Fizik (1), Kimya (1), Biyoloji (1)


LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): Coğrafya (1), Türk Dili ve Edebiyatı (2)


LYS-4 (Sosyal Bilimler): Tarih (1), Coğrafya (1) ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (1)


LYS-5 (Yabancı Dil): Yabancı Dil (3)

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?