Özel eğitim öğretmenliği’ne alım hangi puan türünden yapılacak?







Özel Eğitim Öğretmenliği programı da tıpkı Okul Öncesi Öğretmenliği programı gibi son yıllarda bölümü hedefleyen adaylar için oldukça karışık tercih süreçlerine konu oldu. Özel Eğitim Öğretmenliği 2016 yılında YGS-4 puan türüyle öğrenci aldı. 2017 yılında ise YÖK’ün yapmış olduğu düzenlemeye istinaden tıpkı Okul Öncesi Öğretmenliği gibi TS-1 puan türüyle öğrenci aldı.





Program LYS sonucunda oluşan TS-1 puan türüyle ilk kez öğrenci alınca, öğrencilerin nasıl bir sıralamalar oluşacağına dair fikri yoktu ve bu süreçte yerleştirme sonuçları açıklanana dek devam etti. 2017 yılında puan türleri değişmiş olan bölümlerin yerleştirme puanları ÖSYM tarafından açıklandı ancak başarı sıralamaları hala YÖK ATLAS‘a yüklenmiş değil.





2017 yılında sınav sisteminde yapılmış olan düzenleme ile Özel Eğitim Öğretmenliği bölümüne yerleşmeyi düşünen arkadaşlar için karışıklık bir miktar devam edeceğe benziyor.





2017’de yapılan YKS düzenlemesi





Bilindiği üzere YGS-LYS sistemi 2017 yılında YÖK’ün yapmış olduğu bir düzenleme ile TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) – YKS’ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) evrildi. Sistemdeki değişiklikler çok radikal değişiklikler gibi görünmese de sistemin getirmiş olacağı en büyük değişiklik oluşacak puan türlerinin yansımaları olacak.





Örneğin önceki sistemde sözel sınavlarına girmiş bir öğrencinin sınavda yapmış olduğu netlerin ağırlıkları değişken olmakla birlikte TS-1 ve TS-2 puan türleri oluşuyordu ve aday tercih edeceği programa göre bir strateji belirleyebiliyordu. Yeni sistemde ise aynı alandan farklı puan türleri oluşmayacak. TYT sonrasında Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal ve Dil olmak üzere 4 ayrı puan türü oluşması öngörülüyor. Yani Türk Dili Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2 sınavlarına giren bir sözel öğrencisinin yalnızca Sözel puan türü oluşacak.





Özel Eğitim Öğretmenliği YKS puan türü





Tüm bu verileri göz önünde bulundurduğumuzda puan türünde ciddi bir değişiklik olmadığı sürece 2017’de TS-1 puan türü ile alan Özel Eğitim Öğretmenliği programı 2018 YKS sonucunda Sözel puan türüyle öğrenci alacaktır.





YÖK görme, işitme ve zihin engelliler ile üstün zekalı öğretmenliğini ‘özel eğitim öğretmenliği’ adı altında topladı.





Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yaptığı açıklamaya göre zihinsel, işitme ve görme engelliler ile üstün yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimleri birleştirilerek, ‘özel eğitim öğretmenliği’ adı altında yeni bir lisans programı oluşturuldu. Yeni program, tüm eğitim fakültelerinde 2016-2017 öğretim yılından itibaren başlatılacak. Özel eğitim öğretmenliği Türkiye’de yeni ancak geçen yıl sadece Kıbrıs’ta bulunan bir üniversitede açıldı ve 70 kişilik kontenjanın hepsi doldu.





TERCİHLERİ ARTIRABİLİR





Uzmanlara göre, bu dört dalın bir çatı altında toplanması ve isminin ‘özel eğitim öğretmenliği’ olması olumlu bir gelişme. ‘Engelli öğretmenliği’ ifadesinin adayların tercihlerine olumsuz yansıdığını, tercih psikolojisini kötü etkilediğini belirten uzmanlar, özel eğitim denince öğrencilerin kafasında daha olumlu bir bölümün şekilleneceğini, bunun tercihleri artırabileceğini söylüyor.





Aynı şekilde bölüm puanlarının da yükseleceği görüşündeler. Uzmanlara göre, aynı içerik ve müfredata sahip olmasına ve aynı alanda uzman yetiştirmesine rağmen isim farklılığı nedeniyle öğrencilerin kafasını karıştıran pek çok bölüm bulunuyor. Turizm, iktisadi ve idari bilimler, uluslararası ilişkiler, yönetim bilimleri gibi alanlarda da bu kargaşanın olduğunu söyleyen uzmanlar, bunlarda da isim standartı yakalanabilirse öğrencilerin kafa karışıklığının giderilebileceğini belirtiyor.





6 ALANDA SEÇMELİ DERS HAVUZU





YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıklamalarına göre yeni lisans programı hakkındaki bilgiler şöyle:





- Yeni özel eğitim öğretmenliği lisans programında bulunan 26 ortak alan dersi, programın çekirdek müfredatını oluşturuyor.





- Bu müfredat, öğretmen adaylarına özel eğitim alanıyla ilgili temel yeterlilikleri kazandırmayı hedefliyor.





- Derslerin çoğu özel eğitim ihtiyacı olan bütün grupları kapsayacak şekilde yapılandırıldı ve ders içerikleri de bu bağlamda hazırlandı.





- Yeni program, öğretmen adaylarının özel eğitimle ilgili farklı alanlarda uzmanlaşmasına da imkân veriyor. ‘Zihin yetersizliği’, ‘otizm spektrum bozukluğu’, ‘öğrenme güçlüğü’, ‘özel yetenek’, ‘işitme yetersizliği’ ve ‘görme yetersizliği’ olmak üzere toplam 6 alanda seçmeli ders havuzu oluşturuldu.





- Öğrenciler, böylece ilgilerine göre istedikleri bir ya da fazla özel eğitim alanında uzmanlaşabilecek.





2015 VERİLERİ İLE DÖRT LİSANS PROGRAMI





Zihin Engelliler





Bu alanda tercih listesinde yer alan Türkiye’deki üniversitelerde adayların tercih edebileceği, devlet, burslu ve ücretli olmak üzere 50 ayrı öğretmenlik programı var. Toplam 1913 kontenjan verildi. Tamamı doldu. En yüksek başarı sıralaması, 28 bin; en düşük ise 860 bin.





Görme Engelliler





Bu öğretmenlik programı sadece Gazi Üniversitesi’nde bulunuyor. 67 kontenjanın hepsi doldu. Başarı sırası 54 bin.





İşitme Engelliler





Üç üniversitede bu program var. Anadolu, 19 Mayıs ve Karadeniz Teknik üniversitelerinde olan alana toplamda 160 kontenjan verildi. Bunlara 159 kişi yerleşti. En yüksek başarı sırası 57 bin 300; en düşük ise 64 bin 800.





Üstün Zekalılar





Bu öğretmenlik programı genellikle vakıf üniversitelerinde bulunuyor. Devlet olarak sadece İstanbul Üniversitesi’nde yer alıyor. Yine geçen yıl devlet, burslu, ücretliler dâhil 12 ayrı programla öğrenci alındı. Toplamda 202 olan kontenjana 152 aday yerleşti. En yüksek başarı sırası 99 bin 300; en düşük ise 1 milyon 152 bin.

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?