Üniversite adaylarının tercih yaparken öncelikleri neler olmalı?







Gelecekte en fazla iş imkanı sunacak sektörler arasında bilişim teknolojileri başta olmak üzere inşaat, gıda, enerji, lojistik ve mühendislik dalları yer alıyor. Yeni çağın iş dünyasında ise analitik düşünceye sahip, problemler karşısında pes etmeyen, girişimci ve inovasyona açık gençler öne çıkıyor.





Üniversite tercih maratonu dün başladı; Ağustos'a kadar devam edecek. Adayların 2018 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan tüm programlardan 24 tercih hakkı bulunuyor. ÖSYM, Temmuz'da yayınladığı kılavuzdan kapatılan üniversiteleri çıkartarak önceki gün yeni bir kılavuz yayınladı. TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalarda 'Kimya' alanında alınan dereceler için 'tıp programı' eklenen kılavuzda, Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nin kontenjanları da yeniden düzenlendi.





ORTAK SORULAR





1-Üniversite adaylarının tercih yaparken öncelikleri neler olmalı?





2-Size göre geleceğin üç mesleği hangisi?





Tercihlerin başlamasıyla birlikte adaylar hangi üniversite ve bölüm sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor. Biz de adaylara yol gösterici olması için rektörlere tercih yaparken nelere dikkat etmeli ve gelecekte öne çıkacak meslekler hangileri diye sorduk. İşte cevaplar...





'Sağlığın önemi artıyor'





Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri:





1-Meslek tercihi yaparken hayallerini, hedeflerini ve yeteneklerini göz önünde bulundurup meslekler hakkında bilgi toplamalı ve kendi özelliklerine en uygununu belirlemeliler. Meslek seçimi kadar üniversite tercihi de önemli. Üniversitelerin imkanları, uluslararası yapısı, eğitim kalitesi, bağımsız bilimsel kurumlardan aldıkları akreditasyonlar, burs imkanları, barınma, kampüs ve yaşam koşulları yanında eğitim alacakları üniversitenin bulunduğu ülke ve şehrin sosyal ortamı ve güvenlik koşulları hakkında detaylı araştırma yapıp bilgi almaları önemli.





2-Sağlık alanındaki mesleklerin, günden güne gelişen bilim ve teknoloji ile önemi artmaya devam ediyor. Ayrıca küreselleşen ticari rekabet ortamında muhasebe ve finans, işletmeler için önemli bir ihtiyaç haline geliyor. Günlük yaşantımızda büyük bir yer kaplayan bilgisayar ve akıllı telefonların devam eden bu gelişimi, geleceğin bir diğer mesleği olan bilişim alanındaki uzmanlaşma alanlarını ön plana çıkarıyor.





'Yüzmeyi okyanusta öğrenin'





İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca:





1-Gençlerin tercihlerini yaparken eğitim almak istedikleri bölümleri, üniversitelerin en önemli göstergeleri olan Ar-Ge'ye yatırımlarını, üniversite-sanayi iş birliği çalışmalarını ve mezun ailesini inceleyerek değerlendirmelerini öneririm. Köklü ve geleneği olan kurumlarda eğitim almak, kariyer yolculuklarında büyük avantajlar sağlayacaktır. Tabii ki aldıkları puana göre tercih yapmaları gerekebilir. Fakat tercih edilenle sevebilecekleri bölüm bütünleşmeli, hatta tercih ettikleri meslek ileride hobileri haline de dönüşebilir. Gençlere tavsiyem kendilerine güveniyorlarsa, yüzmeyi okyanuslarda öğrensinler, küçük derelerde zaman kaybetmesinler. Büyük üniversitede olmanın çok farklı ayrıcalıkları var, tercihlerini ona göre şekillendirsinler. Bu ayrıcalıkları ancak okurken ve mezun olduktan sonra hissedebilirler.





2-Her dönemin gözde meslekleri olacaktır. Ülkemizde ve dünyada gelişmekte olan sektörleri göz önünde bulundururken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, üniversitede eğitimini alacağınız bölümle kişisel becerilerinizi birleştirdiğiniz zaman, mesleğinizde bir adım öne çıkacağınızdır. Mühendislik vizyonu alan; analitik düşünceye sahip, problemler karşısında pes etmeyen, girişimci ve inovasyona açık olan gençlerin böyle bir kaygısı olacağına inanmıyorum. En fazla iş imkanı sunacak sektörler arasında; bilişim teknolojileri, yapı-inşaat, gayrimenkul, gıda, enerji ve lojistik ile perakendecilik sektörünü görüyorum. Doğal kaynakların iyi şekilde kullanılması, çevrenin korunması ve insan sağlığına en uygun biçimde geliştirilmesi konuları ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı da buna ilave edilebilir. Bu sektörlere hitap eden mühendislik, mimarlık, ekonomi alanlarının popülerliğini sürdüreceğini düşünüyorum.





'Sosyoloji ve psikoloji öne çıkıyor'





Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun:





1-Öğrencilerin tercihinde iki önemli parametre var. Yaşayacakları şehir ve okuyacakları üniversite, tercih edecekleri bölüm. Burada dikkat edecekleri en önemli hususlardan biri akademik kadrosu. Bir bölümde kaç öğretim üyesi olduğunu, öğretim üyelerinin öz geçmişlerini değerlendirmeliler. Türkiye'deki sıralamalara, şehrin sosyal imkanlarına, üniversitenin sunduğu imkanlara bakmalılar.





2-Geleceğin üç mesleği eğer çok iyi bir hukukçu olursanız doğrusu hukuk. Ama kuru bir hukuktan bahsedemem. Tıp geçmişte de gelecekte de önemli bir yer işgal etmekte. Ama sosyal bilimler alanı da özellikle bazı ülkelerde çok fazla. Sosyal gelişmişlik açısından sosyoloji veya ona benzer, psikoloji gibi alanların da çok önemli olacağını düşünüyorum.





'Sanayi bölgelerine yakın olmalı'





Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün:





1-Adaylarımız isteyerek okuyacağı ve mezun olduktan sonra da severek yapacakları mesleği seçmeli. Bunu seçerken de "İstediğim bölümün puanı aldığım puandan çok düşük, puanım boşa gidecek" kaygısından çıkmaları gerekir. Çünkü seçecekleri bölüm ve mezun olduktan sonra yapacakları meslekle bir ömür geçirecekler. Seçilecek bölümler kadar üniversite tercihleri de büyük önem taşımakta. Bunun için üniversitelerin yerinde gidilip görülmesini tavsiye ederim.





Üniversitelerin internet sitelerinden, akademisyenlerinin niceliği ve niteliği, eğitiminin içeriği, ulusal ve uluslararası projeler, Erasmus ile yurt dışında eğitim alabilme imkanlarının yüzdesi gibi edinecekleri pek çok bilgiyi göz önüne alarak tercihlerini yapabilirler. Yerleşkesinin bulunduğu konumun sağlayacağı avantajları da incelemek gerekir. Yerleşkenin etrafında sanayi bölgelerinin, Ar-Ge merkezlerinin çokluğu ve üniversitelerin bu merkezlerle yapmış oldukları işbirlikleri, öğrenciye daha fazla staj ve mezun olmadan iş bulma imkanı sağlayacaktır.





2-Bilgisayar Mühendisliği, bulunduğumuz çağın en önemli mesleği haline geldi ve gelecekte de bu özelliğini sürdürecek. Bilgisayar mühendisliğinin yazılım alanı dünyamızın en önemli gereksinimi olarak karşımıza çıkıyor. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, bulunduğumuz yüzyılda sağlıktan teknolojiye kadar hayatımızı kolaylaştıran bir meslek dalı olmaya başladı.





Önemli bir diğer alan ise insanlığın amansız hastalıkları için çözüm üretecek; araştırma, çalışma ve buluşları sağlayacak olan Moleküler biyoloji ve Genetik bölümü olacak. Özellikle kanser araştırmaları ve biyolojik saat konusunda gelinen araştırmalar Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nün önünü açmaya devam edecek.

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?