2017 Üniversite tercih robotu yayınlandı







Öğrencilerin merak ettiği 2017 ÖSYM tercih robotu nihayet yayınlandı. ÖSYM'nin sitesinden yapılan duyuruda adaylar "https://rehberlik.osym.gov.tr" adresinden tercih robotuna kolaylıkla ulaşabilecekler. Peki Üniversite tercih robotu nasıl yapılır? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2017-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı. İşte öğrencilerin merakla beklediği üniversite tercihleri hakkında detaylar...





2017 ÖSYM tercih robotu yayınlandı. Sizde haberimizden yararlanarak ÖSYM tercih robotuna kolaylıkla ulaşabilir ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Adaylara, tercihlerini belirlemelerinde yardımcı olmak amacıyla hazırlanan "2017-ÖSYS Tercih Robotu"’nda, "2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yer alan yükseköğretim programlarında üniversite adı, program adı, puan türü, programın bulunduğu şehir gibi alanlara göre arama yapılabilecek. İşte 2017 ÖSYM tercih robotu hakkında detaylı bilgi...





2017 ÖSYM TERCİH ROBOTU YAYINLANDI





2017 YGS ve LYS sonuçlarını aldıktan sonra, tercihlerinizi belirlemenizde size yardımcı olmak amacıyla hazırlanan bu sayfada 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim programlarında üniversite adı, program adı, puan türü, programın bulunduğu şehir, vb alanlara göre arama yapabilir ve her bir puan türündeki başarı sıranız ile, girmeyi düşündüğünüz yükseköğretim programlarına geçen yıl yerleşen en küçük puana karşılık gelen başarı sırasını karşılaştırarak girebileceğiniz programları (tercihlerinizi) belirleyebilirsiniz.





2017 ÖSYS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN...





2017-ÖSYS tercih işlemleri, Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve Ağustos 2017 tarihinde sona erecektir. 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanmıştır.





ADAYLAR NELERİ BULACAK?





Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2017-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı. ÖSYM'nin internet sitesinden yer alan duyuruya göre, üniversite adayları, tercih robotuna "https://rehberlik.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek. Adaylara, tercihlerini belirlemelerinde yardımcı olmak amacıyla hazırlanan "2017-ÖSYS Tercih Robotu"’nda, "2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yer alan yükseköğretim programlarında üniversite adı, program adı, puan türü, programın bulunduğu şehir gibi alanlara göre arama yapılabilecek.





Adaylar, tercih robotu ile her bir puan türündeki başarı sıraları ile girmeyi düşündükleri yükseköğretim programlarına geçen yıl yerleşen en küçük puana karşılık gelen başarı sırasını karşılaştırarak girebilecekleri programları (tercihlerini) belirleyebilecek.





OKUL BİRİNCİLERİ





Ortaöğretim okullarını birincilikle bitiren adaylar, öncelikle genel kontenjandan, genel kontenjandan yerleşemedikleri durumlarda yükseköğretim programlarında okul birincileri için ek olarak ayrılacak kontenjanlardan yararlandırılacaklardır.





2016-2017 öğretim yılı okul birincileri bu kontenjanlardan, 2017-ÖSYS'ye girmek koşuluyla, sadece 2017-ÖSYS'de yararlanırlar. Okul birincisi bilgisi, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda alınacak ve ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır. Adayların bu bilgilerini hem kendi okullarından hem de ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kontrol etmeleri ve varsa düzeltmeleri ilgili kurumlardan, LYS puanları hesaplanmadan önce (ÖSYM tarafından duyurulacak tarihe kadar) yaptırmış olmaları gerekmektedir.





Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleşemeyebilirler. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar, okul birincileri için de geçerlidir.





YÜKSEKÖĞRETİM KURULU TARAFINDAN BELİRLENEN SANAT DALLARINDA ÜSTÜN YETENEKLİ ADAYLAR





Belli sanat dallarında üstün yetenekli olduğu belirlenen öğrencilerin, ilgili sanat dallarında eğitim yapmak kaydıyla, yükseköğretim programlarına alınmalarıyla ilgili işlemler, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde ilgili yükseköğretim kurumlarınca yürütülecektir. Bu adayların üstün yeteneklerinin belirlenmesi için adayların değerlendirme ve seçme işlemleri, ilgili rektörlüklerin oluşturduğu komisyonlar tarafından yapılacaktır.





10.3. TÜBİTAK YARIŞMALARINDA BAŞARILI OLAN ADAYLAR





TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışmasına katılarak birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alanlardan isteyenler; alanlarındaki yükseköğretim programlarından burslu programlar hariç, istediklerine sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir. Bu adaylar, burslu programlara yerleştirilmek istiyorlarsa 2017- ÖSYS’ye girmek ve merkezî yerleştirme işlemlerine dâhil olmak zorundadırlar. Kazandıkları derece nedeni ile 2017- ÖSYS’ye girmeyip sınavsız yerleştirilme hakkından yararlanmak isteyen adayların da mutlaka 2017-ÖSYS’ye başvurmaları gerekmektedir.





TÜBİTAK yarışmalarında başarılı olan adaylara yönelik olarak yukarıdaki uygulamanın yapılabilmesi için 2017-ÖSYS'ye başvurmuş adayların,Haziran- Temmuz 2017 tarihleri arasında TÜBİTAK’ın https://e-bideb.tubitak.gov.tr internet adresinden bireysel olarak başvuru yapmaları ve onayladıkları başvuru formunun çıktısını alıp imzaladıktan sonra TÜBİTAK’a Temmuz 2017 günü mesai bitimine kadar ulaştırmaları gerekmektedir. Adayların katıldıkları olimpiyat veya proje yarışmaları, aldıkları derece, tercihleri, T.C. Kimlik Numaraları, adları ve soyadlarının, TÜBİTAK tarafından ÖSYM'ye en geç Temmuz 2017 tarihinde ulaşacak şekilde gönderilmesi gerekmektedir. 2017-ÖSYS’ye başvurusunu yapan adaylardan Temmuz 2017 tarihinden sonra yukarıda belirtilen sınavsız geçiş şartlarını sağlayanların, katıldıkları olimpiyat veya proje yarışmaları, aldıkları derece, T.C. Kimlik Numaraları, adları, soyadları ve yükseköğretim programları tercihleri TÜBİTAK tarafından en geç Eylül 2017 tarihine kadar ÖSYM'ye bildirilmesi kaydıyla, yerleştirme işlemleri (mevcut kontenjan harici), Eylül 2017 tarihine kadar ÖSYM tarafından yapılacaktır. Sınavsız giriş hakkı, ÖSYS'ye ilk kez başvurulduğu yıl uygulanır, bundan sonraki ÖSYS'lerde bu adaylar için herhangi bir uygulama yapılmaz. Derece alan adaylar, ilk kez ÖSYS'ye başvurdukları yıl TÜBİTAK'a süresi içinde başvurarak bilgilerinin bu kurum tarafından ÖSYM'ye resmen ulaştırılmasını sağladıkları takdirde bu haktan yararlanabileceklerdir.





Bilim olimpiyatlarında veya proje yarışmalarında dereceye girenlerle ilgili yükseköğretim programları, derece alınan alanlara göre 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda verilecektir.





ADAYLAR DİKKAT





Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PDRUAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sezai Kalafat,Temmuz Pazartesi günü açıklanması beklenen Lisans Yerleştirme Sonuçları (LYS) sonrasında tercih yapacak üniversite adaylarına tavsiyelerde bulundu. Yrd. Doç. Dr. Kalafat, öğrencilerin başarı sıralamasından ziyade sevdikleri ve yapmak istedikleri mesleğe göre tercihlerini yapmaları gerektiğini söyledi.





BEÜ'ye bağlı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sezai Kalafat, LYS sonuçlarının açıklanması sonrasında tercih yapacak öğrencilere bazı tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin yapacağı tercihlerin en az girdikleri sınavlar kadar önemli olduğunu dile getiren Kalafat, ileride ömür boyu yapacakları meslekleri tanıyarak tercihlerini yapmalarını istedi. Kalafat, “Üniversite maratonu sınav açısında bitti. Fakat belki bu sınav kadar önemli olan bir husus da doğru ve akıllı tercihi yapmak. Özellikle burada tercih yapacak adayların kendisini tanıması, kendi yeteneklerinin, becerilerinin, ilgilerinin, kendi kişisel özelliklerinin farkında olması. İkinci olarak ileride hayat boyu yapacakları işi tanımaları oldukça önemli. Üçüncü olarak da bu kişisel özellikleriyle meslekler arasındaki en uygun uyumu yakalamaları önemli" dedi.





Öğrencilerin merak ettiği 2017 ÖSYM tercih robotu nihayet yayınlandı. ÖSYM'nin sitesinden yapılan duyuruda adaylar "https://rehberlik.osym.gov.tr" adresinden tercih robotuna kolaylıkla ulaşabilecekler. Peki Üniversite tercih robotu nasıl yapılır? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2017-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı.

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?