YGS LYS tercih listesi hazırlamanın püf noktaları







LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM, tercih kılavuzunu internet üzerinden yayınladı. İşte 2017 LYS tercih kılavuzu ve tercih yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar..





Uzun bir yıl boyunca hedefindeki bölümü kazanma hayali kuran ve bu kapsamda sıkı çalışma gösteren adaylar için artık tercih vakti geldi. Aldıkları puan ve sıralamaya göre tercih yapacak olan adaylar, taban puan ve sıralamalar için araştırmaya başladı. İşte sizler için hazırladığımız tercih yaparken göz ününde bulundurabileceğiniz uzman görüşleri...








ÖSYM TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ


YÖK TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ





TERCİH LİSTESİ HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI





Tercih dönemine az bir süre kala çeşitli illerde tercih fuarları yapılmaya devam ediyor. Ankara Tercih Fuarının ardından İstanbul'da da Eket Tercih Fuarı İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde üç gün boyunca devam etti. Birçok üniversitenin katılımıyla öğrencilerden yoğun ilgi gören fuarda adaylara tercih yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi veren Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Temsilcisi ve Üniversite Tercih Merkezi (UTM) Direktörü Burak Kılanç, "Adaylar puana göre değil mutlaka başarı sırasına göre tercihlerini yapsınlar" dedi.





ÖSYM tarafından açıklanan LYS sonuçlarının ardından heyecanla tercihlerini yapmayı bekleyen adaylar için İstanbul Eket Tercih Fuarı Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Devlet ve Vakıf üniversitelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen fuarı ziyaret eden aday ve veliler merak edilenleri sordu, uzmanlar cevapladı. Bu yıl sıralamayı etkileyen birçok faktör olduğunu dolayısıyla adayların kesinlikle puana göre değil geçen yılın sıralamasına göre tercihlerini yapmaları gerektiğine vurgu yapan Burak Kılanç, açıklamalarına şöyle devam etti:





"Adayların bu sene olan puan başarı sırası yığılmaları dikkate alındığında asla puanlara değil başarı sıralarına dikkat ederek tercih yapmaları gerekiyor. Bu seneki başarı sıralarını kılavuzda yer alan hedefledikleri bölümlerin geçen seneki son başarı sıralarıyla kıyaslasınlar, tercih listelerini böyle oluştursunlar. Tercih dönemlerinin klasik sorusu adayın kendi başarı sıralamasından ne kadar aşağıya ve ne kadar yukarıya gideceğidir. Bu sene bir takım belirsizler var. Ülkemizin içinden geçtiği zorlu dönem tercih dinamiklerini değiştirecektir. Bazı üniversitelerle ilgili alınan kararlar tercih dinamiklerini değiştirecektir. Aynı zamanda puan türü değişen bölümler var. Bu da tercih dinamiklerini değiştirecektir. Öyle olduğu için bu sene biraz temkinli davranmakta fayda var. Adaylar kendi başarı sıralarından mutlaka yüzde yüze kadar geriye gitsinler. Örneğin 40 bininci bir aday açıkta kalmak istemiyorsa, mutlaka bir yerlere yerleşmek istiyorsa 80 binlere kadar geriye giderek tercihlerde bulunsun."





"TERCİH ROBOTUNUN KAYNAĞI ÖNEMLİ"





Tercih döneminde gençlerin başvurabileceği güvenilir kaynaklara da değinen Kılanç, "YÖK Atlas'taki tercih sihirbazları son 3 yılın başarı sıralarını, kontenjan değişimlerini gösterdiğinden dolayı çok önemli bir kaynak. Ayrıca geçen sene yerleşenlerin bütün detaylarını her bölümde görebiliyorlar. Bunun dışında Üniversite Tercih Merkezi (UTM) var. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün resmi tercih platformudur. Buradaki tablo 3 ve tablo 4 yazılımları da 24 bin satırlık uzun tercih kılavuzunun çok kolay süzülmesini sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. Adaylar Üniversite Tercih Merkezi'nin bu yazılımlarını kullanarak da gönül rahatlığıyla etkin ve başarılı tercihlerde bulunabilirler.





Vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerini tercih edecek adaylar için de bilgi aktaran Kılanç, "Bursluluk durumlarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerini tercih edecek olanların üniversitelerin bursluluk devam koşullarını ya da burs kesilme durumlarını çok iyi incelemeleri gerekir" dedi.





"OKUMAK İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ TERCİH LİSTESİNE YAZMAYIN"





Tercih dönemlerindeki en önemli uyarının ise bölüm seçimlerinde karşımıza çıktığını belirten Kılanç, "Bir de olmazsa olmaz bir kural olarak bu dönemlerle ilgili önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bir aday okumak istemediği bir bölümü tercih listesine yazmasın. Eğer oraya yerleşecek olursa yerleşmek bir sonraki sene puan kaybı demektir. Bu sene tercihte bulunup yerleşen bir aday gidip kesin kayıt yaptırmasa bile bir sonraki sene sınava girdiğinde okuldan gelen puanı yarı yarıya düşecektir. Bu da yarışa önemli ölçüde geriden başlaması demektir. Kimse böyle bir hataya düşmesin. Herkese başarılar diliyorum" açıklamalarında bulundu.





ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?





Üniversiteye yerleşen adaylar için elektronik kayıt tarihleri Ağustos, normal kayıtlar Ağustos, ek yerleştirme tercihleri Ağustos, ek yerleştirme kayıt tarihleri ise Eylül olarak belirlendi.





"30 TERCİHİN HEPSİNİ KULLANIN"





Yarın başlayacak üniversite tercihleri öncesinde adaylar kendileri için en doğru tercihi yapmak adına son hazırlıklarını yapıyor. Adaylar aldıkları puanlar ve sıralamaları dahilinde istedikleri bölümler için tercih yapabilecek. Yapacakları tercihler konusunda aday öğrencilere önerilerde bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, ''Öncelikle adaylar kendilerine verilen 30 tercih hakkını mutlaka değerlendirmeli. Öğrenciler bazen istemedikleri bölümleri yazmaya gerek olmadığını düşünüyor ve bu yüzden 30 tane tercih hakkını kullanmak istemiyor. Ancak benim tavsiyem tüm haklarını kullanmaları yönünde olacak'' dedi.

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?