Kapatılan üniversitelerde okuyan öğrenciler nakil olacak mı?







Kapatılan üniversitelerde okuyan öğrencilerin üniversite sınavında elde ettikleri puan ve başarı sırasına göre aynı ilde bulunan üniversitelere nakledilmeleri gündemde... Söz konusu üniversitelerin kampüs ve binalarının ise Maarif Vakfı'na devredilmesi planlanıyor.








YÖK, OHAL'in ilk kararnamesinde yer alan 15 üniversiteyi kapatma kararının ardından bu okullarda okuyan öğrencilerin durumunun ne olacağı konusunda çalışma başlattı. Alternatifler arasında "öğrencilerin üniversite sınavına girdikleri sene aldıkları yerleştirme puanları ve başarı sıralarına göre, aynı ilde bulunan, "benzer" ya da "yakın" üniversitelere nakledilmeleri" başlığı da yer alıyor. Bu öğrencilerin devlet üniversitesine gitmeleri halinde de, mevcut durumda okul için ödedikleri ücretleri ödemeye devam edeceği belirtiliyor.





Kapanan üniversitelerin kampus ve binalarının ise geçtiğimiz aylarda yasa ile kurulan Maarif Vakfı'na devri planlanıyor.





OHAL kapsamında hazırlanan ilk KHK ile "paralel yapı" bağlantısı bulunan 15 vakıf üniversitesinin de kapatılmasına karar verilmişti. Bu okullarda okuyan öğrenciler ile akademik personelin durumları ve mevcut okul binalarının akıbeti merak edilirken, kararın tam da LYS tercih dönemine denk gelmesi, bu okullara ayrılan kontenjanların ne olacağı sorusunu da gündeme getirdi.





Söz konusu 15 üniversite ve bu kurumların öğrencilerinin durumlarına ilişkin YÖK'te geçen cumartesi bir çalışma grubu oluşturuldu. Grup, kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin başka üniversitelere nakli konusunda dün çalışmaya başladı. Masada görüşülecek alternatifler şöyle:





Ücret devam edecek





- Kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin mağdur olması önlenecek. Bu kapsamda öğrencilerin halen okudukları illerde bulunan diğer devlet ya da vakıf üniversitelerine nakilleri sağlanacak. Nakillerin, öğrencilerin üniversite sınavına girdikleri sene aldıkları yerleştirme puanları ve başarı sıralarına göre, "benzer" ya da "yakın" üniversitelere yapılması gündemde.





Bu kapsamda örneğin Turgut Özal Üniversitesi'nde hukuk okuyan bir öğrenci için öncelikle Ankara'da hukuk fakültesi bulunan üniversiteler masaya konulacak. Ardından öğrencinin Turgut Özal Üniversitesi'ne girdiği başarı sırası hesaba katılarak en yakın hangi üniversiteye yerleştirilebileceği hesaplanacak.





Daha sonra öğrencinin nakli "aynı ücreti ödemek" kaydıyla bu üniversiteye alınacak. Nakil yapılan üniversitenin devlet üniversitesi olması, ücret koşulunu ortadan kaldırmayacak. "Öğrencilere bir kaç alternatif üniversitenin sunulması ve öğrencinin tercihini yapması" modelinin yanı sıra, "yönlendirmelerin öğrenci, üniversite ve fakülte bazında doğrudan YÖK tarafından yapılması" da öneriler arasında yer alıyor.





'Garantör'e devir





- Aynı ilde başka bir vakıf üniversitesi bulunmaması halinde kapatılan üniversitelerin, kuruluşunda "garantör" olarak belirlenen üniversiteye devri de söz konusu olabilecek.





Akademik personel işsiz





- Bu üniversitelerdeki akademik personel ise açıklanan, "kapatma" kararı ile birlikte işsiz kalmış oldu. Sözleşme usulü çalışan ve devlet memuru statüsünde olmayan bu akademisyenler için, YÖK'ün "yeniden kadro açmak" ya da "kadrolarını başka üniversitelere nakletmek" gibi bir sorumluluğu bulunmuyor.





Kampüsler Maarif Vakfı'na





- Kapanan üniversitelerin kampüs ve binalarının ise geçtiğimiz aylarda yasa ile kurulan Maarif Vakfı'na devri planlanıyor. Maarif Vakfı'na devredilecek bu binaların ne olarak kullanılacağına tek merkezden karar verilecek. Ancak öğrencilerin mevcut kampüslerde ve dersliklerinde eğitimlerine devam etmesi; bağlanacakları üniversitelerden öğretim elemanlarının, "ek ders" karşılığı bu üniversitelerde ders vermesi de düşünülen alternatifler arasında yer alıyor.





Kontenjanlar iptal olabilir





- 29 Temmuz Cuma günü başlayacak üniversite tercih süreci için kapanan bu üniversitelerin kontenjanları kılavuzdan çıkarılacak. 15 üniversite için darbe girişiminden önce ayrılan 9 bin 147 kontenjan ya başka üniversitelere aktarılacak ya da tamamen iptal edilecek.





Dekanlıklara önce vekaleten atama





YÖK'ün istifalarını istediği bin 577 dekan için de yol haritası belli oldu. Üniversitelerdeki tüm dekanlıklar, rektörlerin uhdesine verildi. Dekanlarla ilgili, "cemaat" soruşturması yürütecek olan rektörler, her fakülte için, "dekan" olarak belirlediği isimleri teklifler halinde YÖK'e bildirecek. Bu kapsamda hakkında herhangi bir soru işareti bulunmayan dekanların, rektörlerin teklifleri doğrultusunda görevlerine geri dönmeleri sağlanacak. YÖK de, gelen teklifleri karara bağlayarak ilk etapta bütün dekanlıklara, "vekaleten" atama yapacak. Daha sonraki süreçte ise yine rektörler söz konusu dekanlar için, "asaleten atama" talebiyle YÖK'e başvuracak. Dekanların asaleten atamaları, gerçekleştirilecek YÖK Genel Kurulu'nda yapılacak.





Listeler hazırlanıyor





Üniversitelerde rektörlerin idari personel hakkındaki soruşturmaları da tamamladığı; çok sayıda idari personelin görevine son verildiği öğrenildi. 165 üniversitenin rektörlerinin hazırlayacağı, "cemaatçi akademisyen listeleri" ise en geç haftaya cuma, YÖK'te toplanmış olacak.





Kapatılan üniversiteler





- Altın Koza (İpek) Üniversitesi Ankara - Bursa Orhangazi Üniversitesi Bursa - Canik Başarı Üniversitesi Samsun - Selahaddin Eyyubi Üniversitesi Diyarbakır - Fatih Üniversitesi İstanbul - Melikşah Üniversitesi Konya - Mevlana Üniversitesi Konya - Şifa Üniversitesi İzmir - Turgut Özal Üniversitesi Ankara - Zirve Üniversitesi Gaziantep - Kanuni Üniversitesi Adana - İzmir Üniversitesi İzmir - Murat Hüdavendigar Üniversitesi İstanbul - Gediz Üniversitesi İzmir - Süleyman Şah Üniversitesi İstanbul

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?