2017 ÖSYS tercih tarihleri değişti mi?







2017 ÖSYS tercih tarihleri yapılan son açıklamalarla birlikte değiştirildiği öğrenildi. Sizde haberimizden ÖSYS tercih robotuna ulaşabilir konu hakkında detayları takip edebilirsiniz.





Peki ÖSYS tercih kılavuzunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? ÖSYS tercih robotu nasıl yapılır? YÖK), Temmuz - Ağustos tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2017-ÖSYS tercihlerinin Temmuz - Ağustos tarihleri arasında alınmasına karar verildiği bildirildi. Sizde yazımızdan yararlanarak tercih hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.





ÖSYS tercih tarihleri değiştirildi. Sizde yazımızdan yararlanarak 2017 ÖSYS tercih tarihlerini öğrenebilir konu hakkında ayrıntıları takip edebilirsiniz. Peki ÖSYS tercih robotu nasıl yapılır? 2017 ÖSYS tercih kılavuzu herkes tarafından merak konusu oldu. Detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilir yapmanız gereken işlemleri takip edebilirsiniz. 2017-2018 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmesi Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacaktır. Sistemin genel adı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’dir (ÖSYS). Bu sistem içinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45. maddesi kapsamında Yükseköğretim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda uygulanacaktır. İşte merak ettiğiniz bazı detaylar ve ayrıntıları...





ÖSYS TERCİH TARİHİ DEĞİŞTİ





Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Temmuz - Ağustos tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2017-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercihlerinin Temmuz - Ağustos tarihleri arasında alınmasına karar verildiği bildirildi. YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre üniversite tercihlerine ilişkin takvimde değişiklik yapıldı. Buna göre, Temmuz - Ağustos tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2017-ÖSYS tercihleri Temmuz - Ağustos tarihleri arasında alınacak.





2017 ÖSYS TERCİH ROBOTU





Üniversite adayları için sıra tercih dönemin e geldi. Önce YGS ardından LYS sonuçlarının ilan edilmesi ile Türkiye’nin dört bir yanından öğrenciler gözlerini Temmuz – Ağustos tarihleri arasında yapılacak tercih dönemine dikti! Adaylar bu dönemde tercih yaparken tarcih motoru gibi uygulamalardan faydalanabiliyor. Öğrenciler geçmiş senenin taban puanlarını, bölümlere giren öğrencilerin başarı sıralarını vb.yi dikkate alarak geleceklerini belirleyecek tercihleri yapacaklar. YÖK de üniversite adaylara yardımcı olmak için “Tercih Sihirbazı” adını verdiği bir tercih robotu yayımladı.





KİMLER BAŞVURABİLİR?





2017-2018 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2017-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorundadır.





Öğrenim durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar 2017-ÖSYS'ye (sınavsız geçiş dâhil) başvurabileceklerdir:





2016-2017 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler





Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar





Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar





Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar





2017-ÖSYS’de, YGS’ye girmeden sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da başvuru süresi içinde 2017-ÖSYS başvurularını yapmak ve süresi içinde sınavsız geçiş başvuru ücretini yatırmak zorundadırlar.





ÖSYS’YE BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?





2017-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların yapacakları işlemler aşağıda sıralanmaktadır:





a) 2017-ÖSYS Kılavuzuna Erişim: 2017-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adaylar, 2017-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz satışı yapılmayacaktır.


b) Başvuruların Nereye Yapılacağının Belirlenmesi





Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından yapacaklardır. Kendi okulu başvuru merkezi olmayan adaylar, okul müdürü tarafından ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezine yönlendirilecektir.





ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar; başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.





Diğer adaylar (açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan, sistemde kayıtlı eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar); başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.





* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğraftır.





** Eğitim bilgisi: 2008 yılı ve sonrasında MEB'e bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanlar ile daha önce yapılan ÖSYS sınavlarına başvuru yapmış adayların Eğitim Bilgileri ÖSYM sisteminde bulunmaktadır. Bu bilgiler, başvuruda başvuru ekranına yansıtılacaktır.





c) Başvuru Yapılacak Merkezler: ÖSYS başvuru merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer alacaktır.





d) Ücretlerin (YGS/LYS veya Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti) Yatırılması: Ücretler ile ilgili bilgiler kılavuzun 2.6. maddesinde yer almaktadır.





DİKKAT: Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından, sisteme girilmiş olan başvuru bilgileri geçersiz sayılacak ve işleme alınmayacaktır.





e) Aday Başvuru Formunun Doldurulması: Adaylar, kılavuzun 2.4. maddesini dikkatle okuduktan sonra Aday Başvuru Formunu dolduracaklardır.





f) Aday Başvuru Formunun Onaylatılması: Son sınıftaki adaylardan MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlar, Aday Başvuru Formundaki eğitim bilgilerini kendi okul müdürlüklerine onaylatacaklardır.





g) Aday Başvuru Formunun Başvuru Merkezine Teslim Edildiği/Edilmediği Durumlar:





1) MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayanlar,





2) MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı olan eğitim bilgisinde değişiklik olanlar





ÖĞRENİM DURUMU VE KODU





Bu alana, aşağıda yer alan seçeneklerden size uygun olanı koduyla birlikte yazınız.





2016-2017 ÖĞRETİM YILINDA BİR ORTAÖĞRETİM KURUMUNDAN MEZUN OLABİLECEK DURUMDA OLANLAR KODU





Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okumaktayım. 1





Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında beklemeliyim. 2





MEZUN DURUMDA OLANLAR KODU





Bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmedim. 4





Bir yükseköğretim programına (sınavsız geçiş dâhil) ÖSYM'ce yerleştirildim fakat kayıt olmadım. 5





Bir yükseköğretim programına kayıtlıyım. 6





Bir yükseköğretim programını bitirdim. 7





Yükseköğretimden kaydım silindi. 8





2017 ÖSYS tercih tarihleri yapılan son açıklamalarla birlikte değiştirildiği öğrenildi. Sizde haberimizden ÖSYS tercih robotuna ulaşabilir konu hakkında detayları takip edebilirsiniz. Peki ÖSYS tercih kılavuzunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? ÖSYS tercih robotu nasıl yapılır? YÖK), Temmuz - Ağustos tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2017-ÖSYS tercihlerinin Temmuz - Ağustos tarihleri arasında alınmasına karar verildiği bildirildi.

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?