TYT ve YKS puanları nasıl birleştirilecek?
YKS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:
TYT ve YKS puanlarını hesaplamak için tıklayınız
• Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
• Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
• Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
• Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.
• Hesaplanan standart puanlar ve adayların ağırlıklı YKS puanları hesaplanacaktır.
• YKS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YKS puanları oluşturulacaktır. YKS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının % 20’si oranında ham puan alan adayların 180 YKS puanı almaları sağlanacaktır.
YKS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?
YKS’de 180 ve üzeri puan alanlar, YKS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. YKS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları, açık öğretim programları ve TYT puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacaktır. Bu adayların YKS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.
SONUÇLAR NASIL DUYURULACAK?
Adaylar YKS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. Sonuçlarda şu bilgiler bulunacaktır:
• YKS testlerindeki doğru ve yanlış cevap sayısı
• TYT puanları ve başarı sıraları
• YKS puanları ve başarı sıraları
• Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
• Yerleştirme puanları ve başarı sıraları
TYT puanı hesaplamak için birkaç farklı yöntem mevcut. Dilerseniz taban puan ekleyip her sorunun belirli oranda çarpanını ele alarak dilerseniz de online TYT puan hesaplama aracını kullanarak TYT puanınızı hesaplayabilirsiniz. Buradaki puanlara stanadart sapmalar eklenmeyeceği için gerçek sınavda alacağınız puanlarla arasında fark olabilir. Bu sebeple buradaki hesaplamaya kesin gözüyle bakmayın.
4 yıllık fakülte yani lisans bölümlerini tercih etmek isteyen öğrencinin 180 barajını geçmesi şart. Açık öğretim fakültesi dahail herhangi bir üniversiteye girebilmek için TYT'ye giren öğerencilerin tyt puanlarının en az 150 olması gerekiyor. 150 ile 180 puan arasında alan bir öğrenci açık öğretim fakültesinin herhangi bir bölümü ile 2 yıllık ön lisans bölümlerinden birini tercih edebiliyor.
Eğer öğernci tyt puanı ile tercih yapmayacaksa öğrencinin tyt puanının hesaplanması aslında pratikte hiçbir işe yaramayacaktır. Çünkü öğrencinin dört yıllık bir üniversiteye gidebilmesk için genelde yks puan türlerinden birini alması gerekiyor. Burada şuna dikkat etmek lazım. Örneğin bir öğrenci mühendisliklerden herhangi birini yazmak istiyorsa MF puan türüne TYT ve YKS sınavlarının etkisi şöyle:
TYT hesaplama aracı ile 2018 YKS hesaplama nasıl yapılır? ÖSYM puan hesaplama işlemleri bir üniversite hayali kuran 2 milyon 168 bin öğrenci için 2018 TYT bir kader günüydü. TYT puan hesaplama sonucu 150 barajını geçip yola devam edecek öğrenciler ile 150 barajının altında kalıp üniversite hayallerini bir sonraki seneye erteleyen lise mezunu gençler için birkaç saat önce tamamlanan 2018 tyt sınavı bir dönüm noktası olacak. Ayrıca yks puan hesaplama işlemleri de yapılabilir.
Peki tyt puanı nasıl hesaplanır? 2018 tyt sonuçlarının ÖSYM tarafından Mart günü sabah saatlerinde açıklanmasıyla birlikte milyonlarca öğrenci 2018 tyt puanlarının ve 2018 tyt netlerinin yks'ye ne kadar etki edeceğini merak ediyor. Bu etkiyi tyt hesaplama aracı ile bulabilirsiniz. Ayrıca yks hesaplama aracını da kullanabilirsiniz. TYT hesaplama aracı ile 2018 YKSS'deki Türkçe, matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih, felsefe ve din kültürü doğru yanlış sayılarınızı ve sınav netlerinizi sisteme yazarak 2018 TYT verisini hesaplamaya dahil edebilirsiniz. TYT hesaplama aracının diğer bölümüne de YKS'de gireceğiniz YKS türündeki tahmini alabileceğiniz netleri yazarak ağırlıklı orta öğretim başarı puanının eklenmediği bir YKS puanı bulabilirsiniz. Bu YKS puanına okul puanı da eklenecek ve sizin yerleştirme puanınız ortaya çıkacak. Okul puanı hesaplama formülü sayfanın en altında yazmaktadır. TYT puanı hesaplamak için birkaç farklı yöntem mevcut. Dilerseniz taban puan ekleyip her sorunun belirli oranda çarpanını ele alarak dilerseniz de online TYT puan hesaplama aracını kullanarak TYT puanınızı hesaplayabilirsiniz. Buradaki puanlara standart sapmalar eklenmeyeceği için gerçek sınavda alacağınız puanlarla arasında fark olabilir. Bu sebeple buradaki hesaplamaya kesin gözüyle bakmayın. 2018 TYT Hesaplama Öncelikle 2018 için kullanılacak TYT baraj puanlarına göz atalım. 4 yıllık fakülte yani lisans bölümlerini tercih etmek isteyen öğrencinin 180 barajını geçmesi şart. Açık öğretim fakültesi dahail herhangi bir üniversiteye girebilmek için TYT'ye giren öğerncilerin TYT puanlarının en az 150 olması gerekiyor. 150 ile 180 puan arasında alan bir öğrenci açık öğretim fakültesinin herhangi bir bölümü ile 2 yıllık ön lisans bölümlerinden birini tercih edebiliyor. Eğer öğernci TYT puanı ile tercih yapmayacaksa öğrencinin TYT puanının hesaplanması aslında pratikte hiçbir işe yaramayacaktır. Çünkü öğrencinin dört yıllık bir üniversiteye gidebilmesk için genelde YKS puan türlerinden birini alması gerekiyor. Burada şuna dikkat etmek lazım. Örneğin bir öğrenci mühendisliklerden herhangi birini yazmak istiyorsa MF puan türüne TYT ve YKS sınavlarının etkisi şöyle:
Demek ki bu öğrencinin LYS puanına bu YGS sınavlarının katkısı bu oranda olacak. Aynı şekilde edebiyat bölümünü okumak isteyen öğrencinin YGS sınavındaki Türkçe başarısı LYS puanını daha çok etkileyecek.
TYT sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adayların TYT puanları ve TYT netleri tam anlamıyla belli oldu. Üniversiteye girmek için çaba sarf eden adaylar bu netlerle birlikte YKS hesaplama işlemleri yapabilirler. Tek yapmaları gereken girmek istedikleri üniversitenin puan türünü bilmek. Mesela tıp okumak isteyen bir öğrencinin yapması gereken YKS hesaplama aracına Türkçe, Matematik, fen filimleri ve sosyal bilimler netlerini yazmak. Bunun üzerine de tıp bölümü MF puan türünden aldığı için ve MF puan türü ağırlıklı olarak biyolojiden ve matematikten puan aldığı için tahmini YKS netlerini de YKS hesaplama aracına yazacak. Haliyle YKS hesaplama aracı TYT netlerini ve YKS tahmini netlerini baz alarak okul puanı eklenmemiş bir sonuç çıkaracak. Bu puan öğrencinin YKS puanı olacak. YKS puan hesaplama veya TYT puan hesaplama aracı okul puanı hesaplayamadığı için bu puanlar okul puanı eklenmemiş hali oluyor. Adaylar bu puanların üzerine okul puanını da ekleyerek daha gerçekçi bir sonuca ulaşırlar. Ancak Kamu Saati olarak bizim önerimiz hesaplama yaparken puanları değil başarı sıralamasını baz almaları. Başarı sıralamaları üniversite tercihlerinde daha çok kullanılan bir değerdir. Çünkü TYT veya YKS'nin zorluğuna, kolaylığına göre puanlar değişkenlik gösterebilir. Ancak sıralama aynı kalacaktır. Örneğin geçen sene TYT'den 250 alan bir öğrenci 300 bindeyken bu sene 250 alan öğrenci 400 binde olacaktır. Çünkü sorular kolay olduğu için o aralıkta yığılma fazladır.
TYT Okul Puanı, Ortaöğretim başarı puanı (OBP) nasıl hesaplanır?
Ortaöğretim başarı puanı yani OBP öğrencinin lise hayatı boyunca aldığı derslerden aldığı notun belirli bir formülle hesaplanması sonucu ortaya çıkar. Türkiye genelindeki tüm okulların ortaöğretim başarı puanı bu yöntemle hesaplanır. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden lise mezuniyet puanı) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50`nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.
Ortaöğretim başarı puanı (OBP) nedir?
Ortaöğretimden mezun olan her öğrenci görmüş olduğu derslerden aldığı notların başarısına göre belli bir formülle hesaplanan ortaöğretim başarı puanı alır. Bu puana ortaöğretim başarı puanı ya da kısaca OBP denildiği gibi öğrenciler arasında okul puanı da denilmektedir.
Örnek TYT okul puanı hesaplama
Ortaöğretim Başarı Puanının değer aralıkları 250 ile 500 arasında bir sayıda eş değer olmalıdır. Liseden mezun olan öğrencinin diploma notu 100 üzerinden 5 ile çarpılır ve diploma notu AOBP'ye dönüştürülür. Böylece diploma notunun en az 50 en çok da 250 olması sağlanır. Zaten diploma notu 50 altında olan öğrenci liseden mezun olamayacağı için 50 altındaki puanlar hesaplamaya dahil edilmez.
Çıkan OBP sonucu 0,12 ile çarpılır ve gelecek tam puan hesaplanır. Diyelim ki öğrencinin diploma notu 50 olsun.
50 x 5 = OBP puanı 150 olacaktır.
250 x 0.12 = 30 Demek ki diploma notu dipte olan bir öğrenciye okuldan 30 puan gelecektir.
Öğrencinin diploma notu 100 olsun.
100 x 5 = OBP puanu 500
500 x 0.12 = 60 Demek ki diploma notu 100 olan bir öğrenciye de okul puanı en fazla 100 gelecektir.
Açık lise öğrencisinin okul puanı nasıl hesaplanır
Aslında öğrencilerin burada kafasını karıştıran şey öğrencinin okuduğu okula göre OBP'nin değişecek olması düşüncesidir. Birkaç sene öncesine kadar okulun başarısı da öğrencinin Ortaöğretim başarı puanına etki ediyordu. Ancak yeni sistemle birlikte öğrencinin diploma notu dışında okulun başarı puanı öğrencinin OABP'sine etki etmiyor. Yani açık liseden mezun olan bir öğrenci de diploma notuna sahip olacağı için aynı hesaplama bu öğrenci için de geçerli olacak.
Konular
- Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
- MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
- ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
- OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
- Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
- Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
- İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
- KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
- Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
- YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
- TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
- Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
- Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
- Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
- Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
- TYT sıralamalar nasıl olacak?
- MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
- TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
- YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
- Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
- TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
- Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
- Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
- Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
- YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
- YKS sınav tarihi değişti mi?
- TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
- Üniversite sınavlarının tarihi değişti
- Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
- İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?