TYT sonrası öğrencilere öneriler







Bugün bizi TYT sonucu değil, YKS hazırlıkları ilgilendirmeli. Çünkü TYT artıları ve eksileri ile geride kaldı. Artık önümüze bakmamız lazım. Önümüze bakarken hatalarımızı görmeli ama hatalarımıza takılmamalıyız.





TYT yapıldı ve çok kısa bir sürede de sonuçlar açıklandı. Gerek sizlerden gerekse eğitimcilerden gelen tepkilere baktığımızda bu yıl sınav sorularının zor olduğu anlaşılıyor. Sınav soruları zor olduğuna göre sınav sonuçları da karşımıza buna paralel bir sonuç çıkaracaktır. Yani beklediğimizden daha iyi ya da daha kötü bir sınav sonucu ile karşılaşabiliriz.





Fakat biz bugün başka bir konu üzerinde duracağız. Bugün bizi TYT sonucu değil, YKS hazırlıkları ilgilendirmeli. Çünkü TYT artıları ve eksileri ile geride kaldı. Artık önümüze bakmamız lazım. Önümüze bakarken hatalarımızı görmeli ama hatalarımıza takılmamalıyız. Önümüzde iki aydan daha uzun bir süre var. Bu iki aylık süreyi iyi değerlendirebilirsek tüm olumsuzlukları lehimize çevirebiliriz.





Şöyle düşünün. Seyircileri aileniz ve arkadaşlarınız olan bir futbol maçı oynuyorsunuz. Bu maçın ilk yarısında bireysel ve taktik hatalar yüzünden birkaç gol yediniz. Bu sizin moralinizi bozmamalı. Kendinizi ailenize ve arkadaşlarınıza karşı mahcup hissetmemelisiniz. Sonuçta maç daha bitmemiş ve bu maç hayatınızın son maçı değil.





O ZAMAN NE YAPMALI?





Nasıl ki maç 90 dakika ise ve hakem düdüğü çalmadan maç bitmiş sayılmıyorsa, YKS’ye girmeden ve YKS sonucu da açıklanmadan hiçbir şey bitmiş sayılmaz. Yani maçın ikinci yarısı henüz oynanmamış ve maçın asıl sonucunu ikinci yarıdaki performansınız belirleyecek.


İkinci yarı performansınızın çok iyi olmasını istiyorsanız iyi bir planlama yapmanız lazım. TYT’de hata yaptığınız konuları tekrar bir gözden geçirmeli ve bu konularla ilgili yeterince soru çözmelisiniz. Bu konuları tekrar gözden geçirirken, YKS konularını da ihmal etmemeli sürekli test çözerek, deneme sınavları yaparak kendinizi test etmelisiniz. Planlı ve düzenli bir çalışma yaparsanız ilerleme sağladığınızı kendiniz de göreceksiniz.





Başarı, Tıp ya da Mühendislik Fakültesi kazanmak değildir. Başarı, kapasitemizi bilmek ve kapasitemize uygun bir hedefe ilerleyebilmektir. Hedefimizi kapasitemize göre belirlersek, hem kendimizi çok yıpratmamış oluruz hem de hayal kırıklığı yaşama ihtimalimizi o kadar azaltmış oluruz. Bazen hedefin daha ilerisine gider, bazen hedefin biraz gerisinde kalabiliriz. Bu o kadar da önemli değildir. Önemli olan hedefe varabilmek için elimizden geleni en iyi şekilde yapabilmektir.





Kaldı ki hayat TYT ya da YKS’den, başarı da iyi bir puan almaktan ibaret değildir. TYT YKS benzeri sınavlarda hiçbir varlık gösterememiş ama hayatın farklı alanlarında başarılı olmuş milyonlarca insan var. Öte yandan üzerimize düşeni yaptıktan sonra nasibimize düşene de razı olmak gerekir. Sonuç itibariyle olanda hayır vardır ve nasibimize düşen bizim için hayırlıdır.





Son tavsiyem de; YKS sonuçlarını beklemeden, seçmeyi düşündüğünüz üniversitelerle ilgili araştırma yapmaya başlamanız ve kampüsleri ziyaret etmenizdir. Bu araştırma ve ziyaretler sizi doğru kararlar almada yönlendirebileceği gibi, aynı zamanda zamanınızı etkin ve verimli kullanmanızı da sağlayacaktır.

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?