YGS'de sıralamalar neden düştü?



2016 YGS'de artan aday sayısı sıralamalara etki etmesine rağmen adayların sınav performansındaki genel yükselme sıralama düşüşlerinde en büyük etken oldu.

ÖSYM, Mart’ta YGS sonuçlarını açıkladı. Sınav sonrası birçok aday performansından mutluyken, sonuçlarda puanların yüksek ama sıralamaların düşük çıkması birçok adayı üzdü. “YGS Puanları Yükselir mi Yoksa Düşer mi?” yazımızda sıralamalardaki bu düşüşü öngören bizler sonuçların açıklanmasıyla sıralama değişimlerini daha detaylı analiz etmiştik.

Bu yıl 1 Milyon 600 bin 49 aday 2016 LYS’ye girmeye hak kazandı. Lisans yani 4 yıllık üniversite eğitimi almak isteyen ve YGS sonucunda en az bir puan türünde 180 ve üstü puan almayı başlamış olan adayların asıl hedefi olan LYS başvuruları bugün başladı. 14 Nisan’da sona erecek başvurularda her bir LYS için 35 TL ödenecek.

Geçen yıl 1 Milyon 369 bin 147 aday 180 barajını en az bir puan türünde geçerek LYS’ye başvuru hakkı kazanmıştı. Bu yıl 1 Milyon 600 bin 49 aday bu başarıyı yakaladı. Bu yıl 221 bin kadar daha fazla sayıda aday LYS’ye (Lisans Yerleştirme Sınavları ) girme hakkı kazanmış oldu. Bu yıl sonuçlarda puanların yüksek ama sıralamaların düşük çıkması birçok adayı üzdü. Peki, 2016 YGS’de sıralamalar neden bu kadar düştü?



Tablo-1’den görüleceği gibi 2016 yılında sıralamalarda her seviyede ciddi düşüşler olmuştur. Aday sayısının %7.2 artmasının bu düşüşe etkisi vardır.

DEĞİŞİKLİĞİN BAŞARI DİLİMLERİNE ETKİSİ

Ancak sıralamalardaki değişimin asıl nedeni aday sayısından daha çok adayların sınav performansı olmuştur. 200 puan ve üstünde her puan diliminde başarı sıralarındaki düşüşlerin en az %80’i adayların sınav performansındaki iyileşmeden ortaya çıkmıştır.



YGS net hesaplama sihirbazı indir

Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir

YÖK YGS başarı sırası sihirbazı indir

Konular