Temel liselerin başarı ortalamaları nasıl?
Temel liselerin YGS ortalamalarının düşük olduğu tahmin ediliyor.
YGS-2016 sonuçlarının açıklanmasının ardından veliler ve öğrenciler, bu öğretim yılında eğitime başlayan temel liselerin başarı oranlarını merak ediyor. 2015-2016 öğretim yılı başında Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri kapatma kararı almasının ardından başlayan dönüşüm sürecinde çok sayıda dershane kapanırken birçoğu da MEB yönetmeliği çerçevesinde temel liseye dönüşmüştü.
Dershanelerin kapatılmasıyla oluşturulan Temel Lise'lerin YGS'deki başarısı beklentilerin üzerinde çıktı. Temel Lise'lerin çoğu YGS barajını yüzde yüzlük başarı ile aşarken, Beylikdüzü Final Temel Lisesi öğrencisi Cemre Efe Karakaş Türkiye birincisi oldu.
Dershanelerin dönüşümünün ardından ortaya çıkan Temel Lise’ler, YGS’de 3 puan türünde Türkiye birincisi çıkardı. İlk 100 derecenin de önemli bir bölümü temel liselerden çıktı. Beylikdüzü Final Temel Lisesi öğrencisi Cemre Efe Karakaş, YGS-3, YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinde 500 tam puan alarak Türkiye birincisi oldu. Birincilik beklemediğini söyleyen Cemre Efe Karakaş, “Başarımda en önemli pay, elbette ki çok çalışmam, ancak bu yıl devam ettiğim Temel Lise’deki öğretmenlerimin katkısı çok büyük” dedi.
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel de, Temel Lise’lerin YGS başarısının beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi.
TEREDDÜTLER GİDERİLDİ
Bireysel ve yaygın başarıda Temel Lise’lerin ilk sıralara oturduğunu kaydeden Teşel, “Bu okul türünün ilk yılı olduğu için bazı tereddütler vardı. Sınav sonuçları tereddütlerin giderilmesi açısından önemlidir” diye konuştu.
YGS BARAJI’NI YÜZDE YÜZ İLE AŞTI
Taşel, değerlendirmesinde şunları söyledi: “Türkiye birincisi çıkarmak elbette önemli bir başarı ancak bana göre bu okulların en önemli başarısı, YGS barajını geçme oranları ve puan ortalamalarıdır. Temel Lise’lerin çoğu YGS barajını yüzde yüzlük başarı ile aştı. Bu başarıda en önemli etken bu okulların sınav deneyimli kadrolarıdır. Tabi ki öğrencinin okul ve kurs arasında koşuşturmaması, okul dersleri dışında verilen kurslar, yapılan etütler de önemlidir.”
Temel liseye kayıt
Eğitim yılının başında, bazı prestijli Anadolu Liseleri’nin de aralarında bulunduğu birçok lise son sınıf öğrencisi okulunu bırakıp üniversiteye daha iyi hazırlanmak adına kaydını temel liseye aldırmıştı. Ancak temel liselerin büyük bölümünde YGS başarısının oldukça düşük olduğu tahmin ediliyor. Çocuklarını üniversite sınavlarına daha iyi hazırlanmaları için bu okullara göndermeyi düşünen veliler de, “ÖSYM, MEB, ‘insanlar kandırılmasın’ diyorlarsa tüm okulların başarı ortalamalarını açıklasın. bu çok önemli bir veri’’ diyorlar.
LYS için sistemli çalışın
YGS’deki başarı oranlarını öğrenmek istediğimiz çok sayıda yeni temel lise yöneticisi ise konu hakkında görüş vermekten kaçındı.
Uğur Okulları Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil LYS’ye girecek adayların, YGS’de aldıkları puanı göz önüne alarak eksiklerini sistemli bir çalışmayla gidermesi gerektiğini söyledi. Kösegil’in LYS’ye girecek öğrencilere uyarıları şöyle:
“Adayların öncelikle yapması gereken, yeni öğrenilecek konuları ertelemeden öğrenmeye çalışmaktır. Adayların puanları ve sıralamalarına bakıldığında, geçen yıl aynı puanı alan öğrencinin daha yüksek bir sıralamada olduğu görülmektedir. Bu durum sınavın genel başarısı yüksek olsa da bir sıralama sınavı olan YGS’nin değerlendirilmesinde öğrencinin başarı sıralamasının dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
LYS’ye hazırlanın
Her senenin kendine özgü yapısı olduğu, adayın YGS sıralamasında tüm alanlardaki adayların da bulunduğu dikkate alınmalı ve LYS’ye bu gerçek göz önüne alınarak hazırlanılmalıdır. Her yıl YGS sıralamasını LYS’lerdeki başarısı ile çok daha yükseğe taşıyan öğrenciler olur. Önemli olan LYS’ye hazırlık sürecini verimli geçirmektir. Aileler de adayların sınav sonucunda yargılayıcı olmamalı ve öğrenciye LYS hazırlık sürecinde destek olmalı.”
YGS net hesaplama sihirbazı indir
Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir
YÖK YGS başarı sırası sihirbazı indir
Konular
- Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
- MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
- ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
- OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
- Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
- Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
- İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
- KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
- Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
- YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
- TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
- Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
- Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
- Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
- Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
- TYT sıralamalar nasıl olacak?
- MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
- TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
- YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
- Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
- TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
- Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
- Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
- Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
- YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
- YKS sınav tarihi değişti mi?
- TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
- Üniversite sınavlarının tarihi değişti
- Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
- İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?