YGS şampiyonları nasıl çalıştı?







Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Türkiye birincisi Hasan Sabri Melihcan Erol, başarısının sırrını "Size defalarca ders anlatsalar da sizin özümsemeniz gerekiyor konuyu. Özümseyi sağlamanın tek yolu da kendi başınıza geçirdiğiniz zamanı nasıl değerlendirdiğinizden geçiyor" ifadesiyle anlattı.





Bu sabah sınav sonuçlarının açıklanmasıyla YGS-1 ve YGS-2'de Türkiye birincisi olduğunu öğrenen lise son öğrencisi Erol, matematik ve fen testlerinde tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan aldı. Erol, Türkçe testinde 2, Sosyal Bilimler testinde ise 3 yanlış yaptı.





Melihcan Erol, AA muhabirine başarısının sırrını anlatırken, sınavdan çıktıktan sonra netlerini hesapladığını, Türkiye'de ilk 100'e girmeyi beklerken, sonuçların açıklanmasıyla birinci olduğunu öğrendiğini ve çok şaşırdığını söyledi.





Sınava hazırlanma sürecini "ters piramit" inşa etmeye benzeten Erol, "Bu en büyük taşın son sene konduğu bir süreç. En küçük taştan başlayarak en son, en büyük darbeyi vurmak gibi" dedi.





Sınava hazırlanırken, haftada 50-60 saatini okulda geçirdiğini belirten Erol, evde geçirdiği zaman diliminde de çoğunlukla ders çalıştığını, ders çalışmayı da bir külfet olarak görmediğini aktardı.





Dersleri hayatın içine yaymak, olay ve konulara bakış açısını değiştirmek gerektiğini ifade eden Erol, "Size defalarca ders anlatsalar da sizin özümsemeniz gerekiyor konuyu. Özümseyi sağlamanın tek yolu da kendi başınıza geçirdiğiniz zamanı nasıl değerlendirdiğinizden geçiyor" diye konuştu.





Erol, lise döneminde boş zamanlarında bilgisayar programı yazdığını, bilgisayar oyunları tasarladığını ve böylece hayata matematik ve fizik gözüyle bakmaya başladığını kaydetti.





Bu dönemde dersleri ders olarak görmemeye başladığını dile getiren Erol, şöyle konuştu:





"Fizik Olimpiyat Takımı, Bilgisayar Olimpiyat Takımı gibi takımlardaydım. Bu şekilde müfredatla sınırlandırılan kısmın biraz daha ötesine geçme şansı buluyorsunuz. Sonra her şey arasında uyum çıkıyor. Bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz, yeni şeyler ortaya çıkıyor. Biz kendimizi bilgisayara adamıştık.





Bir oyun yazmıştık. Oyun yaptığımız zaman fiziğin en temel problemleriyle karşılaştım ve burada işime yarayacak tek şey matematik ve fizikti. İlkokuldan beri içimde olan oyun yapma isteği fizik ve matematiğe merak salmamı sağladı. İster istemez bütün boş vakitlerimde bunları düşünür oldum. Bir yerden sonra artık araba tekerleğine bakıyorsunuz 'en hızlı nokta hangisidir?' gibi kendinizce problemler kurup onları çözmeye çalışıyorsunuz."





"Günde 480 soru çözdüm..."





Adaylara tavsiyede bulunan Erol, öncelikle konuları kapatmaya çalışmakta, sonrasında test çözmekte fayda olduğunu dile getirdi.





Erol, özellikle son iki haftada günde 480 soru çözdüğünü bildirirken, sürekli test çözmenin ise nerelerde hata yaptığının farkına varmasını sağladığını anlattı.





Motivasyonunun düştüğü zamanlarda öğretmenlerince desteklendiğini ifade eden Erol, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Fizik Bölümü okumak istediğini, YGS'de ne yaptığını unutarak LYS'ye hazırlanmaya başlayacağını söyledi.





"Çok sıkarsanız kırılır..."





Melihcan'ın annesi İngilizce Öğretmeni Nilüfer Erol da sınava hazırlık sürecinin çok stresli olduğunu, bu dönemde onu uzaktan gözlemleyerek serbest bırakmayı tercih ettiklerini belirtti.





Ailelerin sınava hazırlanan çocuklar üzerinde fazla baskı kurmaması, anlayış göstermesi gerektiğini ifade eden Erol "Ben çocuk yetiştirmeyi, yumurtaya benzetiyorum elinizde bir yumurta var. Çok sıkarsanız kırılır. Çok serbest bırakırsanız da düşer kırılır" diyerek disiplin konusunda denge oluşturmak gerektiğinin altını çizdi.





Nilüfer Erol, Melihcan'ın ilkokul birinci sınıfta okulu hiç sevmediğini, ikinci sınıfta karşısına çıkan bir öğretmeni sayesinde okulu ve okumayı sevdiğini anlatarak, çocukların eğitiminde öğretmenlerin yaklaşımının önemine vurgu yaptı.





Melihcan'ın ablası, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Meryem Betül Erol da kardeşinin birinciliğinden gurur duyduğunu, hazırlık sürecinde ona manevi olarak yardımcı olmaya çalıştığını belirtti.





Betül Erol, kardeşinin azmiyle başarıyı tamamen hakettiğini de sözlerine ekledi.





TYT net hesaplama sihirbazı indir





Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir





YÖK TYT başarı sırası sihirbazı indir

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?