2018 TYT öncesi önemli hatırlatmalar







ÖSYM her yeni dönemde, önceki dönemlerin deneyimleri ışığında Yükseköğretime Geçiş Sınavı ile ilgili yeni düzenlemeler yapıyor.





Tamamen kurallar çerçevesinde işleyen, adaylar ve görevliler açısından esnekliği olmayan düzenlemelerle bu önemli sınav kurallara bağlanarak daha sağlıklı bir hale getiriliyor.





Bu yılki TYT sınavı esnasında, olası sıkıntıların en aza indirilmesi için Türkiye'nin her yerinde sınava girecek olan adayların ve sınav görevlilerinin dikkatini olmazsa olmaz kurallara çekerek yardımcı olmanın yararlı olacağı kanısındayım.





Haziran 2018 günü yapılacak sınava adaylar kimlik olarak üzerinde fotoğrafları ve T.C. kimlik numaraları olan nüfus cüzdanlarını ya da süresi geçmemiş geçerli pasaportlarını göstererek katılabilecekler. Bunların dışındaki kimliklerle gelenler sınavın yapıldığı binalara alınmayacaklardır. ÖSYM'nin talimatına göre Avukatlık Belgesi, Sürücü Belgesi, Baro Belgesi, Asker ve Erbaş kimlikleri ve tüm diğer benzerleri sınava girişte kesinlikle geçerli sayılmayacaklardır.





Nüfus idareleri sınav günü saat 10.15'e kadar adayların bu anlamdaki kimlik taleplerini karşılamak için açık bulundurulacaklardır. Kimlik belgesi sorunu olan adayların o günü beklemeden nüfus cüzdanlarını yenilemeleri kendilerini ciddi bir sıkıntıdan koruyacaktır.





Öğrenci sınav salonuna şeffaf pet şişedeki su dışında bir şey getiremeyecek, başörtüsü iğnesi ile kemer hariç metal aksamlı hiçbir şeyle sınav binalarına giremeyecektir.





Sınav esnasında kullanılması gereken yaşamsal ilaçlar ya da gıdalar varsa bunların mutlaka önceden ÖSYM'ye bildirilmiş, yazılı onaylarının alınmış olması gerekmektedir. Aynı şekilde işitme cihazı gibi araçlar kullanacak kimselerin de bu cihazları için ÖSYM'den onay almış olmaları koşulu vardır.





Sınav salonlarında ve bina sınav sorumlusunun bulunduğu ortamda kamera kaydı yapan saatler bulunacak; sınav esnasında kurallara aykırı davranışları gözlenen adayların sınavları iptal edilecektir.





Salon başkanının “sınav bitmiştir” ifadesinin ardından hala elindeki kalemle işaretleme yapanlar, bir şeyler yazıp çizenler varsa sınavları iptal edilecektir.





Öğrencilerin de, salon sınav görevlilerinin de sınav salonuna cep telefonu başta olmak üzere yasaklı nesnelerle (her türlü delici ve kesici aletle ateşli silah, anahtarlık,cüzdan, çanta, saat, kolye, bilezik, yüzük broş ve diğer takılar, bozuk para, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar, kulaklık, her türlü elektronik, mekanik cihazlar, her türlü plastik, cam ve metal içerikli eşyalar, her türlü müsvedde kağıt, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar, kalem, silgi, kalemtraş, pergel, cetvel, açı ölçer ve diğer araçlar) gelmeleri yasaktır. Kurallara aykırı davrandığı saptanan, kamera kayıtlarına düşen salon görevlileri hakkında da yasal işlem yapılacak, adayların da sınavları iptal edilecektir.





Sınavın ilk 120 ve son 15 dakikası içinde her ne surette olursa olsun sınavdan çıkmak yasaktır. Yine de aday sınav salonundan çıkmışsa binadan çıkmasına izin verilmeyecek, bina içinde bir yerde alıkonacak ve yeniden salona giremeyecektir. Süre dolmadan binadan çıkan aday için tutanak tutulacak, sınavı geçersiz sayılacaktır.





Salon başkanı ve gözetmen her ne nedenle olursa olsun öğrencilerle bire bir konuşmayacak, öğrencilerin sorularla ilgili yakınmalarına, itirazlarına “bizim bilgimiz yok, yanlış bir şey varsa ÖSYM gereğini yapacaktır” şeklinde karşılık vereceklerdir.





Sınav başladıktan on beş dakika sonra bina kapıları kapatılacak, sınav bitimine kadar kimsenin girişine izin verilmeyecektir.





Sınav yapılacak binalar sınavdan bir gün önce öğrencilerin sınıflarını görebilmeleri için hazır tutulacaktır.





Adayların ve görevlilerin sınav saati sınav binasında sorun yaşamamaları için yukarıdaki açıklamaları dikkatle okumaları kurallara uygun davranmaları gerekmektedir.





Bu vesile ile 2018 TYT'ye katılacak tüm adaylara başarılar dilerim.

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?