YGS sınav sorularının güvenliği nasıl sağlanıyor?







ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir sınav sorularının her birinin 3 akademisyen tarafından kontrol edildikten sonra ‘şifreli’ soru havuzuna alındığını söyleyerek, “Bu soruları ÖSYM Başkanı olarak ben bile göremem” dedi.





YGS'YE GİRECEKLER İÇİN SINAV REHBERİ





ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir sınav sorularının her birinin 3 akademisyen tarafından kontrol edildikten sonra ‘şifreli’ soru havuzuna alındığını söyleyerek, “Bu soruları ÖSYM Başkanı olarak ben bile göremem” dedi.





Üniversiteye geçiş sınavlarının ilk aşamasını oluşturan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 12 Mart Pazar günü yapılacak. 2 milyon 178 bin 563 aday üniversiteli olma yolculuklarında ilk olarak bu sınavın barajlarını aşmak zorundalar. Sınav 173 il ve ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada 117 bin salonda gerçekleştirilecek. Sınavda toplam 303 bin kişi görev yapacak.





YGS’ye sayılı günler kala ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, Habertürk’e YGS sorularının nasıl hazırlandığını anlattı. Demir, sınav için hazırlanan soruların yazıldıktan sonra her birinin 3 farklı akademisyen tarafından incelendiğini, sorulacak soruların her birinin sayısının 10 katı kadar sorunun “şifreli soru havuzuna” alındığını söyledi. Demir, havuzdaki sorulara “kriptolu cihazlarla” ulaşıldığını belirterek “Başkan dahil sorular kimsenin erişimine açılamaz. Soruları ben de göremem” diye konuştu.





10 KAT FAZLA SORU HAZIRLANIYOR





Demir, sınav sorularının nasıl hazırlandığı ve güvenliğinin nasıl sağlandığını Demir şöyle anlattı: Sınav, akademisyenlerden oluşan bir kurulun testin içeriğini belirlemesiyle başlar. Belirlenen içerik doğrultusunda soru yazımına ve yazılan bu soruların denetlenmesine geçilir. Her soru en az 3 farklı akademisyen tarafından denetlenir. Denetimi geçen sorular soru havuzuna aktarılır. Kurumumuz çalışanlarından oluşan alan uzmanları, akademisyenlerle birlikte soru hazırlama sürecinin her aşamasında çalışmaktadırlar. Sınavda çıkacak sorular matbaa aşamasında seçilmekte olup matbaaya gönderilen soru bankası, ilgili sınavda çıkacak soru sayısının yaklaşık 10 katı kadar soru içerecek şekilde hazırlanmaktadır. Öncelikle, bilimsel denetim ve dil denetiminden geçen sorular, fiziki bakımdan güvenliği sağlanmış, internet bağlantısı olmayan, birden çok yetkilinin aynı anda bulunmasını gerektiren şifreleme sistemi ile girilebilen bir mekânda soru havuzunda saklanır. Soru havuzundan soruların seçilmesi ve sisteme erişim kriptolu cihazlarla sağlanır.





BAŞKAN DAHİL KİMSE ERİŞEMEZ





Soru havuzundaki sorular hiçbir koşulda kısmen ya da tamamen hiç kimseye verilemez, Başkan dahil hiç kimsenin erişimine açılamaz. Basılı ortamda yapılan sınavlarda soru kitapçıkları kapalı dönemde basılır. Kapalı dönem ise, ilgili sınavın bitmesiyle birlikte sona erer.





ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA GENÇLERİ YENİ BARAJLAR BEKLİYOR





Üniversiteye girebilmek için iki aşamalı sınavlar dizisinden başarıyla geçmeniz gerekiyor. Bu sınavların ilk aşamasını 12 Mart’ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) oluşturuyor. Bu sınavda başarılı olanlar haziran ayında 5 ayrı oturum halinde yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılacaklar. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınavlarda sizleri değişiklikler bekliyor. Bunlar puan türü değişikliklerinden başarı sırası barajlarına ve tercih sistemine kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor. Tüm bu değişiklikleri bilmek sizin hem sınavlara daha iyi hazırlanmanızı hem de hangi testlerde neden dikkatli olmanız gerektiğini anlamanızı sağlayacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da YGS’ye sayılı günler kala hazırladığımız bu yazı dizisinde sizlere hem bu değişiklikleri aktaracağız hem de sınavda sık karşılaşılan soruları ve dikkat etmeniz gereken soru tiplerini anlatacağız.





ŞIRNAK’TA YGS YOK





Geçen yıl Şırnak’ın Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinden yaklaşık 4 bin öğrenci YGS’ye Cizre’de girecekti. Ancak ilçedeki sınav merkezleri güvenlik gerekçesiyle Şırnak merkeze bağlı Cudi ve Gabar dağlarının eteklerinde bulunan belde ve köylere aktarıldı. Bu yıl da Şırnak’ta sınava girecek öğrenciler yine başka illere gönderiliyor. Bu yıl sadece 3 ilçesinde değil, kentin merkezi de dahil hiçbir ilçesinde YGS yapılmayacak. ÖSYM, güvenlik gerekçesiyle YGS’nin Şırnak’ta yapılmayacağını, öğrencilerin İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik içerikli yazısı doğrultusunda Gaziantep merkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt sınav merkezlerinden birinde sınava girebileceklerini açıkladı. Öğrenciler ise “güvenlik nedeniyle” aylardır okullarına gidemediklerini ve sınavlara hazırlanamadıklarını söyleyerek “Zaten eşit olmayan bir yarışa giriyoruz, bir de başka illere gitmek zorunda kalıyoruz. Doğu’daki öğrenciler için YGS de TEOG da artık eşit şartlarda yapılan bir sınav olmaktan çıktı” diye tepki gösteriyor.





TIP VE HUKUK BARAJI SÜRECEK: 2016 yılında üniversite sınavlarına giren ve hukuk ile tıp fakültelerini tercih edecek gençler ilk kez başarı sırası barajına takılmıştı. Bu yıl da tıp ve hukuk için baraj geçerli. Tıp fakültesini tercih edecek gençlerin MF-3’te ilk 40 bin, hukuk seçeceklerin de TM-3’te ilk 150 bin başarı sırasında yer almaları gerekecek.





KKTC MUAFİYETİ SON BULDU: Geçen yıl tıp ve hukuk fakültelerinde okumak isteyen gençler eğer KKTC üniversitelerini tercih ederse başarı sırası barajına takılmıyordu. Bu yıl uygulama kaldırıldı. Tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık için gelen başarı sırası barajları KKTC üniversiteleri için de geçerli olacak.





BU YIL HANGİ DEĞİŞİKLİKLER OLDU?





BARAJ PUANI 150’YE ÇIKTI: Bu yıla kadar YGS’nin ilk barajı olan ve geçenlere açıköğretim ile önlisans programlarını tercih etmelerini ve özel yetenek sınavlarına girmelerini sağlayan baraj, 140’tan 150’ye çıkarıldı. 2015 Aralık ayında yapılan YÖK Genel Kurulu’nda barajın 10 puan yükseltilmesi kararı alındı.





TERCİH SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ: Şubat 2016’da ise YÖK bu kez “tercihlerle” ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Adayların 30 tercih hakkını 24’e indirdi. Adayların açıkta kalma korkusuyla kazandıklarında gitmedikleri programları da tercih listelerine koyduklarını söyleyen YÖK, “Kontenjanlar yakılmasın” diyerek bu kararı aldığını açıkladı.





EK PUAN KALKTI, 900 BİN ADAYIN PUANI UÇTU: Bu yıl üniversite sınavına girecek ve aralarında öğretmen, imam hatip, güzel sanatlar ve spor liseleri öğrencilerinin bulunduğu 900 binden fazla öğrenci bu yıl ek puan uygulamasından yararlanamayacak. Uygulamanın kaldırılmasıyla bu öğrenciler 15 ile 30 arasında puan kaybedecek. Tüm öğrenciler gibi meslek liselilerin de yerleştirme puanları Ortaöğretim Başarı Puanları’nın (OBP) 0.12 katsayı ile çarpılması sonucunda hesaplanıyordu. Bu öğrenciler eğer kendi alanlarında lisans programlarını tercih ederlerse bu kez yerleştirme puanlarına 0.06 ek puan katılıyordu. İşte bu yıl bu haktan yararlanamayacaklar. Meslek lisesi öğrencilerinin sınavsız geçiş hakkı ise sürüyor.





MİMARLIK İÇİN BAŞARI SIRASI ŞARTI: Mimarlık fakültesi tercih edecek gençler bu yıl başarı sırası barajı ile karşılaşacak. MF-4 puan türünde ilk 200 bin içinde yer almayanlar bu yıldan itibaren artık mimarlık fakültelerini tercih edemeyecek.





MÜHENDİSLİKTE 240 BİN ARANACAK: Bu yıl baraja takılacak bir başka grup ise mühendislik tercihi yapacak gençler olacak. Onlar da MF-4’te ilk 240 bin başarı sırasında değillerse tercih yapamayacak. Ancak ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri tercihlerinde bu baraj geçerli olmayacak.











6 YILDA YARIM MİLYON ARTTI





ÖSYS’ye başvuran öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. 2010 yılında YGS’ye girmek için başvuran aday sayısı 1 milyon 512 bin 519 iken bu yıl sayı 2 milyon 178 bin 563 oldu.

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?