TYT Türkçe soruları nasıl çözülür?







Adayların en yüksek başarı gösterdiği test Türkçe. Buna rağmen 40 soruluk testin yapılma ortalaması 15.8. Türkçe'de 120 kelimeyi bulan sorular ise 'dijital çağın' gençlerini isyan ettiriyor.





TYT yer alan 4 testten biri olan Türkçe, adayların en yüksek başarı gösterdiği test. Ancak "en başarılı" olunan bu testte bile adaylar yüzde 50 başarı sınırını aşamıyorlar. 40 sorunun yer aldığı bu testin geçen yıl yapılma ortalaması 15.8 oldu. Oysa 2010 yılında bu testteki ortalama 21.5 olmuştu. Adayları bu testte en çok zorlayan ise uzun paragraf soruları oluyor. Geçen yıl da tıpkı iki yıl önce olduğu gibi adayların karşısına 120 kelimeyi bulan paragraf soruları çıktı. Kısa mesajlarla haberleşen ve uzun yazıları okumaktan çabuk sıkılan, tüm dertlerini 140 karekterde anlatan günümüzün, "dijital çağın" gençleri ise bu sorulara tepki gösteriyor. Sosyal medyada da geçen yıl bu tür uzun sorular "Sonuna geldiğimizde unuttuk" diyen gençlerin büyük tepkisine yol açmıştı.





ALES TARZINA DÖNÜYOR





Üstelik Türkçe soruları son birkaç yıldır master ve akademik kariyer yapmak isteyen gençlerin katıldığı ALES tarzına daha yakın olmaya başladı. Yani bir okuma metninden 3 ayrı soru sorulmaya başlandı. Üniversite mezunlarına yöneltilen bu tür sorular henüz lise öğrencisi olan gençleri zorluyor ve çözerken zaman kaybettiriyor. Çünkü her soruyu çözmek için tanınan 1 dakikalık süre ne Türkçe ne de çok işlemli matematik sorularını çözmeye yetiyor. Geçen yıl ayrıca dil bilgisi sorularının sayısı da 8'den 5'e düştü.





OKUDUĞUNU ANLAMA





Türkçe soruları, okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayalı oldu. Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt öğrencilerin en çok anlam sorularında hata yaptıklarına dikkat çekerek, soruların yapısıyla ilgili şu açıklamaları yapıyor.





ANLAM SORULARINA DİKKAT





Anlam soruları paragraf, sözcükte anlam ve cümlede anlamdan oluşuyor. Sınavdaki 40 Türkçe sorusunun yaklaşık 30 sorusu anlam bilgisinden çıkıyor. Anlam soruları uzun paragraflardan oluştuğu için konsantrasyon gerektiren sorulardandır. Türkçe'de anlam bilgisinde en çok dikkatsizlikten öğrenciler hata yapıyor ve yapabilecekleri soruları kaçırıyor. Bu sorular öğrencilerin kelime dağarcığını yoklayacak; sanatsal ve edebi kültürünü yoklayıcı sorulardan oluşuyor. Öğrencilerin öncelikle bu kullanımları bilmeleri gerekiyor. Belli bir kültür birikimi olan öğrencinin zorluk çekmeyeceği ancak bundan yoksun olanları eleyen sorular.





BİLGİ İÇEREN BÖLÜMÜ VAR





Dil bilgisi, ses bilgisi, yazım ve noktalama kurallarıyla ilgili sorular sınavın bilgi içeren bölümüdür. Bilgi soruları düzenli bir çalışmayı gerektiriyor. Bu sorular düzenli olarak çalışılırsa sınavda zorlanılmadan çözülebilecektir.





SÜRE TUTARAK ÇÖZMEK GEREK





Öğrenci anlam soruları için süre tutarak soru çözmeli, bilgi soruları için konu çalışıp testle pekiştirmeli. Türkçe soruları giderek sözcük sayısı olarak artmakta, kullanılan dilin kalitesi olarak iyileşmekte. Bu durum kısa sürede çok soru çözmeyi gerekli kılıyor.





SORULARIN TÜMÜ AÇIKLANACAK MI?





olmak üzere bir süredir ÖSYM sınav sorularının tümünü açıklamak yerine yüzde 20'sini kamuoyu ile paylaşıyor. Gerekçesi ise daha sonraki sınavlarda kullanmak üzere "soru havuzu" oluşturmak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir de aday şifresi ile girdiğinde bu soruları isteyen herkesin görebileceğini söyleyerek "Aday tüm soruları gördükten sonra o sorunun başka bir sınavda kullanılma şansı kalmadı. Dolayısıyla başlangıçtaki amaçlardan birisi tamamen ortadan kalktı. Tüm soruları açıklama konusunu bu hafta ÖSYM Yönetim Kurulu'nda görüşeceğiz" diye konuştu.





ÖĞRETMENLER HAZIRLADI





Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TEOG'da olduğu gibi üniversite sınavlarında da öğretmenlerin soru hazırlayacağını söylemişti. Bu yıl adaylara sorulacak soruların bir kısmını lise öğretmenlerinin hazırladığı ortaya çıktı. ÖSYM Başkanı Demir, bu yıl ilk kez soru havuzunda lise öğretmenlerinin de katkısını almaya başladıklarını bildirdi. Kendi öğrencilerinin gireceği sınav için bir lise öğretmeninin soru hazırlamasının "yanlılık riski doğurabileceğini" kaydeden Demir, ancak soruların herhangi bir grup tarafından hazırlanmaması nedeniyle bu riskin bulunmadığını vurguladı. Demir, "Çünkü şu anda matbaada seçilmiş sorular içinde bir lise hocasının hazırladığı sorular da tesadüfen çıkabilir. Ama zaten bir sorudan fazla herhangi bir kişinin hazırladığı sorunun çıkma ihtimali yok. Dolayısıyla havuza lise hocalarının da katkısını almanın yeni metodolojide çok mahsuru olmadığını düşünüyoruz. Havuzu büyütmede, zenginleştirmede lise hocalarımızın da katkısını alacağız. Bu sınavda da lise hocalarının hazırladığı sorular çıkabilir" diye konuştu.





KAÇ SORUDA KAÇ PUAN ALIRSINIZ?





Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) baraj puanı kaçtır? 150 puan için kaç net yapmak gerekir?








TYT baraj puanına ulaşmak çok mu zor? TYT baraj puanı olan 150 puana ulaşmak için kaç net yapmak gereklidir?





Şu ana kadar açıklanan verilerden hareketle TYT’den 150 puan alabilmek için 15 net yapmanın yeterli olacağı söylenebilir. 40 Türkçe, 40 Temel Matematik 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilimleri sorusu olmak üzere 120 soruluk TYT testinden sadece 15 net çıkarmak 150 TYT puanına ulaşmak için yeterli olacaktır. 15 netin bir kısmı Temel Matematik, bir kısmı Türkçe, bir kısmı Sosyal Bilimler, Bır kısmı da Fen Bilimleri veya 15 netin tamamının Türkçe veya tamamının Temel Matematik olması farketmeyecektir. Dağılımı ne şekilde olursa olsun, 150 puan almak için 15 net çıkarmak yeterli olacaktır.





Temel Yeterlilik Testi (TYT) baraj puanı, Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS)’de olduğu gibi 150’dir. TYT baraj puanı, adaylara tercih etme hakkını kazandırır. Başka bir ifade ile yükseköğretim programlarından tercihte bulunabilmek için YKS’nın ilk basamak sınavı olan TYT’den en az 150 ham puan almak gereklidir.





Adaylar 150 TYT baraj puanı aldıklarında Meslek Yüksekokullarında bulunan önlisans (2 yıllık üniversite programları) programlarını tercih etmeye hak kazanır. Tabii ki tercih etme hakkı kazanmak anlamına gelmemektedir. Talep gören yani adaylarca çokça tercih edilen 2 yıllık programlar için 150 TYT Puanından çok daha fazlası gerekli olacaktır.





Müzik, Resim, Beden Eğitimi gibi Özel Yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarının özel yetenek sınavlarına başvuru yapabilmek için de TYT baraj puanı olan 150 puana ulaşmak gerekmektedir. Önceki sistemde olduğu gibi yeni sistemde de özel yetenek sınavlarına başvurabilmik için TYT’den 150 ve üzeri puan almak gerekmektedir.





Lisans yani 4 ve üzeri yıl eğitim veren yükseköğretim programlarını tercih edebilmek içinse, öncelikle TYT puanı 150 ve üzeri olmalı ve sonrasında da TYT puanı ile birlikte YKS’nin ikinci oturumundaki testlerden alınan puanlarla hesaplanan sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanlarının en az birinden 180 puana ulaşmış veya 180 puanı aşmış olmak gerekmektedir. Adaylar 180 puan ve üzeri aldıkları puan türlerinden öğrenci alan yükseköğretim lisans programlarını tercih edebileceklerdir.





BELGENİZDEKİ FOTOĞRAFA DİKKAT EDİN





Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon ile adayın fotoğrafı yer alıyor. Sınav giriş belgesinde mutlaka fotoğrafınızın bulunması gerekiyor. Bu yüzden sınav çıkış belgesini yazdırırken bu noktaya dikkat etmelisiniz. Sınav günü yanınızda yazıcıdan çıktısını aldığınız ve üzerinde fotoğrafınızın bulunduğu belgenin yanınızda olması gerekiyor. Bu belge yanında olmayan ya da üzerindeki fotoğrafı görünür olmayan adayların sınava girmelerine izin verilmeyecek.Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim ya da işaret olmaması gerekiyor. Yanınızda sınav giriş belgesinin yanı sıra üzerinde fotoğrafınızın, TC kimlik numaranızın yer aldığı nüfus cüzdanı ve geçerliliği olan pasaport olması gerekiyor. Sürücü belgesi ya da mesleki kimlik kartları geçerli olmayacak. Askeri öğrenciler askeri kimlik belgesi kullanabilir. Tutuklu ve hükümlülerin de durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmi belgelerinin olması gerekiyor.





'CANINIZI SIKAN KİŞİLERLE GÖRÜŞMEYİN'





Uzmanlar TYTye girecek gençlere son günlerini eksikliklerini tamamlayarak ve deneme testleri yaparak geçirmeleri konusunda uyarıyor. Tarsus SEV Ortaokulu'ndan Psikolog Eray Varol da adaylara "Bugünlerde mümkün olduğunca canınızı sıkan, moralinizi bozan, sizi strese sokan ortam ve kişilerden uzak kalın. Bedeninizi aşırı yoracak veya sakatlanma riski oluşturacak ağır ve tehlikeli spor ve etkinliklerden uzak durun. Dikkat ve konsantrasyonunuzu, strateji oluşturma ve problem çözme becerilerinizi artıran zaman yönetiminizi güçlendiren egzersizler yapın, oyunlar oynayın veya bulmacalar çözün" dedi.





'HEYECAN NORMAL GÜVENİNİZİ YİTİRMEYİN'





İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi Koordinatörü Klinik Psikolog Merve Yavuz, TYT'ye girecek adaylara heyecanlı olmalarının normal olduğunu söyleyerek, "Olumsuz yönde düşünmek sizi daha fazla heyecanlandırır. Bu da fiziksel olarak kalp atışlarınızı daha fazla fark etmenize, ellerinizin terlemesine veya zihin donukluğuna yol açabilir" dedi. Yavuz adaylara önceden sınav yerlerini görüp, salonlarına girmelerini ve sıralarında oturmalarını da önerdi.





'BESLENME DÜZENİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN'





Uzmanlar TYT öncesi adayları, başta beslenme ve uyku düzeni olmak üzere alışkanlıklarını değiştirmemeleri konusunda uyarıyor. Maltepe Üniversitesi'nden Utku Şentürk, adaylara "Belirlediğiniz sınav stratejinizden vazgeçmeyin" diyerek şu uyarılarda bulunuyor: "Sınavdan önce hem psikolojik hem de bedensel sağlığınıza dikkat edin; sınavdan önceki günlerde bedeninizi aşırı yoracak aktivitelerden ve sporlardan kaçının. Sınavdan önce daha önce hiç yemediğiniz yiyecekleri tatmamaya, değişik ülke mutfaklarını denememeye özen gösterin. Sınav binasını önceden görün."





İLK BAĞ HAYATI ÇEKİLLENDİRİYOR





Dünya geldikten sonra anne baba ile kurulan ilk sosyal ve duygusal bağ tıpkı bir lens gibi hayatı etkiliyor. Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü'nün "Bağlanma Araştırma Metotları ve Grup Bağlanma Temelli Müdahale" başlıklı seminerinde bağlanma teorisinin travma terapisinde uygulanması tartışıldı. Seminere bu alanda çalışan ABD New York'taki The New School'dan Prof. Dr. Miriam Steele ve Prof. Dr. Howard Steele konuk konuşmacı olarak katıldı.





TYT net hesaplama sihirbazı indir





Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir





YÖK TYT başarı sırası sihirbazı indir

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?