Öğrencilerin temel liselere geçiş yapmalarının sebebi nedir?
Aralarında gözde okulların da olduğu liselerin son sınıflarında okuyanlar sınavlara iyi hazırlanmak için ya temel liseye ya da açık liseye geçti.
Anadolu ve fen liselerinde okuyan son sınıf ve 11. sınıf öğrencileri için dershanelerden dönüşen temel liseler sınava hazırlığın adresi oldu. Aralarında gözde okulların da olduğu liselerin son sınıflarında okuyan öğrenciler sınavlara daha iyi hazırlanmak için ya temel liseye ya da açık liseye geçti. Temel lisede öğrenci sayısı 183 bini, açık lisede de 1.4 milyonu aştı.
İstanbul'da en yüksek puanlı okullardan Atatürk Fen Lisesi'nde son sınıfta 24, Nişantaşı Anadolu ve Kadıköy Anadolu'da 27, Cağaloğlu'nda 24, İhsan Kurşunoğlu'nda 23, Burak Bora'da 20, Atatürk Anadolu'da 12 kontenjan boş. Bazı okullarda 11'inci sınıfta 200'ü aşan boş kontenjan var. 1 Eylül 2015'e kadar özel okul olan 1463 dershanenin 1221'i temel lise olurken, öğrenci sayıları da 183 bin 734 oldu. Köklü okullardan birinin müdürü, "305 öğrencimiz vardı, 25 civarında öğrenci gitti. Biz çok hissetmedik ama 180 öğrencisinin 150'sini kaybeden okullar oldu" diyor.
DOLULUK ORANI YÜKSEK
Temel liselerdeki yoğunluğu Uğur Okulları Genel Müdürü Yücel Yücel, "Bazı okullarımızda son sınıflara kontenjan dolduğu için öğrenci alamıyoruz" derken, Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel, "Öğrencilerin temel liselere geçiş yapmak istemesinin sebeplerini 3 başlık altında toplayabiliriz. Birincisi, temel liselerdeki öğretmenler dershane kökenli oldukları için çocukları sınava daha iyi hazırlıyorlar. İkincisi, merkezi yerlerdeler servis sorunu yok. Üçüncüsü de eğitim teşviki ile dershaneye ödedikleri kadar ücret ödeyip temel liseye geliyorlar. Hem okul hem kurs alıyorlar" diye konuşuyor. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Arıkan da sınava daha iyi hazırlanmak için öğrencilerin temel liseyi seçtiğini vurguluyor.
TEMEL LİSE NEDİR?
Mezunlar için de hafta sonları sınavlara hazırlık kursları da açabilen temel liselerin ücretleri 6 bin TL ile 15 bin TL arasında. Yüz yüze eğitim bu liselerde sınırlı olduğu için öğrenciler her gün okula gitmek zorunda değiller. Temel liselerde yüz yüze eğitim haftada 9 saat ile 26 saat arasında değişiyor.
HANGİ LİSEDEN MEZUN OLDUĞUN ÖNEMLİ DEĞİL
Üniversite sınavına hazırlanan temel liselerdeki öğrenciler "Hangi liseden mezun olduğun önemli değil, önemli olan sınavda başarılı olmak" diyor. Öğrenciler neden okullarını bırakıp temel liseye geçtiklerini şöyle anlatıyor.
SIMAY SU BİLGİN (12. sınıf): İyi bir meslek lisesinden sınavsız geçiş hakkımı bırakarak temel liseye geldim. Bu yıl staj yapmam gerekiyordu. Sınava hazırlanamazdım.
NURDAN ÇALIŞKAN (12. sınıf): Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi'nden temel liseye geçtim. Devlet okulunda öğretmenler sınav ve dershane sistemini bilmiyor. Okuldaki kursları normal dersler gibi yapıyorlar. Burada ise sınava yönelik ders işliyoruz. 4 sene temel lisede okumayı düşünmem ama son sene okurum. Sınav bir yarış.
ÖMER KARAHASANOĞLU (12. sınıf): 10. sınıfta dershaneye başladım. Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi'nden geldim. Okulumu çok sevdiğim halde bıraktım, çünkü sınavlara hazırlanmam gerekiyordu. Okuldaki gibi ayrıntılı eğitim yok ama en önemli noktaları sınavlara uygun şekilde öğreniyoruz.
İLAYDA BENERDETE (11. sınıf): 11'inci sınıfta üniversite sınavlarına hazırlanmanın daha iyi olacağını düşünerek geçtim. YGS ağırlıklı eğitim alıyorum şu anda. Sınavlara hazırlanıyoruz.
TYT net hesaplama sihirbazı indir
Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir
YÖK TYT başarı sırası sihirbazı indir
Konular
- Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
- MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
- ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
- OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
- Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
- Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
- İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
- KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
- Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
- YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
- TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
- Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
- Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
- Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
- Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
- TYT sıralamalar nasıl olacak?
- MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
- TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
- YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
- Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
- TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
- Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
- Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
- Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
- YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
- YKS sınav tarihi değişti mi?
- TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
- Üniversite sınavlarının tarihi değişti
- Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
- İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?