Sınavsız geçiş hakkı nedir?



4702 sayılı Kanun’un 2. maddesi ile değiştirilen 2547 sayılı Kanun’un 45. maddesi, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilebileceği hükmünü getirmiştir. Bu yasa maddesiyle öğrenciler kendi alanlarındaki ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.

Sınavsız geçiş hakkı kullanılırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamına gelmez.

Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

ÖĞRENCİLERİNİN SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI İÇİN 2 YILLIK PROGRAMLARDIR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYM kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Sınavsız, yurtdışında üniversiteye geçiş hakkı

“Ulusal ve Uluslararası alanda işbirliklerine ve büyümeye devam ediyoruz.”

2011 yılında kurularak eğitim sektöründe hızlı bir büyüme gerçekleştiren Mektebim Koleji, 4 yılda 32 kampüs ve 85’in üzerinde okul açtı. 3 yıl içerisinde ülke genelinde 100 kampüse çıkmayı hedeflediklerini belirten Mektebim Koleji Kurucusu Ümit Kalko, uluslararası ilişkilere, yabancı dil ve teknoloji eğitimine önem verdiklerini, sağlıklı nesillerin sağlıklı eğitim ortamlarında yetişeceğiniz söyledi.

Kalko, “ Mektebim Koleji olarak eğitim sektöründe çok önemli bir noktaya geldik. Özel okulların özellikle zincir okulların içerisinde şu an Türkiye’nin ilk üçünde yer alıyoruz. 15 bine yakın öğrenci 32 kampüs ve 85’in üzerinde okulumuzla ülke genelinde büyümeye devam ediyoruz. Özellikle Anadolu’daki illerden Markamız çatısı altında faaliyetlerini sürdürmek için birçok özel okuldan ve yatırımcıdan teklif geliyor” şeklinde konuştu.

Genç Girişimci ve Eğitim Yatırımcısı Ümit Kalko, “Gerçekleştirdiğimiz bu hızlı büyüme sadece yatay bir büyüme değil aynı zamanda dikey bir büyüme de gerçekleştirerek, eğitim kalitemizi arttırıyor özgün eğitim modellerimizi geliştirerek akredite ediyoruz. Bu anlamda tamamen Mektebim Koleji’ne ait olan M-Lead (Yönetim - Liderlik, Girişimcilik ve Gelişim Modeli) uluslararası bir topluluk EBES (Avrasya İşletme ve Ekonomi Topluluğu) tarafından güvence altına alındı. Eğitimde bir dönüşüm noktası olan M-Lead’in protokol imzasını geçtiğimiz aylarda attık. İmzalanan anlaşma doğrultusunda M-Lead, uluslararası statü kazanarak EBES’in çalışmalarında kullanılacak. Bu yeni anlaşmayla M-Lead, öğrencilerimize geniş bir yükseköğrenim kurumları ağı sunarak dünya kalitesinde eğitim almalarını garantileyecek. Uluslararası işbirliklerine yoğunlaştığımız bu günlerde ABD'nin ve dünyanın prestijli üniversiteleri arasında yer alan State University of New York at Albany (SUNY) ile önemli bir anlaşmaya imza attık. Anlaşmanın içeriğinde, Mektebim Koleji liselerinden mezun olan öğrencilerin üniversiteye sınavsız geçiş yaparak ve indirimlerden faydalanarak ABD’de okuyabilecekleri de yer alıyor. Ayrıca yaz okulu, ortak yabancı dil eğitimi, öğrenci ve öğretmen değişimi gibi konularda işbirliğimiz kapsamında yer almaktadır. Yine Dünyanın en önemli üniversitelerinden biri olan Yale Üniversitesi’nin Mezunlar Derneği ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ile bir işbirliği başlattık. Yale üniversitesi ve yetkililerinden birçok alanda mentörlük hizmeti alacağız. Bu ve benzeri birçok üniversite ile işbirliği çalışmalarımız devam edecek. Öğrencilerimize dünya vatandaşı olmaları için gerekli eğitimleri verirken, dünyanın kapılarını onlara aramak ve çeşitli fırsatlar sunmak en önemli görevlerimiz arasında yer alıyor” dedi.

YGS net hesaplama sihirbazı indir

Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir

YÖK YGS başarı sırası sihirbazı indir

Konular