YGS başvurularını kimler internetten yapabilir?







Üniversiteye girişte ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için başvurular 18 Ocak'ta sona erecek. Başvurular internet üzerinden de yapılabiliyor. Ancak sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı ve internet imkânından da yararlanamayan ilçelerdeki adayların durumu tartışma yarattı. ÖSYM yetkilileri başvuru tarihlerinin uzatılmayacağını, sınav takviminde değişiklik olmayacağını bildirdi.





YGS başvuru kılavuzu indirmek için tıklayınız





YGS başvuru işlemleri için tıklayınız











İNTERNETTEN YAPILABİLİYOR





ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla yapabilirken, diğer tüm adaylar başvuru merkezlerine gitmek zorunda. Lise son sınıf öğrencilerinden okulları başvuru merkezi olanlar başvurularını okullarına; kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan ya da eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar ise başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş başvuru merkezlerinin herhangi birinde gerçekleştirecek.





BAŞVURU TARİHİ DEĞİŞMEZ





Yasak nedeniyle dışarı çıkamayan ve internet aracılığıyla başvurusunu yapamayan öğrenciler, başvurularını son tarih olan 18 Ocak’a kadar tamamlamak zorunda. ÖSYM yetkilileri, daha önce de olduğu gibi başvuru tarihinde bir uzatma olmayacağını belirtirken, sınav takviminde değişiklik yapamayacaklarını bildirdiler.





İŞLEMLER NASIL OLACAK





Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinde çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli kabul edilecek. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde eğitim bilgileri kayıtlı olan adayların, başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekiyor. MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde eğitim bilgisi olmayan adaylar ile MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde kayıtlı eğitim bilgisinde değişiklik olanlar, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden veya diğer başvuru merkezlerinden yapacakları başvuru sırasında Aday Başvuru Formu ekinde diploma, mezuniyet belgesi gibi belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru merkezi görevlisine teslim edecek.





MART’TA AÇIKLANABİLİR





YGS,12 Mart Pazar günü yapılacak. ÖSYM bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. YGS sonuçlarının 28 Mart’ta açıklanması planlanıyor. Bu sınavda 150 baraj puanını geçen adaylar ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeye hak kazanacak.





YGS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?





2017 yılı YGS - LYS başvuru ücretleri henüz resmi olarak açıklanmadı. 2016 YGS - LYS başvuru ücretleri şöyleydi;





- YGS Sınav Ücreti: 55,00 TL





- Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti: 15,00 TL





- LYS Sınav Ücretleri (Girmek istediğiniz her bir LYS için): 35,00 TL





- Başvuru Hizmeti Ücreti: 3,00 TL





YGS Sınavı 12 MART 2017'de yapılacak





YGS,12 Mart Pazar günü yapılacak. ÖSYM bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. YGS sonuçlarının 28 Mart’ta açıklanması planlanıyor. Bu sınavda baraj puanını geçen adaylar ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeye hak kazanacak.





YGS Başvurusu Nasıl Yapılır? YGS Başvuru Formu Nereden Alınır?





Halen öğrenim gören Lise son sınıf öğrencileri YGS başvurularını, kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden alacakları YGS başvuru formu doldurarak yapabilecekler. Diğer adaylar ise başvuru merkezleri ya da sınav koordinatörlüğüne giderek kişisel bilgileri ve sınava girmek istedikleri yer tercihlerini bildirmek suretiyle YGS başvurusu yapabilirler. Tüm işlemleri tamamlayan adaylar son olarak sınav ücretini yatırarak başvuru sürecini tamamlayabilecekler.





YGS sınav ücretleri, YGS sınav kılavuzunun son sayfasında bulunan bankalardan birine veya ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan ''Ödemeler'' alanından kredi kartı/banka kartı aracılığıyla yatırılabiliyor.





YGS BAŞVURULARINDA NELER DİKKAT EDİLMELİ?





ÖSYM, sınava girecek adayların başvuru, sınav öncesi, anında ve sonrasında yapılacaklar konusunda bilgilenmeleri için ''2017 ÖSYS Aday El Rehberi'' kılavuzunu yayınladı.





2017 ÖSYS Aday El Rehberi indirmek için tıklayınız





2017 ÖSYS Aday El Rehberi kılavuzunda adayların başvuru için dikkat etmeleri gereken noktalardan bazıları şöyle sıralandı.





“-Başvuru merkezi görevlisinin bilgilerinizi ve fotoğrafınızı elektronik ortama aktardıktan sonra size vereceği Aday Başvuru Formu çıktısını dikkatle kontrol ediniz ve imzalayarak görevliye veriniz. Başvuru merkezince onaylanmış bu formu özenle saklayınız. Başvurunuz tamamlandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten sorumlu olduğunuzu unutmayınız.





-Başvuru sırasında her adaya şifre verilir. Bu şifre adayın kendisine özgüdür. Başvuru bittikten sonra Aday İşlemleri Sistemi’ne (https:// ais.osym.gov.tr) girerek bu şifreyi sadece kendisinin bildiği ve başkası ile paylaşmayacağı bir şifre ile değiştirilmeli. Adayların, ÖSYM ile her türlü işlemleri T.C. Kimlik Numarası ve bu şifre üzerinden gerçekleştirildiğinden, size özgü olan bu şifrenin bir başkası tarafından kötü amaçlı kullanılabileceğini unutmayınız.





-İşlemleriniz tamamlandıktan sonra Aday İşlemleri Sistemi’ne girerek bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz. Eksik veya değiştirilmesi gereken bilgileriniz var ve bu değişikliğin yapılmasına sistem tarafından izin veriliyor ise değişikliği yapabilirsiniz.”

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?