İmam hatip ve meslek liseleri katsayı çarpımı nasıl hesaplanır?



2016 YGS Başvuru Kılavuzu'nda yer alan değişikliğe göre, imam hatip lisesi, öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunları, sınav sonuçlarını olumlu etkileyen katsayı çarpımı avantajlarını kaybetti.

ÜNIVERSITE sınavı 2017- 2018 başvurularıyla ilgili ayrıntıları içeren Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2017 Başvuru Kılavuzu'nu yayımladı. Sınav başvuruları bugün başlıyor. Kılavuzda bu yıl önemli bir değişikliğe gidildi. İlk kez bu yıl yapılan değişiklikle 30 Mart 2012 tarihinden önce mezun olanlar avantajlı ek puan almaya devam edecek. Bu tarihten sonra mezun olup sınava girecek olan Anadolu imam hatip lisesi, öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunları ise sınav sonuçlarını üst limitte 30 puana kadar etkileyen puan avantajını kaybetti. Yani öğretmen liseleri zaten kaldırıldığı için yeni düzenleme doğrudan İmam Hatip ve Meslek lisesinden 2012 Mart sonrası mezun olanları etkileyecek.

0.18'den 0.12'ye sabitlendi

Örneğin Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu bir öğrencinin ilahiyat fakültesi, Arap dili ve edebiyatı, İslam bilimleri, din bilimleri gibi programlara yerleştirilirken puanları 0.18 katsayıdan çarpılırken şimdi bu oran klasik liselerden bu bölümlere gitmek isteyen öğrencilerde olduğu gibi 0,12 katsayı oranına sabitlendi. İlahiyat fakültesine girerken diploma notu 70 olan bir öğrencinin fazladan elde edeceği 21 puan ile diploma notu 100 tam olan okul birincisi öğrencilerde puan kaybı 30 kadar yükseldi. Eskiden hukuk fakültelerine girmek isteyen bir imam hatip mezunu öğrencinin puanı düşük katsayı ile çarpılarak kırılıyordu. 2012 yılında bu uygulama kaldırıldı. Böylece farklı fakülte türlerinde de imam hatipli öğrenciler ile klasik lise mezunları eşit şansı yakalamıştı. Şimdi bu durum imam hatip mezunlarının ilahiyat bölümüne girişini olumsuz yönde etkileyecek. İmam hatip liselerinde zaten Arapça ağırlıklı dil eğitimi verildiğinden bu lise dışındaki okulların mezunları ilahiyat gibi fakültelerde eşit koşullarda yarışsalar da başarı şansı düşük.

Başvurular başlıyor

YGS'ye başvurular 4-18 Ocak 2017 tarihinde yapılabilecek. Sınav başvurusu YGS'de ücretler geçen yıl 30 TL'den 35'e, LYS'de ise 50'den 55 TL'ye yükseltildi. Sınav ücretleri başvurudan sonra 18 Ocak 2017 tarihine kadar da yatırılabilecek. Ortaöğretimde din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'ni zorunlu olarak alan adaylar din sorularını, almayanlar ise felsefe gurubu sorularını cevaplayacak. Sınava alyans ve su hariç herhangi bir takı veya aletle girilemeyecek. Sınav 12 Mart 2017 Pazar günü yapılacak. Saat 10:00'da başlayacak ve 160 dakika sürecek.

YGS net hesaplama sihirbazı indir

Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir

YÖK YGS başarı sırası sihirbazı indir

Konular