YGS Puan Türlerinde Testlerin Yüzdelik Etkileri Ne Kadardır?



Üniversite adaylarının Yükseköğretime Geçiş Sınavı(YGS) hakkında mutlaka bilmelerinin gerektiği önemli detayları sizler için derledik. İşte Yükseköğretime Geçiş Sınavı hakkında bilinmesi gerekenler.

Adaylar Yükseköğretime Geçiş Sınavında Türkçe alanında 40 soruyla karşılaşmaktadır. Bu sorular Türkçeyi kullanma gücünü belirleyen tipte sorulardır.

Adaylar Sosyal Bilimler alanında 40 soruyla karşılaşmaktadır. Bu soruların 15’i Tarih, 12’si Coğrafya, 8’i Felsefe ve 5 tanesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe sorularından oluşmaktadır.

Adaylar Temel Matematik alanında 40 soruyla karşılaşmaktadır.

Adaylar Fen Bilimleri alanında 14’ü Fizik, 13’ü Biyoloji, 13’ü Kimya olmak üzere toplamda 40 soruyla karşılaşmaktadırlar.

Ders alanlarının sınav sonuçlarına ilişkin etkileri, YGS puan türlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

YGS-1 puan türünde testlerin yüzdelik etkileri

Türkçe: 20
Sosyal Bilimler: 10
Temel Matematik: 40
Fen Bilimleri: 30

YGS-2 puan türünde testlerin yüzdelik etkileri:

Türkçe:20
Sosyal Bilimler: 10
Temel Matematik: 30
Fen Bilimleri: 40

YGS-3 puan türünde testlerin yüzdelik etkileri:

Türkçe: 40
Sosyal Bilimler: 30
Temel Matematik: 20
Fen Bilimleri: 10

YGS-4 puan türünde testlerin yüzdelik etkileri:

Türkçe: 30
Sosyal Bilimler: 40
Temel Matematik: 20
Fen Bilimleri: 10

YGS-5 puan türünde testlerin yüzdelik etkileri:

Türkçe:37
Sosyal Bilimler: 20
Temel Matematik: 33
Fen Bilimleri: 10

YGS-6 puan türünde testlerin yüzdelik etkileri:

Türkçe: 33
Sosyal Bilimler: 10
Temel Matematik: 37
Fen Bilimleri: 20

Adayların sınav sonuçlarının ardından Yükseköğretim Programlarına başvurabilmeleri için belirli barajları geçebilmeleri gerekmektedir.

Adayların Meslek Yüksekokulu ön lisans programlarını tercih edebilmeleri için (sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlar dahil) ilgili YGS puan türünde en az 150 puan almaları gerekmektedir.

Adayların Açık Öğretim ön lisans ve lisans programlarını tercih edebilmeleri için ilgili YGS puan türünde en az 150 puan almaları gerekmektedir.

Adayların özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmeleri için (Devlet Konservatuvarlarının- Konservatuvarların lise devresi mezunlarının Konservatuvarların Lisans devresine yerleştirilmesinde merkezi sınav puanı aranmaz.) YGS puan türünde en az 150 yapmış olmaları gerekmektedir.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitsel engelli, otizm) engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

Meslek Lisesi çıkışlı adayların ek puan verilen lisans programları ile Teknoloji, Sanat ve Tasarım, Turizm Fakülteleri Lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanlarını tercih edebilmeleri için ilgili YGS-LYS puan türünde en az 180 puan alması gerekmektedir.

Meslek lisesi çıkışlı adayların ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmeleri için ilgili LYS puan türünde en az 180 puan alması gerekmektedir.

YGS net hesaplama sihirbazı indir

Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir

YÖK YGS başarı sırası sihirbazı indir

Konular