Diploma Sorgulama Sistemi (DSS) Nedir?



YÖK Sahte Diploma Sorgulama Sistemi Giriş için Tıklayınız

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu ve özel sektörde sahte diplomaları ortaya çıkaracak "Diploma Sorgulama Sistemi" (DSS) çalışmalarını tamamladı. DSS nedir? e devlet üzerinden nasıl kullanılır?

Diploma Sorgulama Sistemi (DSS) Nedir?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu ve özel sektörde sahte diplomaları ortaya çıkaracak "Diploma Sorgulama Sistemi" (DSS) çalışmalarını tamamladı. Türkiye'deki tüm üniversitelerin son 5 yılda verdikleri diplomaların kayıtlarını sisteme giren YÖK, sistemi Eylül ayında e-devlet üzerinden kullanıma açacak.

6 milyon diplomanın yer aldığı sisteme, e-devlet üzerinden kişiler ve kurumlar girebilecek ve diplomaları kontrol edebilecek. Sistemden alınan belge, iş başvurularında diploma yerine geçecek. Sistemin ilk toplu sınav uygulaması gelecek yıl KPSS'ye girecek adayların diplomasının denetiminde uygulanacak.

DSS Ne için Kullanılır?

-Türk Silahlı Kuvvetleri asker alımlarında,
-YURTKUR yurt ve burs işlemlerinde,
-SGK sağlık hizmetinden yararlanan öğrencilerin işlemlerinde DSS'den sorgulama yapacak. Sistemin ilk toplu sınav uygulaması gelecek yıl KPSS'ye girecek adayların diplomasının denetiminde uygulanacak.

Diploma Sorgulama Nasıl Yapılır?

- Üniversiteler diplomada yazılı olan tüm bilgileri sisteme giriyor.

- E-devlet kapısından TC kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan kişi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı adı altında yer alan bölümde Diploma Sorgulama Sistemi’ni tıklıyor. Buradan kendi diplomasını bastırıyor ve diplomayı işe gireceği kamu kurumu veya özel şirkete veriyor.

- Diplomanın sağ üst köşesinde bir barkod bulunuyor. Barkod üzerinde kişiye özel bir numara bulunuyor, sorgulama bu barkod numarası ile yapılıyor.

E devlet ile DSS oldukça güvenli

Sistem e-devlet kapısı koruması altında. Korunma yöntemleri ise şöyle:
1- Üniversiteler sadece YÖK’ün belirlediği internet IP’lerinden bilgi aktarımı yapabilecek
2- Her bilgisayardan ve her yerden diploma bilgileri girilemeyecek.
3- Her üniversiteye ayrı şifre verilecek.
4- Giriş izni verilen birimler her fakülte ve bölüm için belirlenen kodları kullanacak.

Konular