YGS'de başarı şartı nedir?



Yükseköğretime Geçiş Sınavı yani YGS'nin Türkçe alanında 40 soru bulunmaktadır. Türkçe sorular ezberden ziyade Türkçe kullanım gücünü test eder.

Adaylar Sosyal Bilimler alanında 40 soruyla karşılaşmaktadır. Bu soruların 15’i Tarih, 12’si Coğrafya, 8’i Felsefe ve 5 tanesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe sorularından oluşmaktadır. Temel Matematik soru sayısı da diğer alanlarda olduğu gibi 40'tır. Öte yandan adaylar Fen Bilimleri alanında 14’ü Fizik, 13’ü Biyoloji, 13’ü Kimya olmak üzere toplamda 40 soruyla karşılaşmaktadırlar.

Ders alanlarının sınav sonuçlarına ilişkin etkileri, YGS puan türlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Adayların YGS sınav sonuçlarının ardından Yükseköğretim Programlarına başvurabilmeleri için belirli barajları geçebilmeleri gerekmektedir. Adayların Meslek Yüksekokulu ön lisans programlarını tercih edebilmeleri için (sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlar dahil) ilgili YGS puan türünde en az 150 puan almaları şart koşulmuştur.

Meslek Lisesi çıkışlı adayların ek puan verilen lisans programları ile Teknoloji, Sanat ve Tasarım, Turizm Fakülteleri Lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanlarını tercih edebilmeleri için ilgili YGS-LYS puan türünde en az 180 puan alması gerekmektedir.

2017 YGS ne zaman?

ÖSYM sınav takvimine göre Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 12 Mart 2017'de gerçekleştirilecek. Sınav öncesinde 2017 YGS başvuruları 4-18 Ocak 2017 tarihleri arasında alınacak. YGS sonuçları ise 28 Mart 2017'de ilan edilecek.

YGS'DE TABAN PUANLAR DEĞİŞTİ

Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ele alınan ve dün kabul edilen karara göre ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan YGS’de uygulanan 140 baraj puanı 150 puana çıkartıldı. YÖK, uygulamanın gerekçesi olarak şu açıklamayı yaptı: “Son yıllarda artan ön lisanstan lisansa geçiş kontenjanları ön lisans programları için aranan yetkinliğin önemini daha da artırmıştır. Alınan bu karar ile ön lisans programları için girdi esaslı bir iyileştirme yapılmıştır.”

Lisans programlarını tercih edebilmek için ham puan olarak yüzde 20 başarıya tekabül eden 180 baraj puanı, ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programları için yüzde 10’luk başarıya eşdeğer olan 140 baraj puanı uygulanmakta. Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10’dan yüzde 12.5’a çıkması yani 16 ham puan eşiğinin 20 ham puana yükselmesi anlamını taşımakta. YÖK, Tıp, Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık programları için sıralama tabanı getirmesiyle ilk defa taban puanları yükseltmişti. Yeni uygulamaya da 2017 ÖSYS Kılavuzu’nda yer verilecek.

2017-ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu İndir

2017-ÖSYS Başvuru İşlemleri için Tıklayınız

YGS net hesaplama sihirbazı indir

Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir

YÖK YGS başarı sırası sihirbazı indir

Konular