ÖSYS Ek yerleştirme tercihlerinin püf noktaları nelerdir?



ÖSYM 2017 LYS tercih sonuçlarını açıkladı. Yerleşemeyen adaylar için ek tercihlerin de ne zaman yapılacağı açıklandı... Peki ek yerleştirmede nelere dikkat etmeliyiz!!

Üniversiteye ‘ek yerleştirme’ fırsatı

İstediği üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler için ek yerleştirme süreci yarın başlıyor. Öğrenciler boş kalan kontenjanlar için yarışacak.

ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirmelerin ardından boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme süreci başlıyor. Herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen aday, Ağustos tarihleri arasında boş kalan kontenjanlar için 24 tercihte bulunabilecek.

YGS net hesaplama sihirbazı indir

Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir

YÖK YGS başarı sırası sihirbazı indir

‘MİNİMUM PUAN’A DİKKAT

Ek yerleştirme döneminde adayların tüm programları tercih listelerine alma hakkı bulunmadığına dikkat çeken FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, “Eğer ilk yerleşmede bir programın kontenjanı dolduysa ve kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kontenjan kaldıysa artık o programda ‘minimum’ yani en düşük puan oluşmuş demektir. Bu bölümleri ancak bu puana eşit ve üzerindeki adaylar tercih edebilir” uyarısını yapıyor.

Ek tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler

ÖSYM tarafından yayımlanan Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu iyi incelenmeli.

Genel yerleştirmede olduğu gibi en çok istenilen programa ilk sırada yer verilmeli.

Tablo 3A’daki iki yıllık bölümleri seçerken alan içi-alan dışı durumlarına mutlaka dikkat edilmeli. Çünkü öncelik sırası alandan gelenlerin olacaktır; boşluk kalırsa alan dışından da öğrenciler yerleşebilir.

İlk yerleştirmede tercih yapmayan adaylar ek yerleştirmeden yararlanabilecek.

SIK SORULAN SORULAR

1- Kimler yararlanabilir?

Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar.

2- Kimler yararlanamaz?

ÖSYS’ye başvurmayan ya da başvurduğu halde, AÖF kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında herhangi bir lisans/önlisans programına yerleşmiş olanlar.

3- Ek yerleştirmede hangi programlara öğrenci alınacak?

Genel yerleştirmede kontenjanı dolmayan ya da yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlarla birlikte yeni açılan programlara öğrenci alımı yapılır.

4- 2017-ÖSYS EK Yerleştirme’de programların minimum puanları nasıl oluşacak?

Bir programa ilk yerleştirmede kontenjanı kadar aday yerleştirilmiş ve kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle açık oluşmuşsa, bu program için minimum taban puan oluşmuş demektir.

5- 2017-ÖSYS Ek yerleştirmede programlar için LYS mi, YGS puanları mı geçerli olacak?

İlk yerleştirmede hangi bölüm hangi puanla öğrenci aldıysa ek yerleştirmede de aynı puanla öğrenci alacak.

6- Ek yerleştirmede hangi program, kaç puanla öğrenci alacak?

Programların hangi puan türü ile öğrenci alacağı, özel şartları, puan türleri ve oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alıyor.

7- EK Yerleştirme başvuruları nasıl yapılacak?

Başvurular internetten bireysel olarak yapılabileceği gibi, başvuru merkezi yöneticilikleri aracılığıyla da yapılabilecek.

8-Taban puana bakılmayan programlar da bulunacak mı?

Tablo 3a’da yer alan önlisans programları için minimum puan ön koşulu yok.

Puan türü SGK kont. YGSK kont.

YGS-1 14.234 10.489
YGS-2 7.859 5.131
YGS-3 2.253 2.145
YGS-4 8.003 5.295
YGS-5 4.352 3.451
YGS-6 21.180 14.348
(boş) 27.523 19.625
Toplam 85.404 60.484

EK YERLEŞTİRME TAKVİMİ

Elektronik Kayıt Tarihleri : Ağustos 2017

Kayıt Tarihleri: Ağustos 2017

Ek Yerleştirme Tercih İşlemleri: Ağustos 2017

Ek Yerleştirme Kayıt Tarihleri: Eylül 2017

Not: Üniversite Programları ve ek yerleştirme kontenjanlarının tamamına ek yerleştirme kılavuzundan ulaşabilirsiniz.

ÖSYS Ek yerleştirme tercih kılavuzu indirmek için tıklayınız

ÖSYS Ek yerleştirme tercih işlemleri için tıklayınız

Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlerde açıkta kalanlar ve ek tercihleri bekleyenler için LYS ek yerleştirme tarihleri belli oldu.

2017 EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK ?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır. Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.

Ek Yerleştirmede; Tablo 4’teki lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır. Ek yerleştirme tercih ücreti 15,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.

LYS Ek yerleştirme kılavuzu Ağustos ayı içinde yayınlanacak

Ek yerleştirme başvuruları 1. kayıtlardan sonra başlayacak. Yani Ağustos'tan itibaren ek tercihler alınacak, yerleşenler diğer kazananlar gibi aynı tarihlerde kayıt yapacaklardır.

EK TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

-Ek yerleştirmelerde tercih yapabilmek için 1. Yerleştirmede de tercih yapmış fakat yerleştirilememiş olmak gerekir.

-ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunu çok iyi incelenmelidir.

-En çok istediğin bölüme 1. sırada yer vermelidir; diğerlerini de aynı mantığa göre sıralanabilir.

-Tablo 3A’daki iki yıllık bölümleri seçerken alan içi-alan dışı durumlarına mutlaka dikkat edilmelidir. Çünkü öncelik sırası alandan gelenlerin olacaktır; boşluk kalırsa alan dışından da öğrencileri yerleşebilecektir.

- Tercihler belirtilen tarihlerde yapılmalıdır.

Konular