Elektronik kayıt yapan üniversiteler 2018 Hangileri?
Büyük bir maratonun sonunda istediği bölüme yerleşmeye hak kazanan adaylar için şimdi üniversite kayıt işlemleri başlayacak. Peki 2018 Üniversite online kayıtları Ağustos'da başlayıp Ağustos'da sona erecek. Peki hangi üniversitelere e-Kayıt yapılacak?
ÖSYM, 2018 yerleştirme sonuçlarını açıkladı. İyi bir gelecek için üniversite okumak isteyen öğrencilerin girdiği 2018 LYS ve YGS Üniversite tercih sonuçları 'sonuc.osym.gov.tr'den açıklandı.
YGS ve LYS puanlarına göre ön lisans veya lisans programlarına yerleşecek adayların yaptığı tercih işlemlerinin açıklanmasından sonra gözler üniversite kayıt tarihlerine çevrildi. Üniversite adayları bu yıl bütün devlet üniversitelerinde yapılabilecek elektronik kayıt (e-kayıt) işlemlerini Ağustos'da gerçekleştirebilecek.
Üniversite adayı öğrenciler 2018 YGS veya 2018 LYS puanlarıyla önlisans veye lisans programlarına yerleşmek için Üniversite Taban -Tavan Puanları ve Başarı Sıraları ile yüzdelik dilimlerine bakarak tercih yaptılar.
2018 LYS ve YGS Üniversite tercih (Yerleştirme) sonuçları sorgulama
KAYITLAR AĞUSTOS'TA
2018-2019 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri Ağustos tarihleri arasında yapılacaktır. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, Ağustos tarihleri arasında yapılacaktır.
Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.
Üniversite Elektronik Kayıt Yapmak için Tıklayınız
YÖK, üniversite tercihlerinin Temmuz 2017'de alınacağını, kayıtların ise Ağustos 2018'de yapılacağını bildirdi.
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında üniversite adayları tercihlerini Temmuz'da yapacak. ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri ise bütün üniversitelerde, Ağustos'ta gerçekleştirilecek.
Yükseköğretim Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında ilk olarak 2015-2016 eğitim öğretim döneminde 32 devlet üniversitesinde başlatılan, elektronik kayıt (e-kayıt) uygulamasına bu yıl devlete ait bütün yükseköğretim kurumlarında geçilecek. Bu kapsamda, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde devlet üniversitelerine yerleşen bütün öğrenciler, elektronik kayıt (e-kayıt) işlemlerini Ağustos'ta yapabilecek.
Öğrenciler isterlerse e-kayıt isterlerse de üniversitelerine giderek şahsen kayıt yaptırabilecek. Süresi içerisinde şahsen kayıt veya e-kayıt yaptırmayan ve işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecek.
E-kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, "https://www.turkiye.gov.tr/" adresinden "e-hizmetler" bölümündeki "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı" başlığı altında açılacak olan "Üniversite e-Kayıt" seçeneğini tıklayarak kayıt işlemini gerçekleştirebilecek.
Kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktı da alabilecek. E-kayıt işlemi 2018-2019 öğretim dönemi için ÖSYM'den temin edilecek yerleşenlere ilişkin veri içerisindeki öğrencileri kapsayacak. E-kayıtta, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen (sağlık raporu, heyet raporu gerektirdiğinden) bazı programlar dahil edilmeyecek.
E-kayıt olmayı tercih eden öğrencilerin üniversitelere giderek tekrar kayıt yaptırmalarına gerek olmayacak. Öğrenciler, elektronik kayıt işleminin ardından üniversitelerin duyurduğu tarihte ders kayıtlarını yaptırarak eğitime başlayabilecek.
E-Devlet şifre işlemleri
1) e-Devlet şifresi
e-devlet şifresi kullanarak, e-devlet sistemi üzerinden işlem yapabilmeniz için, bir e-devlet şifresi almanız gereklidir. Bu durumda, e-devlet şifrenizi herhangi bir PTT şubesine başvuru yaparak temin edebilirsiniz. Başvurduğunuz PTT şubesinde, e-Devlet şifresi alım işlemleri için, sizden 2 TL ücret ve bir takım kişisel bilgileriniz talep edilecektir ve bunların ardından şifrenizi almış olursunuz. e-Devlet şifrenizi temin ettikten sonra, kamu kuruluşları ile ilgili işlerinizi, e-devlet sistemine giriş yaparak ve burada T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi kullanarak yapabilirsiniz.
Eğer, mobil imza yöntemi ile e-devlet sistemi üzerinden işlem yapmayı tercih ettiyseniz, yapmanız gerekenler şöyledir;
2) Mobil imza
Mobil imza, e-devlet tarafından herhangi bir ücret talep edilmeden, vatandaşlara sunulmaktadır. Fakat mobil imzanın alınması aşamasında, GSM operatörleri tarafından, kullanıcılardan belirli bir miktar ücret talep edilmektedir. Mobil imza, güvenlidir ve elektronik imza görevi üstlenir. Mobil imza aynı zamanda, ıslak imza niteliğinde bir imzadır. Mobil imza ile e-devlet sistemini kullanmak için yapmanız gerekenler; T.C kimlik numaranızı, GSM numaranızı ve GSM türünüzün bilgisini sistemde bulunan ilgili bölümlere doldurmak olacaktır. Böylece e-devlet uygulamasını kullanabilirsiniz.
Bir diğer yöntem olan elektronik imzanın özellikleri ise şöyledir;
3) Elektronik imza
Islak imzaya eşdeğer olan elektronik imza, sanal ortamda bulunan belgeye aktarılması yolu ile kimlik tespitinde kullanılan bir imza çeşididir. Elektronik imza ile e-devlet uygulamasını kullanmak için sadece, T.C kimlik numaranızı kullanmanız yeterli olacaktır.
Konular
- Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
- MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
- ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
- OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
- Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
- Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
- İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
- KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
- Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
- YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
- TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
- Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
- Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
- Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
- Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
- TYT sıralamalar nasıl olacak?
- MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
- TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
- YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
- Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
- TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
- Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
- Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
- Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
- YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
- YKS sınav tarihi değişti mi?
- TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
- Üniversite sınavlarının tarihi değişti
- Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
- İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?