2018 TYT Tercihleri Ne Zaman Başlıyor?
2018 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzu İndirmek için Tıklayınız
2018 ÖSYS-TYT Tercih İşlemleri için Tıklayınız
TYT 2018 Sonuçlarına göre tercihler ne zaman başlıyor? 2018 TYT sıfır çekenler ve tam puan alanlar bilgileri verilecek mi? Açıklamaya göre tam puan alanlardan izin alınmadan isimleri açıklanmayacak! İşte ayrıntılar...
2018 TYT YKS tercih alma işlemleri Temmuz - Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.
2018 TYT YKS tercih işlemlerinin de benzer tarihlerde alınması ön görülüyor.
2018 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu (TYT YKS Tercih Kılavuzu) ÖSYM ile eş zamanlı olarak bu sayfada yayımlanacak. Kılavuzun 2018, Haziran tarihinde yayımlanacak.
2018 TYT YKS Bölüm puanları, tercih koşulları, kılavuz dosyası ve tüm ayrıntılarıyla 2018 Üniversite Tercih Rehberi ygs2018.net'te!
TYT net hesaplama sihirbazı indir
Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir
YÖK TYT başarı sırası sihirbazı indir
Üniversite tercih kılavuzundaki bilgilere göre, üniversite adayları tercihleri (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile internet üzerinden yapabilecekler. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak, ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri de geçerli olmayacak. Üniversite tercih işlemleri, Temmuz - Ağustos 2018 saat 23.59’da sona erecek.
Öte yandan, adaylar, tercihlerini yaparken, ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşabilecekleri 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzu’ndan yararlanabilecek.
Üniversite tercihleri yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Üniversite tercihlerinde kaç tercih hakkı var? Yanlış tercih yapanlar ne yapacak. 2018 üniversite tercihleriyle ilgili tüm detaylar ygs2018.net'te.
2018 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr/) adresinden yayınlandığında öncelikle bu kılavuzu dikkatlice incelemelisiniz.
Üniversite için tercihler Temmuz - Ağustos 2018 tarihleri arasında alınacak. Bu tarihe kadar üniversiteleri görme fırsatınız varsa bunu değerlendirin.
Tercih yaparken izlemeniz gereken çok önemli adımlar var. Bu adımlara dikkat ederek tercih listenizi mümkün olduğunca doğru şekilde oluşturabilirsiniz.
Doğru tercih adımları;
1. Tercih listesi oluşturulurken Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu mutlaka okunmalı ve bu kılavuza göre hiçbir ön şart gözetilmeksizin istek sırasına göre tercih edeceğiniz tüm program ve bölümler belirlenmeli. http://www.osym.gov.tr
2. Belirlenen program ve bölümlerin yanlarına tüm özellikleri (burs, ücret, özel koşullar vb.)ve tercih edilen bölüme bir önceki yılda giren adayların başarı sıraları yazılmalıdır.
3. Tercihler kesinlikle başarı sırasına göre yapılmalıdır.
Hangi tür üniversiteyi seçmeli?
Hangi tür bir üniversiteye gitmek istediğinizi bilerek tercih listesini oluşturmalısınız. Üniversiteleri dört ayrı kategoriye ayırmak mümkündür;
1-Devlet Üniversiteleri;
2-Vakıf Üniversiteleri
3-KKTC’de bulunan Üniversiteler
4-Yabancı Üniversiteler
Tercih edeceğiniz üniversitenin bulunduğu il, ilçe oturduğunuz adrese yakınlığı, öğrenim koşulları, yurt ve burs olanakları, sosyal etkinlikleri, organizasyonları, diploma geçerliliği ve mezuniyet sonrası istihdam oranları, akademik kadrosu gibi başlıklar, tercih listelerini oluşturmada dikkate almanız gereken en önemli kriterlerdir.
Peki tercih aralıkları ne olmalı?
•Örneğin; başarı sıralaması 20 binde olan öğrencilerin ilk 4-5 binden birkaç tercih yapması, ama tercih yoğunlaşmasının 10-25 bin arasında olması, daha da somutlaştıracak olursak; kendi sırasının yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturulabilirler. Yani aday 20 binde ise 10 bin ile 30 bin aralığında tercih listesi oluşturabilir.
4. Bu ön belirlemelerden sonra, kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz fakülteleri, barınma sorunu oluşturabilecek, sadece puana göre yazılan, mezun olduğunuzda istihdam imkanları kısıtlı olanları, ileride daha büyük sorunla karşılaşmamak için listenize almayın. Gerçekten sevdiğiniz ve istediğiniz bölümlere yer verin.
5. Kazandığınızda okumayı asla düşünmediğiniz tereddüt ettiğiniz ve kazansanız dahi kayıt yaptırmayacağım diyeceğiniz düşük başarı sırasındaki okulları listeden çıkarın. Çünkü kazanıldığında kayıt yaptırılsın veya yaptırılmasın başarı katsayısı, bir sonraki yıl, yarı yarıya düşecektir.
6. Farklı puan türlerinden tercih yapacak adaylar tercih listelerini, her alandan en çok istedikleri bölümlere göre oluşturulmalı.
7. İstek sırasına göre bölümler arasında başarı sırası farkı olabilir. Bu fark, yanlış tercih yaptığınız anlamına gelmez. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda oluşturacağınız listenizdeki bölümleri en çok istediğinizi en üste gelecek şekilde sıralamanız yeterli olacaktır.
8. Yeni açılan ve taban puanı belli olmayan bölümlerin başarı sıraları kılavuzda --- şeklinde görülecektir. Bu bölümler yakın puanlı, yakınındaki bir üniversite ile kıyas edilerek tahmini sıralaması bulunabilir.
9. Genel lise mezunu adaylar 2 yıllık programlardan tercihte bulunacaklarsa, bu bölümler için önceliğin meslek lisesi mezunlarına verildiğini, kontenjan kalırsa kendilerinin sınav sonuç belgesindeki Y-YGS puanlarına göre yerleştirileceklerini unutmamalıdır.
10. Tercih listenizde yer verdiğiniz bölüm ve programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi şartlarına dikkat edilmelidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin hariç miktarları normal öğretimlere göre çok yüksektir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurtdışı üniversiteleriyle ortak yürütülen bölüm/programların ücretli olduğu göz önüne alınmalıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye'de, belirli dönemleri de yurtdışında okutulur. Hem Türkiye'de hem de yurtdışında okunan yıllar için belirli bir ücret ödenmektedir.
11. Tercih listenizde sıralama yaparken öncelik vereceğiniz kriterler arasında, üniversitenin sunduğu kampüs olanakları, ulaşım imkanları, yurt, barınma ve yemek durumuna, yabancı dil eğitiminden eğitim programına, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, ek ücret uygulamasından hazırlık sınıfı şartına göre pek çok ölçüt yer alabilir.
12. Aile istiyor diye kesinlikle sevmediğiniz bölümü, alanı seçmeyin. Unutmayın; seçeceğiniz mesleği siz yapacaksınız aileniz değil. Sevmediğiniz istemediğiniz bir bölümü puanınız tutuyor diye listenize almayın.
YATAY GEÇİŞ NEDİR?
Yatay Geçiş, üniversite sınavı sonuçlarına göre bir programa yerleştirildikten belli bir dönem sonra, aynı ya da farklı bir bölüme ya da başka bir üniversitedeki bir bölüme geçmek isteyen öğrencilere ilgili üniversitenin kuralları çerçevesinde geçiş imkanı veren bir uygulamadır. Yatay Geçiş için gereken asgari koşulları ve başvuruları değerlendirirken kullanılacak kriterleri üniversitelerin senatoları belirliyor. Başvurular, adayların genel not ortalaması, farklı puan türlerindeki programlara geçiş için öğrencinin sınava girdiği yıl o puan türünden aldığı puan ve eğer varsa geçmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı dikkate alınarak, üniversite senatosu tarafından belirlenmiş kriterlere göre değerlendirilir ve ayrılan kontenjana göre geçiş sağlanır.
İki farklı uygulaması vardır.
1- Kurumlar arası yatay geçiş
2- Kurum içi yatay geçiş
KAMUDA HANGİ MESLEĞE EN ÇOK İHTİYAÇ VAR?
Devlet Personel Başkanlığı (DPB), kamuda en fazla öğretmen, polis ve doktora ihtiyaç olduğunu açıkladı. Kamuda 812 bin öğretmenin görev yaptığını biliyoruz. Halen 127 bin öğretmene ihtiyaç duyulduğunu, ikinci sırada polis, üçüncü sırada ise sağlık personeline ihtiyacın yer aldığını söyleyebiliriz.
2015 En son mezun olunan okul ve mezun olunan alana göre işgücü durumuna ilişkin veriler.
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ İÇİN ÖNEMLİ HATIRLATMA
Malum, YÖK'ün en son aldığı kararla öğretmenlik alanlarının formasyon kapsamında olması gerektiği kararı alınmıştı. Psikoloji bölümü mezunları da 1 yıllık tezsiz yüksek lisans ile öğretmenlik haklarını alabiliyorlar. Öğrencilerimizin birçoğu bunu maalesef bilmiyor. Öğretmenlik alanında yığılmanın ve bekleyenlerin çok sayıda olduğu unutulmamalı ve tercihlerini ona göre yapmalarını tavsiye ediyorum.
Özetle; tercihlerde teknik hatalar çok sık yaşanıyor. Sıralama hataları yapılıyor. Bu sebeple, bölüm sıralaması konusunda öncelikler iyi belirlenmeli. Bazen istekler aklın önüne geçiyor ve çoğu zaman hayalci tercihler oluşturuluyor. Fazla hırslı olabilirsiniz ama yetersiz olduğunuz alanları görmezden gelmemelisiniz. O nedenle hedeflerinizle, gerçekler mutlaka örtüşmeli. Bu iki gerçeklik birbirine ne kadar yakın olursa başarı ve doğru tercihte size o kadar yakın olacaktır.
ÜNİVERSİTE TERCİH SONUÇLARI
ÖSYM sonuçları, (https://sonuc.osym.gov.tr) internet adresinden adaylara duyurulacak. Yerleştirme Sonuç Belgeleri basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmünde olacak.
Bu arada, 2018-2019 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
Konular
- Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
- MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
- ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
- OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
- Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
- Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
- İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
- KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
- Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
- YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
- TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
- Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
- Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
- Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
- Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
- TYT sıralamalar nasıl olacak?
- MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
- TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
- YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
- Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
- TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
- Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
- Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
- Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
- YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
- YKS sınav tarihi değişti mi?
- TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
- Üniversite sınavlarının tarihi değişti
- Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
- İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?