Üniversite Sonuçları Taban Puanları Düşecek mi?



YGS sonuçlarının açıklanmasının arından gözler puan ve başarı sıralarına çevrildi. Bu sene YGS'ye giren adayların, geçen seneye kıyasla daha az netle daha önde yer aldıklarını belirten Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, LYS'nin beklenenden kolay olmaması durumunda taban puanlarda önemli düşüşlerin yaşanacağını söyledi.

YGS net hesaplama sihirbazı indir

Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir

YÖK YGS başarı sırası sihirbazı indir

Üniversiteye giriş maratonunun ilk durağı olan ve 12 Mart'ta 2 milyon 46 bin 716 adayın katılımıyla gerçekleşen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), sonuçları sınav tarihinden 4 gün sonra açıklandı. Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, çıkan istatistiklerin YGS sonrasında adaylardan alınan geri dönüşler çerçevesindeki beklentileri doğruladığını söyledi. Türkçe, Matematik ve Sosyal testlerinde geçen seneye kıyasla net ortalamalarının düştüğünü ve standart sapmanın da daraldığını belirten Burak Kılanç, bu sene YGS'ye giren adayların, geçen seneye kıyasla daha az netle daha önde yer aldıklarını ve LYS'nin beklenenden kolay olmaması durumunda taban puanlarda önemli düşüşlerin yaşanacağını söyledi.

"GEÇEN SENEKİ NETLER BU SENE DAHA GERİDE"

Bu yıl hazırlanan soruların, geçtiğimiz yıl ki sorulara kıyasla daha düşündürücü olduğunu belirten Burak Kılanç, bu sorularla karşılaşan adayların bocaladığını ve bu nedenle ortalamaların aşağıya doğru indiğini ifade etti. Tüm adaylar değerlendirildiğinde geçen seneye kıyasla her testte ortalamayı yapan bir öğrencinin, 4 net daha az yaptığını söyleyen Kılanç, "Adaylar geçen seneki netlerini bu sene yapsalardı, daha geride olacaklardı. Bu seneki aynı sayıdaki netlerle ise daha ilerde yer alıyorlar. Örneğin ortalamanın 10 olması durumunda 12 net yapan bir aday, ortalamadan iki birim ileridedir. Ancak ortalama 8 olduğunda, 12 net yapan aday ortalamadan dört birim ilerde yani daha önde yer alır. Bu nedenle bu sene puanlar hiç iyi bir gösterge değil. Esas olan başarı sırası. Geçen sene YGS-1 puan türünde 405 puan civarında alan biri, yaklaşık 28 bininci sırada yer alırken, bu sene 405 puan yapanlar, 17 bininci sırada oldular. YGS-5'te geçen sene 395 puanla 30 bininci sırada yer alanlar, bu sene 395 puanla 15 bininci sırada yer aldı. Yani bu sene, geçen seneye kıyasla daha az netle, daha önde yer almak mümkün. Ancak daha az net, daha az puan anlamına geldiği için şu anda sıralamaları kıyaslayabilecek durumda olmayan öğrenciler, kötü bir sonuç aldıklarını zannediyorlar ve yersiz yere üzülüyorlar. Şu anda adayların endişeye kapılmadan ÖSYM tarafından açıklanacak yığınsal ve kümülatif başarı sıraları bilgisinin yayınlanmasını beklemeliler. Esas olan başarı sırası olduğu için LYS'nin de YGS gibi olması durumunda yani LYS beklenenden kolay olmazsa, taban puanlarında önemli düşüşler sözkonusu olabilir" dedi.

Adaylara, şu anda elde ettikleri puanın ne anlama geldiğiyle ilgili biraz sabırlı olmaları tavsiyesinde bulunan Burak Kılanç, "ÖSYM'nin açıklayacağı istatistiki verilerden sonra rehber öğretmenler, adayların puanlarının iyi olup olmadığını değerlendireceklerdir. Biz de Üniversite Tercih Merkezi'nde bunun ilgili bilimsel analizler yapacağız. Hedef LYS sonrasında iyi puanlar elde etmektir. Bu nedenle öğrenciler hiçbir şekilde ümitsizliğe kapılmadan ve gerçeklerden uzaklaşamadan bu maratona devam etsinler. Konsantre şekilde ders çalışsınlar" diye konuştu.

KIZ ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI

Her sene olduğu gibi bu sene de kız öğrenciler, erkek öğrencilere göre daha başarılı oldu.2 milyon 117 bin 074 adayın katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre erkeklerden daha başarılı oldu. Geçtiğimiz yıl da kızlar YGS’de erkekleri geçmiş, sınavda 140 ve üzerinde puan alan kızların oranı yüzde 92.08 , 180 ve üzeri puan alan kızların oranı yüzde 72.26 olmuştu.

YGS istatistik bilgilerine göre tüm adayların yüzde 88,81'i 150 ve üzerinde puan alırken, 180 ve üzerinde puan alan adayların oranı yüzde 75,60 oldu. Katılımcıların yüzde % 46,66'sı kız adaylardan oluştu. Sınavda 150 ve üzerinde puan alan kızların oranı yüzde 91,76 olurken, 180 ve üzeri puan alan kızların oranı yüzde 79,90 olarak gerçekleşti.

YGS'ye katılan erkek aday oranı yüzde % 53,34 olarak kayıtlara geçti. Bunlardan 150 ve üzerinde puan alanların oranı yüzde 86,24 olurken, 180 ve üzerinde puan alanların oranı ise yüzde 71,83 'de kaldı.

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?