TYT sınavında nelere dikkat etmeli?



Üniversite öğrencisi olabilmek için öğrencilerin aşması gereken ilk etabı oluşturan TYT,Haziran 2018 Cumartesi günü saat 10:00’da başlayacak.Peki TYT'de başarılı olmak için nelere dikkat etmeli,TYT sınavında yapılması gerekenler nelerdir?

ÖSYM tarafından belirlenen kurallara göre adaylar en az 2 saat boyunca sınav salonlarından ayrılamayacak. Toplamda 2 saat 40 dakika sürecek olan bu sınav kimileri tarafından sadece YKS giriş hakkı elde etmek için bir baraj sınavı gibi görülse de aslında TYT son derece önemli bir sınav.

İki yıllık eğitim veren önlisans programlarına yerleşmek isteyen ve meslek lisesi öğrencisi ya da mezunu olan adaylar, tüm puanlarını bu sınav ile alıyor. Az sayıda ve puanları çok yüksek de olsa bazı dört yıllık lisans programları da yalnızca bu sınavın sonucuna göre öğrenci alıyor. Örneğin, Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu programlarından Yönetim-Bilişim Sistemleri dört yıllık bir lisans programı ve TYT puan türü ile öğrenci kabul ediyor.

YKS’ye hazırlanan ve fakültelere yerleşmek isteyen adaylar için de TYT büyük önem taşıyor. Zira sınavlardan elde edecekleri toplam puanın %40’ının TYT’den geldiği düşünüldüğünde bu sınavın sadece bir baraj sınavı olmadığı anlaşılıyor.

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz ‘Bu kadar önemli bir sınav öncesinde öğrenci ve velilerin özellikle dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Bu değerlendirmeyi yapmanın en iyi yollarından birisi, öğrencinin sınav anında yaşayacaklarına odaklanmak olacaktır.’ dedi.

Hatice Yılmaz ayrıca TYT için öğrenci ve velilere uyarılarda bulunurken, 4 yıldır başarıyla uyguladıkları ‘21 Gün TYT’ formülünün öğrenciler üzerindeki etkisini değerlendirdi;

İlk Ele Alınması Gereken Kavram Zaman

Adaylar 160 dakika (2 saat 40 dakika) boyunca aynı sırada oturacak ve sınav olacaklar. Ancak adaylar o sıralarda tam da sınav başladığı anda oturuyor olmayacak. Sınav başlamadan önce sınav kitapçıkları ile optik formların dağıtımı ve kontrolü sırasında da orada oturacakları ve bu işlemlerin yarım saate yakın sürdüğü hesaba katıldığında aday hiç kalkmadan 3 saat boyunca aynı sırada oturacak. Sözü edilen kontroller ve sınav binasına giriş için harcanan zaman göz ardı edilemeyeceği için ÖSYM, adayların sınav başlangıç saatinden en az 45 dakika önce sınav yerinde olmalarını tavsiye ediyor. Diğer bir deyişle saat 9:15’te sınav binasının bahçesinde olmak gerekmekte. Adayın sabah kalkıp hazırlanması, kahvaltı etmesi ve yolculuğu da ilave edilirse, sınav günü 7:00 - 7:30 arası uyanmak iyi bir karar olacaktır. Her gün bu saatlerde kalkmaya alışkın olmayan bireyler, yoğun zihinsel faaliyet gösterecekleri sınavda başarılı olmakta daha çok güçlük çekecektir. İşte, tüm bu etmenleri göz önünde bulundurarak doğru bir zaman yönetimi planlamak sınav başarısına olumlu katkı sağlayacaktır.

İkinci Dikkat Edilmesi Gereken Kavram Mekan

Adaylar sınava girecekleri yeri, sınavdan 10 gün önce öğrenecek ve sınavdan önceki hafta sonu sınava girecekleri binayı ve sınav salonunu görme şansına sahip olacaklar. Sınav olunacak yer bilinse dahi daha önce böyle bir ortamda gerçekçi biçimde sınava girmemiş olmak büyük bir dezavantaj olacaktır. Adayın oturacağı sıranın konforu, salonun havalandırması ya da ışıklandırması sınav performansına doğrudan etki eder. Her tür sınav ortamında sınav olmuş ve bu gibi şartlarla nasıl baş edeceğini bilen adaylar sınavlarda daha fazla başarı göstermektedir.

Üçüncü Önemli Husus Fiziksel Hazırlık

Bu, adayın sabah yapacağı kahvaltıyı, giyeceği kıyafeti ve yanında götüreceği eşyaları kapsamaktadır. Kahvaltı konusu özellikle önemli, çünkü üç saat boyunca sınav salonunda olacak ve öncesinde de sınav binasına varmak için yolculuk yapacak. Adayın en az 5 saat boyunca kan değerlerini koruyacak kadar iyi ama hazımsızlık yapmayacak kadar da kararında beslenmesi gerekmekte. Beslenme uzmanları uzun süreli açlık durumlarının sağlıksız olduğunu söylese de sınav gerçeği bunu göz ardı etmektedir. Adaylar için en ideal kahvaltı şişkinlik yaratmayacak ama uzun süre tokluk hissi verecek gıdalardan oluşan bir seçim olacaktır. Yağlı gıdalardan ve yapay şekerden uzak durmak gerekiyor. Yumurta, bir bardak süt, tam buğday ekmeği, az yağlı beyaz peynir ve bol yeşillik çoğu kişi için yeterli besini sağlayacaktır.

ÖSYM, sınav binasına sokulması yasak eşyalar konusunda son derece uzun bir listeye sahip. Elektronik cihazlar, metal her türlü eşya, takı ve her türlü ziynet eşyası yasaklı. Hatta kemer, cüzdan ve anahtar sokmak bile resmiyette yasak. ÖSYM, adaydan üzerinde metal aksamı olmayan bir eşofman takımı, tişört ve sade bir çift ayakkabı giymesini bekliyor. Bu tarz bir giyim ÖSYM tarafından dayatılıyor olsa da sınav sırasında adayın rahat etmesini sağlayacağı için aslında zaten doğru bir seçimdir.

Adayın yanında götürmesi gereken eşya listesi ise iki madde ile sınırlı: (1) Nüfus Cüzdanı ve (2) Sınav Giriş Belgesi. Bütün bu hususlara dikkat eden adaylar, uzun zamandır harcadıkları emeklerin karşılığını alacaklardır.

‘21 Gün TYT’ Formülü İle TYT Başarısı Artıyor

Oğuzkaan Koleji olarak Türkiye’de ilk kez bizim hayata geçirdiğimiz ve 4 yıldır çok iyi sonuçlar aldığımız, öğrencilerimizin emeklerini güvence altına almak için her türlü sınav ortamına uyumlarını sağlayacak bir sınav kampı programı uyguluyoruz. Dr. Maxwell Maltz’ın psikosibernetik kuramına uygun olarak geliştirdiğimiz bu programa “21 Gün TYT” adını verdik. Öğrencilerimiz, 21 gün boyunca, aralıksız olarak 10:00-12:40 saatleri arasında TYT denemesine giriyor. Her gün, sınava girdikleri sınav salonları ve oturdukları yerlerin değiştiği, hafta sonları üniversiteler ve ilköğretim okullarında sınava girdikleri bu sistemde, gerçek sınavda ne olacaksa öğrencilerimize aynı şekilde yaşatıyoruz. Üst aramasından tutun da sınavda ÖSYM tarafından dağıtılan peçete ve şekere kadar her detay incelikle planlanıyor. Çocukların görmedikleri hiçbir sınav ortamı kalmaması için, amfiler, kolçaklı sıralar, ilkokul sıralarında sınav olmalarını sağlıyoruz. NLP temelli TYT sınav kampı uygulamasını Dr. Maxwell Maltz’ın Psiko-Sibernetik kitabında ilk kez ileri sürülen “21 gün boyunca aynı şartlara maruz bırakılan beyin devrelerinin yeni ve sağlam sinir bağlantıları geçiş yolları üretmesi ve hafıza izleri oluşturması” kuramından geliştirerek oluşturduk. Bu sistemi, 4 yıldır başarı ile uyguluyoruz ve sonuçlarından çok memnunuz. Okulumuzun ölçme ve değerlendirme birimi ile rehberlik bölümünün gerçekleştirdiği çalışmanın sonuçlarına göre, her öğrencide ortalama yüzde 24 puan artışı sağladığı ve öğrencilerin sınav kaygısı düzeylerinde anlamlı bir düşüş yaşandığını görüyoruz.

TYT net hesaplama sihirbazı indir

Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir

YÖK TYT başarı sırası sihirbazı indir

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?