TYT ortalamalarındaki artış YKS başvurularını etkiler mi?







TYT sıralamalarındaki artış YKS başvurularını etkiler mi? TYT sonuçlarını değerlendiren Eğitim ve Rehberlik Direktörü Ünsal, "Elenen aday sayısının düşmesi TYT adına olumlu bir gelişme olur" dedi.





Üniversiteye girişin ilk adımı olan tyt sonuçları için heyecanlı bekleyiş sonra erdi. ÖSYM, Haziran cumartesi günü yapılan tyt sonuçlarının açıklandığını duyurdu. ÖSYM sonuçlarla birlikte sayısal bilgilerini de erişime açtı.





” TYT sonuçlarına puan ve sıralama değerleri üzerinden ayrı ayrı bakmak ve değerlendirmeyi bu iki sayısal veri üzerinden yapmak doğru olacaktır. Puan olarak sonuçları incelediğimizde geçen yıldan çok uzaklaşmış puanlar görmedik. Genel olarak aday öğrenciler geçen yıla eşdeğer ya da yakın puanlarla sınav sürecini tamamladılar. Ancak bu sınav aynı zamanda bir de sıralama sınavı.





Adayların elde ettiği sıralama değerlerine baktığımızda geçen sene ile yakından uzaktan ilgisi olmayan çok önemli gerilemeler yaşandı.





Bu sıralama sapmaları elbette adayların tercih performansını etkileyecektir. Ancak YKS’ye giriş süreci üzerinde çok önemli bir etki yaratmayacaktır.





“SIRADA YKS VAR, MORAL BOZMADAN DEVAM”





Bu sonuçlarla birlikte YKS’nin daha önemli bir sınav olacağı gerçeği ile yüzyüze bulunuyoruz. Adaylar morallerini bozmadan süreci devam ettirirlerse TYT’de kaybettiklerini düşündükleri sıralama değerlerini YKS’de ufak dokunuşlarla kapatabilirler. YKS’nin zorluk kolaylık derecesi de bunda etkili olacak elbette.”





“ORTALAMALARDAKİ ARTIŞ YKS BAŞVURULARINI DA ETKİLER”





Sınav sonuçlarına barajları geçen aday sayıları itibariyle bakmanın da önemli olduğunu düşünüyorum diyen Ünsal şöyle devam etti: Bu da YKS’ye başvuruları artıracak bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.





Üniversiteye yerleşmede TYT’nin katkısı ne kadar?





2018 yılında ilk kez uygulanacak YKS, birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Soru sayısı, puan hesaplama yöntemi, sınav tarihleri de bu değişimden payını aldı. En çok merak edilen konu ise, ilk oturum TYT’den elde edilecek puanların, üniversiteye yerleşmede etkisinin ne olacağı. Yapılan açıklamalara göre TYT’nin katkısı eski sistemdeki YGS ile aynı, yani yüzde 40 oranında etki edecek. İşte her yönüyle YKS.





Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu yıl üniversiteye giriş sınavlarında önemli değişiklikler yaptı. Önceki yıllarda Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olmak üzere iki aşamalı ve yaklaşık üç ay arayla yapılan sınavın yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oldu. Ancak YKS ile ilgili her şey bir seferde değil de aralıklarla açıklandığı için adaylar sınavla ilgili merak ettiği bilgileri tek kaynaktan bulmakta zorlanıyor. Kılavuz da henüz yayınlanmadığından sınavla ilgili merak ettikleri bir bilgiye ulaşmak için internette birçok arama yapmaları gerekiyor. Adaylara kolaylık olması için her yönüyle YKS’yi derledik.





YKS NEDİR?





Geçmiş yıllarda Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olmak üzere iki aşamada mart ve haziran aylarında yapılan sınavların yerine getirilen YKS getirildi. YKS tek oturumluk bir sınav değil. Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve alan testleri olmak üzere iki aşamadan oluşuyor.





TYT’NİN ETKİ ALANI NEDİR?





TYT geçmiş yıllarda yapılan YGS benzeri bir sınav olarak uygulanacak. Buradan alınan puanlar adayların lisans ya da ön lisans tercihi yapmalarında belirleyici olacak.





BARAJ PUANI DEĞİŞTİ Mİ?





Sınavda başarılı olmak için geçen yıllarda olduğu gibi 150 ve 180 barajı devam edecek. 150 puanın altında kalanlar başarısız sayılacak. Birinci oturum TYT’den 150-180 puan alanlar, sadece 2 yıllık ön lisans programına başvurabilecek; 180 ve üzeri alanların lisans tercihi yapma hakkı olacak. Bu öğrenciler, alan puanları hesaplanarak lisans programlarına yerleştirilecek. Birinci oturumdan 200 ve üstü alan aday, isterse ikinci yıl ön lisans programlarına direkt başvurabilecek ya da ilkine girmeden ikinci oturuma katılabilecek.





BARAJ PUANININ HESAPLANMASINDA DEĞİŞİKLİK VAR MI?





TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT ile alan testlerinden alacağı puanın katılacağı sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanının en az birinin 180 olması gerekiyor. Bunu alan adaylar, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecek.





YERLEŞTİRMEYE TYT VE ALAN TESTLERİNİN KATKISI NE OLACAK?





YKS’nin iki günde yapılacak oturumlarındaki testlerin yerleştirme puanına etkisi, YGS ve LYS’dekiyle aynı olacak. Yani bütün adayların girmek zorunda olduğu ilk oturum sonrası alınacak TYT’nin katkısı yüzde 40; sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil alanlarındaki testlerden elde edilecek puanların katkısı yüzde 60 olarak devam edecek.





YKS’NİN ESKİ SİSTEMDEN FARKI NEDİR?





İlk oturum olan TYT, Türkçe ve matematik ağırlıklı olacak. Burada öğrencilerin okuma ve analiz yetenekleri ölçülecek. Fakat adaylara sadece Türkçe ve matematik derslerinden soru yöneltilmeyecek. Fen ve sosyal bilimleri testleri de bu sınavda olacak. YGS’de 6 puan türü vardı, TYT’de ise her adayın sadece bir puanı hesaplanacak. Bu, TYT-Puanı olarak adlandırılacak. Önceki sistemde adaylar YGS sonrası lisans programlarına yerleşmek için ikinci aşamada dil sınavı dışında LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 olmak üzere dört ayrı oturumda dört sınava giriyordu ve bunların sonunda da dokuz puan türü hesaplanıyordu. Yeni sistemdeyse adaylar TYT’nin ertesi günü Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Matematik, Sosyal Bilimler-2 ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan tek bir sınava girecekler ve sadece üç puan türü hesaplanacak. Daha önce Türkçe-Sosyal (TS) olarak adlandırılan puan türüne “Sözel”, Matematik-Fen (MF) olarak adlandırılana “Sayısal”, Türkçe-Matematik (TM) olarak adlandırılan puan türüne “Eşit Ağırlık” karşılık gelecek.











TYT net hesaplama sihirbazı indir





Yükseköğretim Programları Tercih Rehberi İndir indir





YÖK TYT başarı sırası sihirbazı indir

Konular

Öğrencilerin küçük yaşlarda ve ortaokul kademesinde mesleğe yönlendirilemez mi?
MSÜ başvurusu nasıl yapılır?
ÖSYM, MEB, AÖF, sınav görevlilerinin alacağı ücretler kaç TL?
OBP’nin üniversiteye yerleştirmelerde etkisi kaldırılmalı mı?
Özel üniversitelerde yaş sınırı var mı?
Geçmiş dönemlere ait ÖSYM sınav sonuç belgesi edinmek ücretli mi?
İYEP nasıl ve kaç saat uygulanacak?
KYK burs/kredi iptal başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesi Mümkün Müdür?
YKS ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular Açıklandı
TYT-YKS Puan Türleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
Söz Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
Nitelikli Mezun İçin MYO'larda Altyapı Yeterli mi?
Öğretmenlik programlarına başvuru için TYT başarı sırası kaç olmalı?
Geçen yıl yerleşip tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
TYT sıralamalar nasıl olacak?
MSÜ sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
TYT, AYT ve YDT Nasıl Uygulanacaktır?
YKS Aday Başvuru Formu Doldurulurken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Önümüzdeki yıllarda en çok aranan meslek grupları neler olacak?
TYT'de 0,5 net şartı üniversite kontenjanlarının boş kalmasına neden olur mu?
Anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu yayımlandı mı?
Üniversiteye giriş sınavı ne zaman kalkıyor?
Sınavla öğrenci alan okul listelerinde yer almayan iller
YDT Rusça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
YKS sınav tarihi değişti mi?
TYT testlerindeki her bir sorunun puan değeri aynı mı?
Üniversite sınavlarının tarihi değişti
Yeni kurulacak üniversitelere yeni bölgesel misyonlar verilecek
İkametgah değiştiren öğrenci bulunduğu ilde eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilir mi?